< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - luni, 20 decembrie 2004

Scenarii la zi

Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator

Alba-neagra se joaca azi. Chiar in Parlament

Sorin ROSCA STANESCU

Este ziua in care, dincolo de scorul rece si aproape neconcludent al alegerilor parlamentare, vom avea primele indicii reale asupra modului in care s-au finalizat, la foc incrucisat, negocierile intre grupurile de partide si grupurile de interese. Din momentul in care s-a incheiat primul tur de scrutin si mai ales dupa prezidentiale, a venit rolul combinatiilor politice pentru ca balanta puterii sa se incline intr-o directie sau alta. Dupa cum se stie, singura formula luata in prezent in calcul de cei doi mari castigatori ai alegerilor, Alianta si PSD, este un guvern de coalitie cu slaba sustinere politica, bazat pe un complicat algoritm. In centrul caruia sa se plaseze fie Nastase, fie Tariceanu. Primul lupta cu dintii pentru a castiga pentru ca se teme ca, in caz contrar, va pierde batalia pentru PSD in fata lui Iliescu, ceea ce l-ar putea indrepta catre un sfarsit de cariera politica la varf. Si se bazeaza pe o solidaritate de grup PSD, care inca se mentine, precum si pe o serie de aliante de interese cu lideri ai UDMR si PUR. Cel de-al doilea, Tariceanu, se lupta pentru ca are sansa de a deveni premier, de a detine painea si cutitul guvernarii si atuul conferit de protocolul Aliantei si de cuvantul si prestigiul noului sef al statului. Cum spuneam, azi e un moment important, pentru ca vom sti mai bine in ce directie bate vantul puterii.

Infruntarea care are loc acum are drept trofee functiile de presedinti ale celor doua camere ale Parlamentului. Daca ele vor fi adjudecate de Alianta, inseamna ca aceasta, prin negocierile pe care le-a avut, a reusit sa formeze o majoritate. Iar pasul urmator este ca va exista un Guvern Tariceanu care poate fi validat si, la limita, isi poate promova legile ordinare. Nu si legile organice. Daca, dimpotriva, Alianta nu va izbuti sa castige ambele presedintii, inseamna ca a esuat in tentativa de a construi o majoritate si atunci, probabil, Basescu, prizonier al angajamentelor luate, al propriilor convingeri si poate chiar al ideii ca steaua lui norocoasa nu-l va parasi, va forta nota. Si va propune un guvern minoritar. Tot Tariceanu. Care va fi sau nu validat. Dupa cum va dori majoritatea.

Am vorbit despre combinatiile politice, dar si despre combinatiile de interese. Si nu intamplator. Cele politice sunt alunecoase si nu pot fi puse niciodata sub semnul aritmeticii. Nici chiar atunci cand conduc la angajamente. In urma cu cateva zile, UDMR si PUR erau intr-o parte, apoi au oscilat, iar acum par ca se afla in alta tabara. Si azi se pot suci. Lasandu-ne cu gura cascata. Pentru ca in spatele aparentelor, a negocierilor politice si a intentiilor frumoase - de pilda, completarea unor programe la solicitarea aliatilor - se afla interese crunte de putere economica si financiara. Nu este un meci al idealurilor cel care se desfasoara pe sticla televizoarelor, ci este pur si simpu o lupta pentru ciolan. Si pentru ca acesta este inceputul unei noi decade electorale, sunt silit sa-mi avertizez cititorii sa nu se lase prea mult sedusi de iluzia schimbarii. Primavara capitalista de la Bucuresti inca nu a sosit.

Cu un guvern plapand, macinat de la inceput de nebunia algoritmului care va fi impinsa pana in ultima vagauna a tarii, Alianta, daca va castiga, va trebui sa supravietuiasca unei furtuni interne, care se va dezlantui atunci cand algoritmul va trebui pus in opera. Si tare mi-e teama ca noua formula de Cabinet va avea si persoane controversate. Amestecate in afaceri dubioase. Deja se vehiculeaza nume care pot starni reactii negative ale opiniei publice. Va urma si o uriasa presiune a PSD si PRM, care pot forma o redutabila opozitie. Daca nu cumva aceste partide se vor sparge.

Sambata a venit randul PD, odata cu alegerea lui Boc ca presedinte, sa adopte, in ropote de aplauze, blestemata regula a unanimitatii. Care vine din strafundurile constiintei statului totalitar. M-a apucat groaza cand am descoperit ca impotriva lui Boc nu a existat nici un vot si nici o abtinere. Este imposibil ca unul singur dintre congresmeni sa nu aiba ceva impotriva lui Boc. Unul daca a fost, a tacut, a inghitit in sec si a votat. Luandu-si asupra lui, in secret, blestemul unanimitatii. Care pana vineri a fost apanajul exclusiv al PSD. Caci vineri, partidul s-a pronuntat in bloc, printr-un comunicat oficial - caz fara precedent - impotriva lui Ion Iliescu. Care este tatucul. Si care se intoarce. Si se va bate cu Nastase pentru putere. Si nu va exista castigator in unanimitate. Nici macar daca unul sau altul va zbura din PSD. Daca PSD nu se rupe, Guvernul Tariceanu va fi pus pe butuci. Cu o conditie, insa: sa nu se rupa nici PRM. Unde unanimitatea extremisto-securista e pusa in pericol de posibili viitori "populari".

Pentru a avansa cu ipotezele, care sunt din ce in ce mai aproape de ceea ce va urma, e obligatoriu insa sa asteptam sa treaca ziua de azi. Pentru a afla cu mai multa precizie cine pe cine tradeaza. Cine pe cine fenteaza. Cine cui ii este loial.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=165532&data=2004-12-20