< Imprimare >      ZIUA - IMPREUNA - sambata, 18 decembrie 2004

Training de toleranta interetnica pentru jurnalisti

"Reconcilierea - etnica sau nationala - este imposibila fara mass-media", a apreciat recent directorul interimar al Centrului Regional al Project on Ethnic Relations (PER), Adrian Severin (foto). El a facut aceasta apreciere in cadrul unei intalniri cu presa centrala si locala care a avut drept scop evaluarea programului "Training de toleranta interetnica pentru jurnalisti", organizat de PER si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Proiectul s-a desfasurat in perioada mai-decembrie 2004 si a incercat, prin discutii pe diverse teme relevante pentru dialogul majoritate-minoritati, sa ofere o "alta abordare a relatiilor interetnice si a elementului etnic in presa". Participantii la aceasta discutie de evaluare au subliniat ca media trebuie sa aiba un rol important in explicarea unor probleme in continuare controversate in relatia minoritate-majoritate, iar tratatea acestora trebuie sa se faca analitic, la rece, evitand inflamarea climatului interetnic.

Programul mentionat a avut mai multe module si s-a desfasurat in mai multe locuri din tara. Dat fiind contextul electoral de anul acesta, nu putine dintre discutii s-au axat pe modalitatile in care media si actorii politici pot evita folosirea temelor nationaliste in relatarile, respectiv interventiile electorale.

Votul etnic, in an electoral

Primul modul al programului s-a desfasurat la Targu Mures, pe 31 mai, si a avut ca tema "Organizatiile minoritatilor nationale si campania electorala pentru alegerile locale". Scopul principal, potrivit materialelor de prezentare PER-CJI, a fost de a stabili impreuna cu participantii - jurnalisti de diferite etnii din presa locala si centrala - cele mai bune practici pentru a asigura un acces egal candidatilor minoritatilor nationale la presa. Motivul a fost ca, de multe ori, membrii minoritatilor "isi aleg reprezentantii in necunostinta de cauza". Concluziile acestui curs au fost apoi aplicate la dezbaterea "Votul etnic in Romania: intre oportunism politic si drepturile minoritatilor", organizata la Bucuresti pe 21 iulie. Tot la Bucuresti s-a desfasurat si conferinta cu tema "Identitate nationala, etnica sau regionala?" moderata de istoricul Andrei Oisteanu. Ultima parte a programului a constat intr-o excursie in comunitati ale minoritatilor nationale, desfasurata in perioada 26-28 septembrie la Sfantu Gheorghe-Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc si Targu Mures. Scopul principal al excursiei a fost, in opinia organizatorilor, ca jurnalistii sa aiba ocazia de a vizita comunitati maghiare si rome din regiunea Harghita-Covasna-Mures si sa intalneasca experti in problematica minoritatilor si jurnalisti din presa locala de diferite nationalitati. De asemenea, s-a urmarit si lamurirea presupuselor si/sau realelor diferente intre maghiari, secui si ceangai.

PER si CJI intentioneaza continuarea unor programe cu asemenea problematica si anul viitor, pentru a contribui la aprofundarea bunelor practici in domeniul relatarilor mass-media despre minoritati.

Ana DINESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=165465&data=2004-12-18