< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - joi, 30 iunie 2005

Stiri pe scurt

Iacobov audiat

Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost audiat ieri de procurorii care investigheaza dosarul RAFO, el iesind dupa doar jumatate de ora, afirmand ca a venit la Parchetul instantei supreme sa vada raportul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Iacobov, care s-a intalnit cu procurorii pentru prima data de la eliberarea sa din arest, in urma cu o luna, a adaugat ca isi va formula apararea in functie de elementele din dosar. Inainte de a intra in sediul Parchetului, intrebat daca nu se teme ca va fi retinut pentru o alta fapta, Iacobov a raspuns ca nu se teme decat de eventualele abuzuri. El a adaugat ca le-a adus procurorilor noi probe in sustinerea apararii sale. (B.C.G.)

Kogaion 2005

Astazi incepe cel de-al saselea congres international de dacologie, "Kogaion 2005", la Sala Ronda de la Hotelul Intercontinental Bucuresti. Congresul este organizat de dr. Napoleon Savescu, presedinte fondator al "Dacia Revival International Society" si autorul lucrarii "Noi nu suntem urmasii Romei", si se va desfasura pe parcursul a doua zile, iar tema este legata de muntele sfant al dacilor, Kogaion. Napoleon Savescu a precizat ca au fost invitati sa participe la congres academicieni si istorici din SUA, Spania, Italia, Elvetia, Macedonia, Moldova, Germania si Albania, si, bineinteles, din Romania. Alaturi de muntele Kogaion, un alt subiect de dezbatere la acest congres va fi legat de "povestea" tablitelor de plumb de la Sinaia, care au starnit polemici in ultimul timp in mass-media. (D.E.I.)

Omorata de fostul sot

O femeie de 64 de ani din comuna prahoveana Puchenii Mari a fost gasita moarta in locuinta sa, care a fost incendiata, principalul suspect fiind fostul sot al victimei, care a fost condamnat la inchisoare, in urma cu aproximativ 20 de ani, pentru ca si-a ucis prima sotie. In noaptea de marti spre miercuri, la locuinta Anastasiei Pantile a izbucnit un incendiu, in camera in care femeia locuia singura. Locatarii din zona au reusit sa stinga flacarile, insa au gasit-o pe Anastasia moarta, in holul casei. Conform IPJ Prahova, femeia avea trei intepaturi in zona gatului, legistii constatand ca moartea acesteia a fost violenta. In urma primelor cercetari, politistii au stabilit ca principalul suspect in acest caz este fostul sot al victimei, Sandu Gheorghe, in varsta de 52 de ani, din localitatea Margineni, cautat in prezent de politisti. (G.T.)

Ucis de flacari

O persoana a murit, iar alte trei au fost salvate de pompieri, ieri dimineata, dupa izbucnirea unui incendiu intr-o garsoniera dintr-un bloc situat in cartierul Berceni din Capitala. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, incendiul s-a produs in jurul orei 6.00, in garsoniera Eufrosinei Toma, de 54 de ani. La fata locului au ajuns zece pompieri din Detasamentul "Aparatorii Patriei", cu doua autospeciale, militarii gasind-o pe proprietara garsonierei lesinata, in baie. De asemenea, pompierii au reusit sa salveze alti doi locatari, Maria Bucla, de 80 de ani, care era paralizata, si Aurel Mocanu, de 68 de ani, care sufera de astm. Mihai Vlad, de 69 de ani, care a fost gasit in ghena, a murit insa in drum spre spital. Cea mai probabila cauza a izbucnirii incendiului se pare ca este o tigara uitata aprinsa. (G.T.)

Pavalache ramane In arest

Fostul consilier guvernamental Fanel Pavalache, acuzat de trafic de influenta, a solicitat, ieri, instantei Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) eliberarea sa din arest, motivand ca are probleme medicale. Tot ieri, avocatul lui Pavalache, Dumitru Radescu, a formulat recurs fata de hotararea Curtii de Apel Bucuresti de neintrerupere a executarii pedepsei. Magistratii ICCJ au respins cererea acestuia. Dupa cum se stie, Fanel Pavalache a fost arestat pe 18 octombrie 2002 in urma unui flagrant realizat de procurorii Parchetului National Anticoruptie. Pavalache a fost acuzat pentru ca ar fi pretins si primit de la martorul denuntator Ion Popescu 20.000 de dolari in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile Bancii Internationale a Religiilor, aflata in proces de lichidare judiciara. (V.R.)

Romani retinuti in Spania

O banda de imigranti romani specializata in furturi din locuinte si magazine a fost anihilata de Garda Civila spaniola, in regiunea Almeria, relateaza site-ul portalmeria.com, preluat de Mediafax. Romanii furau bani sau obiecte usor de transportat si de vandut, cum ar fi laptop-uri si camere foto digitale. Politistii au reusit sa recupereze numeroase arme albe, noua telefoane mobile, un echipament de golf, un computer sau obiecte cu destinatie agricola. Arestarea celor patru cetateni romani - doi barbati si doua femei - face parte dintr-o operatiune mai ampla a Garzii Civile spaniole, denumita PALO. (V.R.)

American cercetat

Un american este cercetat in stare de libertate pentru ucidere din culpa, dupa ce in urma cu doua zile a accidentat mortal un copil in varsta de zece ani, care se deplasa cu o bicicleta in comuna suceveana Darmanesti. Potrivit IJP Suceava, M.K., in varsta de 30 de ani, care are resedinta in Romania, conducea, marti dupa-amiaza, o autospeciala, pe un drum comunal din Darmanesti. Din cauza neatentiei, el l-a accidentat mortal pe Z.C., in varsta de zece ani, care mergea pe o bicicleta, in acelasi sens de mers. Cetateanului american i s-au recoltat probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei, acesta fiind cercetat in stare de libertate pentru ucidere din culpa. (G.T.)

Motociclist mort

Un tanar in varsta de 26 de ani a murit, ieri, dupa ce a intrat intr-o masina cu motocicleta pe care o conducea, la iesirea din Baia Mare, martorii afirmand ca decesul ar fi fost provocat de casca de protectie care i-ar fi taiat partial gatul. Accidentul s-a produs la iesirea din Baia Mare spre Cluj, unde soferul unei Dacii care venea spre oras a incercat sa vireze la stanga pentru a intra in curtea unei firme. Acesta sustine ca nu le-a observat pe motociclist decat in ultima clipa, insa prea tarziu, pentru ca acesta intrase deja in autoturism. Din primele cercetari ale politistilor, se pare ca vinovat pentru producerea accidentului a fost soferul Daciei, care nu a acordat prioritate. (B.C.G.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=179572&data=2005-06-30