< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 27 mai 2005

Stiri pe scurt

Exceptii la rovinieta

Masinile MApN, MAI ale Ambulantei si cele folosite de persoanele cu handicap locomotor vor fi exceptate de la plata rovinietei, incepand cu data de 1 iulie 2005, se arata intr-o propunere legislativa a senatorului UDMR Gyorgy Frunda, adoptata ieri de Senat. Potrivit noii legi, vor mai fi exceptate de la plata tarifului de utilizare a drumurilor nationale vehiculele detinute in proprietate de serviciile publice comunitare pentru situatii de urgenta, vehiculele folosite exclusiv in transportul public local de persoane, precum si masinile Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale. De asemenea, utilizatorii romani si straini, posesori de autoturisme, vor achita rovinieta in functie de durata de utilizare a retelei de drumuri nationale, astfel: o zi, o saptamana, o luna, sase luni si un an. Propunerea legislativa, nesustinta de reprezentantii Guvernului, a fost adoptata cu 65 de voturi "pentru", zece "contra" si patru abtineri. Actul normativ urmeaza sa fie dezbatut in Camera Deputatilor. (R.A.)

Greva generala la CFR

Sindicalistii din Federatia Miscare-Comercial au hotarat declansarea grevei generale in societatile CFR in perioada 8-15 iunie, a declarat pentru Rompres Gheorghe Popa, presedintele executiv al federatiei. Dou treimi din trenuri nu vor circula, potrivit sindicalistilor, intre orele 7.00-15.00. Conform legii, pe durata protestului se va asigura o treime din activitate. In prezent, federatiile sindicale din CFR asteapta intrevederea cu ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, pentru a-i anunta hotararea care au luat-o si a face o ultima incercare de dezamorsare a conflictului de munca. (C.P.)

Baraj la matematica

Elevii claselor V-XII, din intreaga tara, vor sustine, maine proba la ora 10:00, la Palatul National al Copiilor din Bucuresti, proba de baraj a Concursului European de Matematica Aplicata Cangurul. Potrivit unui comunicat de presa, la ora 16:00, in aceeasi locatie, va avea loc festivitatea de premiere a castigatorilor concursurilor Cangurul si INVEST. Concursul European de Matematica Aplicata Cangurul este organizat de Fundatia pentru Integrare Europeana SIGMA si Ministerul Educatiei si Cercetarii, cu sprijinul Ambasadei Frantei, editia din acest an fiind dedicata lui Jules Verne. In 2005, competitia a reunit 272.000 de elevi din 4200 de scoli din Romania si 3,5 milioane de elevi din Europa, fiind, astfel, cea mai apreciata competitie matematica din lume. Participantii la proba de baraj au fost selectionati de o comisie formata din reprezentanti ai MEC, Inspectoratelor scolare si profesori, pe baza clasamentelor nationale. Laureatii vor fi recompensati cu excursii in Europa si locuri in tabara internationala de la Poiana Pinului, judetul Buzau. De asemenea, castigatorii locului I vor reprezenta Romania la Concursul MCM (Multiple-Choice Contest in Mathematics), etapa internationala a concursului Cangurul, care se va desfasura tot in tabara de la Poiana Pinului. (E.I.)

Silvicultorii vor legi

Societatea Progresul Silvic, infiintat in 1886, ce reuneste silvicultori din toata tara, si Confederatia Sindicatelor Consilva, au trimis Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale propunerile privind pachetul de legi funciare, elaborat de MAPDR. Potrivit unui comunicat de presa al celor doua organizatii, silvicultorii vor ca, prin noile legi sa se asigure mentinerea padurilor, indiferent de proprietar. Ei vor sa fie asigurata continuitatea in gospodarirea durabila a padurilor prin aplicarea regimului silvic, astfel incat sa fie evitate situatiile create de aplicarea Legii 18/1991. Atunci, prin necorelarea actelor normative in domeniu si a unei insuficiente urmariri a modului de aplicare a regimului silvic, s-au defrisat si bracuit, pana in 2000, peste 10% din fondul forestier privat. Silvicultorii atrag atentia ca inundatiile inregistrate in ultimii ani sunt favorizate si de distrugerea si lipsa padurilor, care sunt o cale naturala in fata acestor calamitati. Ei considera ca este necesara o legislatie adecvata, cu precizarea raspunderilor institutiilor de profil si suport financiar din partea statului pentru asigurarea mentinerii si gestionarii durabile a padurilor retrocedate. (L.M.)

De ce imbatranim?

La cea de-a IV a editie a Conferintei Nationale de Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala de anul acesta care va avea loc la Bucuresti in perioada 1 - 4 iunie, medicii romani vor dezbate impreuna cu invitati de marca din strainatate problemele cutanate ale imbatranirii si vor trece in revista cele mai bune metode de tratament existente la ora actuala in lume. Societatea Romana de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirurgicala condusa de Dr. Mihaela Leventer organizeaza in aceasta vara o campanie de educare a publicului numita "Alerta la soare!". Un cort al societatii se va gasi timp de o saptamana pe una dintre plajele litoralului romanesc, unde medici rezidenti voluntari vor oferi celor doritori sa stie ce se intampla cu pielea lor si cu alunitele expuse la soare, consultatii gratuite si analiza computerizata a pielii. (L.I.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=177092&data=2005-05-27