< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - marti, 31 mai 2005

Pianistul misterios a cantat intr-o formatie rock

Desi politia britanica si asistentii sociali din Marea Britanie declara ca nu au nici un indiciu despre identitatea misteriosului pianist descoperit pe o plaja acum cateva saptamani, un ziar britanic vorbeste despre acesta ca fiind Tomas Strnad, un muzician ceh.

Cotidianul Mail on Sunday a publicat fotografii ale lui Strnad cand era adolescent si cand canta la o orga electronica. In articol se sustine ca asemanarile dintre cei doi sunt absolut de necontestat.

Misteriosul pianist a reusit sa stupefieze cadrele medicale care il ingrijesc, dupa ce a cantat, timp de patru ore, la un pian din capela spitalului. Acesta fost gasit ratacind pe o plaja din apropierea Insulei Sheppey, Kent, din sudul Angliei, acum sapte saptamani. Amnezic si speriat, necunoscutul nu a putut oferi nici un indiciu despre identitatea sa, iar hainele sale, un costum ud leoarca, avea toate etichetele date jos. Aparent, acesta si-a pierdut memoria si, de cand a fost gasit, nu a scos nici un cuvant.

Cotidianul Mail on Sunday l-a citat in articolul despre pianist pe Klaudius Kryspin, care a cantat intr-o formatie de rock din Praga, Ropotamo, acum 20 de ani, si care a declarat ca l-a recunoscut pe pianist "cand am vazut poza din ziare, am stiut ca este Tomas, claparul formatiei noastre. Difera doar culoarea parului si chipul lui trist. Are fata unui om distrus".

S-a nascut la Praga

De asemenea, rockerul si prietenii sai le-au spus jurnalistilor ca Strnad are in jur de 35 de ani - ceea ce se potriveste cu varsta necunoscutului. Mai mult decat atat, se pare ca Tomas, al carui tata era dentist in Praga, a facut pian de mic si ca ii placea foarte mult Chopin, Mozart si Liszt.

Fratele geaman al lui Kryspin, Richard, care este informatician in Columbus, Ohio si care a fost de asemenea chitaristul formatiei, a declarat pentru CNN ca Strnad avea de atunci probleme mentale. "Atunci cand am vazut poza la televizor am zis: "Wow, asta e fotografia unui prieten vechi de-al meu" Nici o clipa nu m-am gandit ca nu ar fi el. Am fost complet socat sa aflu povestea din jurul acestei imagini".

Recent, in camera de la spitalul de boli mentale din Kent unde este internat necunoscutul s-a instalat un pian, iar medicii sunt de parere ca prin intermediul muzicii si al terapiei prin arta vor reusi sa comunice cu el.

Mai mult de o mie de oameni din intreaga lume au sunat la linia telefonica speciala care a fost instalata pentru a-l putea identifica pe necunoscut, iar pana acum s-au emis in jur de 250 de nume si diverse nationalitati.

Purtatorul de cuvant al spitalului a declarat ca "am auzit despre aceasta noua varianta, insa trebuie sa mai verificam peste 200 de alte nume. Toata lumea este incantata de aceasta poveste, insa trebuie sa se stie ca verificam. Numele de Tomas este, deocamdata, doar inca un nume in plus pe lista noastra".

Acum zece zile, s-a crezut ca necunoscutul este din Roma si ca ar fi un cantaret ambulant, Steve Massone, insa aceasta varianta a cazut rapid, dupa ce sora lui Steve a aparut si a zis ca fratele ei nu a disparut. (D.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=177333&data=2005-05-31