< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - joi, 11 august 2005

Iranul rupe sigiliile "nucleare" cu avizul ONU

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a ONU a autorizat, ieri, ruperea sigiliilor instalate la uzina de conversie a uraniului de la Ispahan, Iran, transmite Mediafax. "AIEA ne-a transmis intr-o scrisoare ca nu exista piedici si ca ne autorizeaza sa ridicam sigiliile, care ii vor predate imediat", a declarat vicepresedintele Organizatiei iraniene pentru Energie Atomica, Mohammad Saidi, in urma operatiunii, precizand ca "instalatiile de la Ispahan isi vor relua in intregime activitatea in urmatoarele ore". Pe de alta parte, activitatile din cadrul facilitatii de productie de la Natanz, in cadrul careia se desfasoara cea mai sensibila parte a fluxului tehnologic de obtinere a combustibilului nuclear, raman in continuare suspendate, AIEA neexprimandu-si acordul pentru ridicarea restrictiilor de acces la aceasta uzina. Totodata, consiliul guvernatorilor AIEA a decis, ieri, amanarea unei noi sedinte pentru discutarea problemei iraniene, pe fondul unor puternice divergente intre membrii acestuia.

AIEA, fentata

Iranul dispune de aproximativ 4.000 de instalatii de imbogatire a uraniului, a declarat, recent, un disident iranian exilat, care a ajutat in 2002 la descoperirea activitatilor nucleare secrete ale Teheranului, ce durau de doua decenii, relateaza Rompres. "AIEA nu a fost informata in legatura cu existanta acestor 4.000 de centrifuge, iar regimul de la Teheran a tinut ascunsa fabricarea acestor instalatii de inspectori in timp ce negocierile cu Uniunea Europeana au loc de peste 21 de luni", a declarat Alireza Jafarzadeh, precizand ca centrifugele sunt pregatite pentru a fi instalate la uzina iraniana de la Natanz, a precizat Jafarzadeh. Informatia, "foarte recenta" dupa spusele acestuia, provine din surse apropiate regimului de la Teheran care s-au dovedit demne de incredere in trecut. AIEA a refuzat sa comenteze dezvaluirile cetateanului iranian aflat in exil, afirmand ca stie de existenta a 164 de centrifuge la uzina de la Natanz, situata la 500 de km sud de Teheran.

Pe de alta parte, autoritatile de la Teheran au anuntat, marti, ca au crescut raza de actiune si precizia rachetelor de tip Shahab-3. Dispozitivele pot lovi acum tinte situate la 2000 de kilometri (de la 1300 de kilometri, anterior), cu o precizie de un metru, a declarat generalul Ahmad Vahid. Anterior, anul acesta, Teheranul anuntase testarea cu succes a unui nou motor cu combustibil solid pentru Shahab-3. Totodata, oficialul iranian a adaugat ca Iranul a avut grija sa-si disperseze instalatiile nucleare si sa le protejeze, construindu-le sub pamant, tinand cont de posibilitatea ca ele sa fie distruse de raiduri aeriene, asa cum s-a intamplat cu reactorul irakian de la Osirak in 1981, cand a fost bombardat de aviatia israeliana. "Instalatiile noastre nucleare nu pot fi anihilate. Noi le-am construit cu mijloace proprii. Daca vor fi distruse, le vom reconstrui in alt loc", a completat generalul iranian.

Teheranul, dispus la negocieri

Iranul "este dispus sa continue negocierile cu statele europene" - Germania, Franta si Marea Britanie - daca "nu vor exista conditii prealabile" si daca discutiile se vor desfasura intr-o atmosfera de "buna credinta", a declarat marti, la Viena, negociatorul iranian Cyrus Nasseri, citat de Rompres. Totodata, reprezentantul partii iraniene a motivat refuzul autoritatilor de la Teheran pe tema acordului de cooperare cu UE, argumentand ca Iranul este "frustrat" dupa doi ani de negocieri cu oficialii europeni. Declaratiile negociatorului iranian intervin in contextul in care presedintele Mahmud Ahmadinejad si-a exprimat, luni, disponibilitatea in sensul continuarii discutiilor cu forurile europene. "Suntem dispusi sa continuam negocierile (cu europenii), am initiative si propuneri noi, pe care le voi anunta dupa ce imi voi forma Guvernul," a precizat seful de stat iranian. "Dorim sa continuam negocierile, dar dorim sa o facem in cadrul regulilor Agentiei Internationale de Energie Atomica", a continuat Ahmadinejad. Presedintele iranian a respins, la sfarsitul saptamanii trecute, oferta de cooperare inaintata de partea europeana, calificand-o drept "o insulta la adresa poporului iranian". "Europenii ne trateaza de parca poporul iranian este inapoiat, ca si cum ne-am afla inca in secolul trecut, cand ei ne dominau tara", a continuat Ahmadinejad, subliniind ca, dupa "doi ani de tergiversari si actiuni ale Iranului, asteptarile ilegitime ale europenilor au sporit si ei cauta sa calce in picioare drepturile incontestabile ale iranienilor".

Anne-Marie LUPASCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=182490&data=2005-08-11