< Imprimare >      ZIUA - FINANCIAR - miercuri, 11 mai 2005

Stiri pe scurt

Petrom ieftineste carburantii

Incepand de astazi, Petrom ieftineste benzinele cu 300 lei litrul si motorinele cu 100 lei litrul. Astfel, un litru de benzina Eco Premium va costa 32.300 lei, iar unul de Euro Premium sI Premium fara plumb - 32.000 lei, in timp ce motorina Super Euro Diesel va costa 30.200 lei, iar cea Euro Diesel - 29.500 lei. De asemenea, Petrom introduce un nou tip de benzina, Top Premium 99+, care costa 35.900 lei litrul, se comercializeaza in peste 70 de statii, urmand ca pana la sfarsitul saptamanii viitoare sa fie disponibil in peste 200 de benzinarii Petrom. Pretul AutoGas-ului ramane neschimbat, de 17.500 lei/litru. Noile preturi anuntate de Petrom urmaresc variatiile cotatiilor internationale. Conform noii politici de preturi, anuntata la inceputul anului, statiile din reteaua Petrom practica preturi diferite, acestea fiind influentate de conditiile locale de piata si de mediul concurential. (G.M.)

Consultant la Transelectrica

Firma germana Fichtner va furniza companiei Transelectrica servicii de consultanta pentru realizarea unei a doua linii electrice de interconexiune cu Ungaria, in baza unui contract incheiat ieri de cele doua societati, informeaza un comunicat al Transelectrica. La licitatia de atribuire a acestui contract au mai participat si firmele Colenco Power Engeneering Elvetia, Redelectrica Spania, ESBI International Irlanda, precum si consortiile alcatuite din gigantul francez EdF si ISPE Romania, respectiv cel format din Tractebel Belgia si Trapec Romania. Noua linie de interconexiune, Oradea-Bekescsaba, ar putea fi finalizata pana la mijlocul anului 2008, finantarea pentru partea romana fiind asigurata printr-un credit sindicalizat din partea BERD. Costurile care urmeaza sa fie suportate de Transelectrica sunt estimate la 30 de milioane de euro. Firma Fichtner va asista compania romana in problemele legate de inginerie, precum si in organizarea licitatiilor pentru atribuirea contractelor de executie prevazute in proiect. Fichtner este cel mai mare grup independent de servicii de inginerie si consultanta din Germania, avand peste 1000 de angajati si o retea internationala de 35 de subsidiare si companii afiliate. (G.M.)

Greva ceferistilor se amana

Liderii sindicali din societatile de cale ferata au hotarat, dupa mai multe ore de dezbateri, amanarea grevei generale anuntata pentru 12, 13 si 14 mai pentru o data ulterioara, cel mai probabil 25 mai, a declarat ieri, pentru Rompres, Gheorghe Popa, presedinte al Federatiei Sindicatelor Miscare Comercial si vicepresedinte al CNSLR Fratia. Liderii sindicali au luat aceasta decizie tinand cont de situatia grea prin care trece populatia tarii in urma inundatiilor. "Ar fi fost inuman ca noi sa intrerupem lucrul, sa intrerupem legatura cu celelalte zone ale Romaniei, de acolo de unde ei (n.r. cei afectati de inundatii) pot primi ajutoare", a declarat Gheorghe Popa. Sindicalistii din societatile CFR atrag, insa, atentia guvernantilor ca nu vor renunta la actiunile lor de protest daca nu se vor gasi resurse pentru cresterea salariului cu 10,7%, pentru acordarea tichetelor de masa si imbunatatirea conditiilor de lucru. (C.P.)

Reorganizare la Carom

Societatea Carom Onesti va intra in procedura de reorganizare judiciara, transmite RomNET. Anuntul a fost facut de catre noul administrator judiciar al producatorului de cauciuc sintetic, Financonta Consulting din Bucuresti, in urma obtinerii, prin sentinta judecatoreasca din 25 aprilie, a certificatului de grefa privind admiterea starii de insolventa. Notificarea procedurii de reorganizare la Carom este aplicata potrivit Legii falimentului, nr.64/1995. Noul administrator judiciar a preluat in intregime controlul activitatii de la Carom Onesti, stabilindu-se totodata si cateva termene de procedura. Astfel, pana pe 16 mai, creditorii trebuie sa depuna eventualele opozitii impotriva sentintei de deschidere a procedurii de insolventa, iar solutionarea acestor cereri este stabilita pentru 23 mai. Depunerea declaratiilor de creanta va avea loc la data de 20 mai, in timp ce verificarea, intocmirea si afisarea tabelului preliminar al creantelor s-a fixat pentru 12 septembrie. Prima sedinta a adunarii creditorilor va avea loc pe 26 septembrie, la Tribunalul Bacau. Procesul privind declararea starii de insolventa, care implica reorganizarea judiciara a societatii din Onesti s-a solutionat pe 27 aprilie. Urmatorul pas este reorganizarea judiciara a societatii conform unui plan menit sa rentabilizeze uzina de cauciuc sintetic. La Carom Onesti lucreaza in prezent 1.560 de angajati. (A.G.C.)

Italia la Construct Expo

Institutul Italian de Comert Exterior (ICE) organizeaza in premiera, in perioada 11-15 mai, in cadrul manifestarii Construct EXPO 2005 din Bucuresti, participarea oficiala a Italiei la Romexpo, informeaza ICE intr-un comunicat. Cu aceasta ocazie vor fi reprezentate 20 de societati si consortii italiene din domeniul tehnologiei, echipamentelor, instalatiilor, utilajelor si materialelor de constructii. Italia isi doreste un rol de prim partener comercial al Romaniei si evidentiaza atat pozitia geografica favorabila, cat si rolul de piata strategica pentru societatile italiene care investesc in aceasta parte a Europei, transmite ICE. Italia isi va expune produsele incepand de azi, in Pavilionul 2 al complexului Romexpo, Standurile 047- 094, pe o suprafata de 450 de metri patrati. (D.E.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=175879&data=2005-05-11