< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - marti, 13 septembrie 2005

Eficienta energetica

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va aloca in 2006 circa 500 de miliarde de lei pentru un program pilot in vederea imbunatatirii eficientei energetice, a anuntat ieri ministrul de resort, Ioan Codrut Seres. "Banii vor fi utilizati in domeniul industrial, pentru reabilitarea retelei de distributie sau pentru centrale termice, fondurile urmand sa fie administrate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE)", a mai spus Seres. Potrivit acestuia, in prezent, exista proiecte care vor fi implementate in sapte termocentrale din tara pentru functionarea eficienta a acestora, in orase precum Bucuresti sau Drobeta Turnu Severin. In prezent, valoarea medie a potentialului de economisire a energiei, determinata ca media ponderata a potentialelor de economisire din sectoarele economice precum industrie, transporturi, sectorul rezidential, alimentarea centralizata, este estimata la 30 - 40% din consumul actual.

"Un obiectiv esential al politicii energetice il reprezinta cresterea eficientizarii energetice pe intregul lant, incepand cu valorificarea resurselor, transportul, distributia si comercializarea, urmarindu-se reducerea cu 3 procente a intensitatii energetice pe ansamblul economiei nationale, in perioada 2005-2008", a precizat Seres. El a mai spus ca, desi populatia plateste 100% agentul termic, din cauza pierderilor inregistrate in apartamente, beneficiaza de doar 50% din energia termica. Pe langa aceste pierderi, mai exista cele din lanturile de distributie ale "radetilor". (G.M.)

Cresterea pretului gazelor in 2006, comparabila cu cea din 2005

Pretul gazelor din productia interna ar putea ajunge la preturi comparabile cu cele din import, iar in 2006 acestea ar putea creste cu pana la 40 - 50%, a declarat, luni, cu ocazia unui seminar, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Stefan Cosmeanu. "Preturile gazelor naturale in 2006 ar putea inregistra o crestere comparabila cu cea din 2005, deci de 40 - 50%, iar o mare parte a consumatorilor casnici sa-si restranga consumul sau sa renunte la acesta si consumatorii industriali sa se reorienteze", a afirmat Cosmeanu.

Sursele de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului intern au fost asigurate, in 2004 si in primele doua trimestre din 2005, din productia interna in proportie de 60%, si de circa 40% din Federatia Rusa, unica sursa de import, in acest moment. Potrivit afirmatiilor lui Cosmeanu, in 2004, pretul de import al gazului a fost de 150 dolari/1000 metri cubi, iar cel din productia interna a fost de 60 dolari/ 1000 metri cubi. In 2005, pretul de import este estimat la 224 dolari, iar cel din productia interna este de 90 dolari. (G.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=184643&data=2005-09-13