< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 31 mai 2005

Uniunea in criza

Francezii au respins, in cadrul referendumului de duminica, Tratatul constitutional al Uniunii Europene: "da"-ul a fost spus Constitutiei europene de doar 45,13 la suta. Optiunea "nu" a intrunit 54,87% din totalul sufragiilor. Au participat la referendum 28.836.994 alegatori, adica 69,74 din totalul celor 41.348.104 de francezi cu drept de vot. Rata absenteismului a fost de 30,26%; voturi albe si nule - 727.605 (2,52%) ; voturi exprimate - 28.109.389 (97,48%).

Desi numeroase publicatii si agentii de presa de pe mai multe meridiane au arborat in titrarea articolelor reflectand evenimentul termeni ca "soc" sau "dezamagire", adevarul este ca rezultatul era mai mult decat previzibil. Practic, era cunoscut din sondajele de opinie si nu de azi, de ieri, ci de suficienta vreme. Presedintele Jacques Chirac, cel care a insistat pentru votarea Constitutiei europene prin referendum, si nu pe cale parlamentara, a jucat pe miza mare si a pierdut. Chirac a anuntat, duminica noaptea, dupa publicarea sondajelor la iesirea de la urne, ca decizia privind soarta Guvernului va fi anuntata in urmatoarele zile.

"Franta ramane in Uniune"

Presedintele a anuntat ca "a luat act" de "decizia suverana a francezilor", lansand insa un apel la mobilizare. "Franta ramane in Uniune" si "isi va pastra locul", a spus Chirac, recunoscand insa ca respingerea Constitutiei "creeaza un context dificil pentru apararea intereselor franceze in Europa". "Majoritatea dintre dumneavoastra ati respins Constitutia europeana. Este decizia dumneavoastra suverana si iau act de ea", a declarat presedintele francez.

El exclusese, inca dinaintea referendumului, posibilitatea de a demisiona, dar duminica seara mai multe personalitati politice, atat de dreapta, cat si de stanga, i-au solicitat sa renunte la functie. In acelasi timp, liderul partidului guvernamental UMP, Nicolas Sarkozy, a cerut, duminica seara, "o punere in discutie profunda, rapida, viguroasa a situatiei" dupa infrangerea suferita de sustinatorii Constitutiei europene.

Prodi prevede "o criza politica majora"

Duminica seara, cancelarul german, Gerhard Schr&ouml;der, exprimandu-si regretul pentru rezultatul scrutinului, declara ca raspunsul negativ al francezilor la Tratatul constitutional european este "un esec pentru procesul de ratificare a Constitutiei, dar nu sfarsitul ei". La randul sau, ministrul Afacerilor Externe german, Joschka Fischer, a estimat, de asemenea, ca rezultatul referendumului din Franta este "regretabil" si ca pune Europa in fata unor "mari provocari".

Rezultatul referendumului din Franta constituie o "oprire" care impune un efort de propuneri din partea tuturor tarilor Uniunii si a Frantei in special, "in spiritul idealului comunitar pe care ea insasi l-a promovat", a estimat presedintele Republicii Italiene, Carlo Azeglio Ciampi, care s-a declarat "deceptionat" de respingerea textului de catre francezi. "Tratatul constitutional este un pas inainte pentru Uniunea Europeana. Noua tari europene l-au aprobat deja. Procesul de ratificare este in curs si va continua in celelalte tari".

Romano Prodi, liderul opozitiei italiene, fost presedinte al Comisiei europene, a declarat, intr-un interviu aparut in France Soir, ca prevede "o criza politica majora in sanul Uniunii Europene". Prodi considera ca respingerea Tratatului "ar putea avea repercusiuni importante si asupra nivelului relatiilor UE cu China si SUA" si s-a intrebat retoric "cum ar putea SUA si China sa ia in considerare un dialog serios cu un partener care, respingand Constitutia, refuza notiunea de Europa veritabil unita". Ileana CORNEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=177314&data=2005-05-31