< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - joi, 23 decembrie 2004

Stiri pe scurt

Deputatii si-au facut comisiile

Deputatii si-au stabilit componenta comisiilor de specialitate in functie de algoritmul politic si au decis crearea unei Comisii pentru egalitate de sanse. De asemenea, potrivit hotararii plenului, presedintii comisiilor permanente vor beneficia de logistica necesara desfasurarii activitatii comisiei, autoturisme, personal de secretariat si de specialitate similare cu ale liderilor grupurilor parlamentare. Comisia pentru egalitate de sanse intre femei si barbati, care va avea ca scop "eliminarea oricaror forme de discriminare pe criteriu de sex, imbunatatirea conditiei femeii in societate, integrarea principiului egalitatii de sanse intre femei si barbati". Potrivit deciziei plenului, Comisia de invatamant va avea cel mai mare numar de parlamentari - 28, iar cea pentru sanse egale - 11. Conform negocierilor care au fost purtate, PSD va detine presedintia a cinci comisii: de politica economica, reforma si de privatizare; de buget, finante si banci; de industrii si servicii; pentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si petitii; pentru egalitatea sanselor intre femei si barbati. PUR va ocupa presedintia Comisiei juridice, de disciplina si imunitati si pe cea a Comisiei de politica externa. PRM va avea presedintia Comisiei de invatamant, stiinta, tineret si sport si pe cea a Comisiei pentru sanatate si familie. PNL va asigura presedintia Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si pe cea de cultura, arte si mijloace de informare in masa. PD va propune presedintia Comisiei de munca si protectie sociala si a Comisiei de aparare, ordine publica si siguranta nationala. UDMR ii revine presedintia Comisiei de agricultura, iar grupul minoritatilor nationale va detine presedintia Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale si pe cea a Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiei. Comisia cu cele mai sonore nume este Comisia pentru politica externa unde vor fi colegi Viorel Hrebenciuc, Octavian Stireanu, Adrian Severin, Vasile Puscas, Bogdan Niculescu-Duvaz, Titus Corlatean (PSD), Crin Antonescu (PNL), Anca Petrescu, Leonida Lari (PRM), Stefan Glavan (PUR), Konya-Hamar Sandor (UDMR). (A.D.)

Nou Centru de Presa

Presedintele Traian Basescu a facut ieri o scurta vizita in Centrul de presa de la Palatul Cotroceni, pentru a vedea cum poate fi amenajat, astfel incat jurnalistii acreditati la Presedintie sa lucreze in conditii mai bune. Traian Basescu a fost insotit de consilierul prezidential Adrian Saftoiu, de directorul SPP, generalul Gabriel Naghi, si de putatorul de cuvant al SPP, colonelul Constantin Dobre. Presedintele a spus ca trebuie scos mobilierul actual, foarte vechi, iar cele doua incaperi destinate Centrului de presa sa fie dotate cu un nou mobilier si cu aparatura necesara, incluzand computere conectate la Internet, astfel incat jurnalistii acreditati la Cotroceni sa aiba conditii optime pentru a-si desfasura activitatea. De altfel, presedintele Traian Basescu utilizeaza computerul frecvent in activitatea sa, inclusiv in relatia cu colaboratorii sai. (C.E.)

Minoritarii, sustinuti in 2004

Departamentul pentru Relatii Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului si-a facut ieri bilantul pe anul in curs, mentinand ca realizari importante organizarea a o serie de manifestari dedicate tinerilor si cresterea transparentei. Seful DRI, secretarul de stat Cristian Jura, a mentionat in acest sens o serie de seminarii si manifestari dedicate tinerilor minoritari, realizate la Bucuresti si in tara, dar si sprijinirea editarii de carte sau conceperea de buletine periodice cu informatii la zi despre activitatea minoritatilor. La seminariile regionale pentru tineret, a subliniat Jura, au participat "peste 300" de reprezentanti ai noii generati din randul minoritatilor. La randul sau, subsecretarul de stat Marko Attila, a aratat ca o "politizare" a problemelor minoritatilor este "imposibil" sa fie politizata. Relatiile interetnice trebuie bazate pe dialog, iar "normalitatea" la care s-a ajuns trebuie "continuata" si "promovata" indiferent de schimbarile la nivel politic-guvernamental care vor avea loc in perioada imediat urmatoare. Tot ieri a fost lansata lucrarea "Minoritatile nationale din Romania. Aspecte legislative si institutionale", elaborata de un colectiv din cadrul DRI, coordonat de Cristian Jura. (A.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=165842&data=2004-12-23