< Imprimare >      ZIUA - SPORT - luni, 5 septembrie 2005

Nationala s-a trezit la viata

Romania a castigat sambata seara, la Constanta, meciul cu Cehia, scor 2-0 (1-0), dupa o "dubla" a lui Mutu, dar prinderea locului de baraj depinde in continuare de jocul rezultatelor

Speranta si regrete. Asa pot fi descrise sentimentele romanilor dupa ce Nationala a castigat sambata seara, la Constanta, cu 2-0, partida cu Cehia din Grupa 1 de calificare la CM 2006 din Germania. Speranta, pentru ca "tricolorii" raman in cartile calificarii, chiar daca sansele sunt mici. Regrete, pentru ca Nationala si-a dat seama prea tarziu ca se poate, ca stie sa joace la nivel inalt, ca este capabila sa invinga pe oricine, toate acestea intr-un moment in care, totusi, doar un miracol ne poate duce la turneul final. Indiferent insa de ce va urma, Nationala este din nou obligata sa confirme. Cel mai probabil, nu ne vom califica. Probabil, vom pleca si in viitoarele preliminarii, pentru Euro 2008, tot cu sansa a treia. Dar "tricolorii" nu mai au voie sa-si dezamageasca suporterii. Sambata, la Constanta, au fost superiori echipei clasata pe locul 4 in lume. Au castigat din nou in fata unei echipe mari, dupa mai bine de cinci ani (de la acel 3-2 cu Anglia de Euro 2000). Au reaparut in titlurile marilor agentii de presa. Au demonstrat ca pot reveni in fotbalul mare. Piturca a facut sambata ceea ce trebuia sa faca inca de la preluarea Nationalei: sa mearga pe mana noului val, cu orice risc. Mazilu si, mai ales, Cocis, sunt cartile castigatoare ale selectionerului. Altele sunt tinute inca in maneca. Si trebuie scoase, si ele cat mai repede. Sigur, mai sunt jucatori si din "vechea garda" care pot ajuta Nationala. Mai sunt jucatori, intrati in dizgratia selectionerului, care nu trebuie sa lipseasca de la prima reprezentativa. Toti trebuie sa formeze insa acea familie de care vorbea Contra dupa meciul cu Cehia. Romania a fost sambata seara o familie, iar tocmai acest lucru i-a surprins cel mai mult pe cehi. Mutu a dat semnalul trecerii peste perioada de tatonare si s-a napustit spre poarta lui Cech. A spus inainte de meci ca o victorie la doua goluri ne va tine in cursa de calificare. Providential sau nu, tocmai el a marcat golurile. Primul, dupa o centrare impecabila a lui Rat, a doua cu o deviere de calcai dupa o patrundere senzationala a lui Cocis. Pe langa cele doua reusite, Romania a mai realizat un lucru de care cehii nu-i credeau in stare: au rezistat unui ritm de joc infernal, agresiv, pe contre. Lobont a demonstrat ca nu poate fi rezerva la Ajax, Chivu a aratat de ce "granzii" Europei se bat pentru el chiar si dupa un an de accidentari, Rat a fost de curand in atentia lui Real Madrid. Sigur, cehilor le-au lipsit doua piese grele, Galasek si Rosicky, poate chiar trei, daca-l punem la socoteala si pe Nedved. Asta nu scade insa cu nimic din meritele "tricolorilor". Unii pe care de mult nu i-am mai vazut juucand asa de bine. A fost, fara indoiala, cel mai bun meci al lor din ultimii cinci ani. Sa speram ca a fost si un nou inceput.

ROMANIA - CEHIA 2-0 (1-0)

A marcat: MUTU (28, 59).

Stadion: "Gheorghe Hagi", Constanta; spectatori: 15.000.

ROMANIA: Lobont - Contra, Tamas, Chivu, Rat - Ov. Petre, D. Munteanu (71 Codrea) - Fl. Petre (53 Badoi), Cocis, Mutu (88 Gh. Bucur) - Mazilu. Antrenor: V. Piturca.

CEHIA: Cech - Grugera, Bolf (59 Sihok), Ujfalusi, Jankulovski (14 Pospech) - Poborsky, Polak, Heinz (75 Jun), Smicer - Koller, Baros. Antrenor: K. Bruckner.

Cartonase galbene: Badoi (63), Chivu (69), Ov. Petre (76).

Au arbitrat: T. Hauge - S. Holvik, H. Borgan (toti din Norvegia).

Marius GHERGHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=184142&data=2005-09-05