< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - joi, 30 iunie 2005

Defaimarea eroilor ca joc si bataie de joc

Gabriel ANDREESCU

Trecerea prin Camera Deputatilor a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.31/2002 privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii a adus cateva surprize. Cea mai spectaculoasa, daca se poate spune asa, a constat in adoptarea unui amendament care sanctioneaza "contestarea sau defaimarea in public a Eroilor si Martirilor Neamului, precum si a traditiilor si simbolurilor istorice ale Romaniei". Amendamentul fusese propus initial de catre deputatul Lucian Augustin Bolcas in cadrul Comisiei Juridice, Disciplina si Imunitati si pus in oglinda cu negarea in public a holocaustului ori a efectelor acestuia. In Comisie a cazut. Iata insa ca, readus in plen, a obtinut majoritatea. Negationismul si defaimarea devin infractiuni pedepsite cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Este interesant sa pui alaturi aceasta pedeapsa cu o alta, pentru uciderea prin culpa: de la 1 la 5 ani.

Multi comentatori au considerat deja amendamentul ridicol. Numai ca ideea nu este deloc noua. Infractiunea de "contestare sau defaimare in public a Eroilor si Martirilor Neamului, precum si a traditiilor si simbolurilor istorice ale Romaniei" nu face decat sa reia in substanta, desi nu in detaliu, mai vechea "ofensa adusa natiunii" introdusa in 1996. Amendamentele proiectului de Cod penal din 2003 se refereau si ele la infractiunea aducerii de "injurii eroilor consacrati ai neamului". Ne aflam, ca sa spun asa, acasa. Intr-un articol publicat in replica, Renate Weber, astazi consiliera a presedintelui Traian Basescu, considera propunerea legislativa din 2003 specifica statelor totalitare. "Numai in astfel de regimuri", afirma Renate Weber, "exista liste cu eroi consacrati, de regula stabilite de dictatorii aflati la putere si de cei care ii servesc. Sa ne amintim ca in urma cu doar 13 ani, Ceausescu era un astfel de erou consacrat. Si multa lume ar spune ca este si astazi, pentru ca nicaieri nu se spune ca eroul este pozitiv. Si, oricum, exista persoane si istorici pentru care Nicolae Ceausescu este oricum un erou pozitiv, cu merite in independenta Romaniei si politica externa a tarii. Multi din discipolii care evident gandesc astfel sunt astazi in Parlamentul Romaniei ...".

Defaimarea tarii si injuriile aduse eroilor consacrati ai neamului fusesera eliminate din formula finala a Codului penal in urma unor proteste precum cel citat mai sus. Dar amendamentul votat de Camera Deputatilor, care invoca Martirii Neamului nu aduce aminte doar de controverse legislative. Curentul de deconstructie a istoriei a produs in timp adevarate scandaluri. La sfarsitul anilor '90, se desfasurau periodic talk-show-uri care infierau manualele de istorie alternative. Cartile unor autori precum Lucian Boia ("Istorie si mit in constiinta romaneasca") sau Sorin Mitu ("Geneza identitatii nationale la romanii ardeleni") au fost intampinate ori cu admiratie, ori cu indignare. Daca articolul privitor la contestarea sau defaimarea in public a eroilor va deveni lege, am putea privi la acea epoca cu nostalgie. Te sufocai vazand cum moderatori de talk-show fara nici un fel de cultura istorica ii dadeau lectii profesorului Mitu. Dar cel putin puteai sa intervii cu indignarea ta sincera. Tratarea temelor istorice in termenii infractiunilor ar elimina insa orice discutie libera. Ca sa o citez tot pe Renate Weber: "cum o sa mai poata vreun profesor de istorie sa afirme ca Mihai Viteazul, departe de a fi unificatorul "national" glorios prezentat de mitologia noastra, a fost un aventurier al secolului sau, inca unul care a facut mult rau tarii sale?".

Dar oare nu aceeasi este situatia cand se discuta despre Ion Antonescu ori despre Ion Zelea-Codreanu sub amenintarea inchisorii? Oare cum si-ar mai concepe liber un profesor de istorie comentariile privitoare la "consecintele holocaustului"? Propunerea deputatului Lucian Augustin Bolcas a plusat pentru a pune in relief aceasta logica a Ordonantei 31. Vrem pedeapsa pentru ridicarea in slavi a lui Ion Antonescu? Atunci, o alta pentru cei care vad in Vlad Tepes profilul unui psihopat. Nu se pot comemora public legionarii deveniti "eroii din munti"? Nu se vor putea ironiza nici aventurile amoroase ale lui Stefan cel Mare.

Asa se face ca antipatia fata de excesele Ordonantei 31 a ajuns sa fie exprimata prin ducerea acestora la absurd. Inclusiv cresterea sanctiunilor pentru delictele de opinie pana la cote aberante sugereaza un joc a bataie de joc. Asistam la o competitie, cat de mult putem face bascalie de libertatea gandirii sau a cuvantului. O scena de calitatea scenelor cretinoide de la TV. Numai ca aici nu privim la o emisiune. Toleram un joc real si fatal.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=179581&data=2005-06-30