< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - luni, 20 iunie 2005

Nou medicament pentru diabetici

Rezultatele unui studiu clinic de faza III cu durata de un an, care a cuprins 1045 de persoane cu diabet de tip 2 tratate cu Rimonabant, primul reprezentant dintr-o clasa noua de agenti terapeutici numita blocante CB1, demonstreaza ca rimonabant administrat in doza de 20 mg a imbunatatit semnificativ nivelul HbA1c (un indicator al controlului glicemiei), dislipidemia (concentratie anormala de grasimi in sange) si tensiunea arteriala sistolica, reducand concomitent in mod substantial si obezitatea abdominala la persoanele cu diabet de tip 2 tratate cu antidiabetice orale, care necesitau un control suplimentar al bolii.

Potrivit unui comunicat al companiei, studiul a evaluat si siguranta si toleranta rimonabantului comparativ cu placebo la persoanele cu diabet de tip 2.

Rezultatele la un an ale studiului RIO-Diabetes au fost prezentate in cadrul Congresului Asociatiei Americane de Diabet desfasurate la San Diego, California, de catre Andre Scheen, coordonatorul Catedrei de Farmacologie Clinica din departamentul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice al Spitalului Academic din Liege, Universitatea din Liege, Belgia, investigatorul principal al studiului RIO-Diabetes si membru al comitetului de organizare al programului RIO.

"Rezultatele studiului RIO-Diabetes arata ca rimonabant a determinat o scadere semnificativa a nivelului HbA1c si ca acest medicament poate determina reducerea factorilor de risc cardiovasculari si metabolici, esentiali in tratamentul complex al persoanelor cu diabet de tip 2", a afirmat profesorul Scheen. (C.I.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=178854&data=2005-06-20