< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - miercuri, 16 noiembrie 2005

Bush vrea axa militara Washington-Tokio

Timp de sapte zile, presedintele american George W. Bush se va afla in Asia, in cadrul unui turneu inceput ieri cu vizita sa in Japonia, si care va cuprinde si participarea, pe 18 si 19 noiembrie, in Pusan, la Forumul pentru Cooperarea Economica Asia-Pacific (APEC), informeaza BBC. Cu ocazia turneului, liderul de la Casa Alba va incerca sa obtina unitatea liderilor asiatici asupra problemei reprezentate de Coreea de Nord, va reafirma rolul aliantei dintre SUA si Japonia si, probabil, va cauta sa exercite presiuni asupra Chinei pentru a o determina sa faca anumite concesii comerciale. Turneul asiatic al lui Bush cuprinde Japonia, Coreea de Sud, China si Mongolia.

Ieri dimineata, presedintele american a ajuns la Osaka, de unde a plecat spre Kyoto, vechea capitala imperiala a tarii. Aici, Bush va avea o intrevedere cu premierul nipon Junichiro Koizumi, si va rosti un discurs consacrat democratiei, in care isi va expune viziunea asupra angajamentului american in Asia. La inceputul acestei luni, premierul nipon Junichiro Koizumi, ce mai apropiat aliat al Statelor Unite din Asia isi exprima sprijinul ferm pentru alianta militara cu SUA despre care sustinea ca "i-a descurajat pe cei care doreau sa invadeze Japonia". "Este extrem de importanta mentinerea unui sistem de descurajare, pentru protejarea impotriva aspiratiilor puternice ale celor care ar vrea sa invadeze Japonia sau sa arunce poporul japonez in confuzie si sa paralizeze functionarea statului nostru", sublinia seful Guvernului de la Tokio. Corespondentul CBS in Japonia aminteste de altfel ca relatiile bune dintre Washington si Tokio pot fi privite si prin prisma faptului ca Japonia este singura tara pe care SUA o sprijina in vederea obtinerii unui loc permanent in Consiliul de Securitate al ONU, loc pe care Guvernul nipon il ravneste.

Primul presedinte american in Mongolia

Dupa Japonia, liderul de la Casa Alba se va deplasa in Coreea de Sud, unde va lua parte la summitul anual al Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) si se va intalni cu presedintele rus Vladimir Putin, pe agenda sa fiind incluse intrevederi bilaterale cu liderii din Coreea de Sud, Malayezia si Indonezia, informeaza Rompres. Urmatoarea escala va fi China, aici presedintele american avand programata o intalnire cu omologul sau chinez, Hu Jintao. Cel mai probabil, discutiile se vor axa pe relatiile comerciale si negocierile in sase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, SUA, Japonia si Rusia) in privinta convingerii Phenianului sa renunte la programul sau nuclear. Prin vizita pe care o va face in Mongolia, Bush va deveni primul lider de la Casa Alba care se deplaseaza in aceasta tara, dorind astfel sa multumeasca autoritatilor de la Ulan Bator pentru contributia acestora la operatiunile din Afganistan si Irak. Mongolia, tara aliata a Statelor Unite, a trimis in Irak un numar de 130 de militari. Vastul teritoriu mongol, neexploatat inca, atrage, evident, puterile dezvoltate ale lumii. Totodata, importanta sa geopolitica nu este de neglijat.

Intr-un editorial publicat luni, cotidianul The New York Times considera ca presedintele american ar trebui sa se foloseasca de vizita in China pentru a revigora relatiile cu acest stat. "In timpul ultimului an, relatia de dragoste-ura dintre Statele Unite si China a constat mai mult in ura decat in dragoste", noteaza publicatia, care i-a cerut liderului de la Casa Alba sa reziste in fata celor care, peste Ocean, pledeaza pentru sanctiuni comerciale sau vamale impotriva Chinei.

Ipoteza: Kurilele, pe din doua

In timpul vizitei pe care o va face la Tokio in perioada 20-22 noiembrie, presedintele rus Vladimir Putin va propune oficialilor niponi o dezvoltare comuna a insulelor Kurile, pentru a pune capat diferendului teritorial dintre Rusia si Japonia care impiedica semnarea unui tratat de pace intre cele doua tari, nota, ieri, cotidianul japonez Mainichi Shimbun, citat de Rompres. Potrivit publicatiei, propunerea Rusiei vizeaza exploatarea in comun a resurselor maritime din insulele Kurile. La finele celui de-al Doilea Razboi Mondial, armata sovietica a ocupat intregul lant de mici insule vulcanice care se intinde de la peninsula Kamceatka, in nord, pana la marea insula japoneza Hokkaido, in sudul arhipelagului nipon. Patru dintre ele - Habomai, Shikotan, Etorofu si Kunashiri - nu au apartinut niciodata Rusiei si sunt considerate de catre Japonia parte a teritoriului sau. In timp ce Tokio insista asupra retrocedarii "Teritoriilor sale de Nord", Moscova propune cedarea numai a doua dintre cele patru insule, lucru pe care Japonia il considera inacceptabil. Acest litigiu impiedica semnarea unui tratat de pace intre Tokio si Moscova.(D.E.)

Luciana POP

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=188604&data=2005-11-16