< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - sambata, 4 decembrie 2004

KPMG familiarizeaza firmele cu noul Cod Fiscal

Firma de consultanta KPMG a prezentat agentilor economici noile modificari aduse Codului Fiscal in 2004 si implicatiile pentru companii, dupa punerea in aplicare a acestuia incepand de la 1 ianuarie 2005, informeaza Rompres. Expertii KPMG au explicat agentilor economici, intr-un seminar de specialitate, ca noul Cod Fiscal este un element important in stabilizarea mediului fiscal. Acestia au apreciat ca modificarile sunt pozitive, dar au subliniat ca ''exista si exceptii in care schimbarile sunt mai degraba negative'', potrivit afirmatiilor facute de reprezentantul KPMG, Niculae Done.

Intre schimbarile pozitive reprezentantii KPMG au evidentiat reducerea cotei de impozit pe profit de la 25%, cat este in prezent, la 19%, diminuarea cotei de impozitare a salariului, noul barem de impozitare cuprinzand doar trei cote, respectiv 14%, 26% si 38%, in locul celor cinci cote care sunt in prezent (de 18%, 23%, 28%, 34% si 40%). Cota minima de impozitare se va reduce de la 18% la 14%, iar cota maxima de impozitare se va reduce de la 40% la 38%.

Cadourile oferite de angajatori cu ocazia unor sarbatori vor fi neimpozabile, in limita valorii de 1,5 milioane de lei pentru un angajat, pentru oricare dintre sarbatori (anterior neimpozitarea fiind pentru limita de 1,2 milioane de lei). De la 1 ianuarie 2005, in calcularea venitului impozabil vor fi considerate cheltuieli deductibile nu numai deducerea personala de baza, ci si contributiile sindicale.

O serie de modificari la Codul Fiscal ar putea determina companiile sa actioneze urgent in sensul reducerii costurilor si riscurilor, potrivit afirmatiilor facute de reprezentantii KPMG. In acest sens, s-a evidentiat modificarea reglementarilor care vizeaza deductibilitatea dobanzilor si a pierderilor din diferente de curs valutar.

Incepand cu 1 ianuarie 2005 exista obligativitatea companiilor de a notifica autoritatile fiscale, cu 60 de zile in avans, despre orice cesiune sau instrainare de actiuni, parti sociale sau active fixe. Efectuarea unui asemenea transfer fara notificarea autoritatilor fiscale este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la doi ani. Aceasta cerinta este nerezonabila si nepractica, iar rezultatul este o incalcare a libertatilor economice ale contribuabililor, potrivit afirmatiilor facute de reprezentantii KMPG. (F.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=164142&data=2004-12-04