< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - miercuri, 1 decembrie 2004

In zodia stangii!

Daniel UNCU

Romania ramane, in continuare, in zodia social-democratiei PSD. Dupa patru ani de guvernare, partidul lui Adrian Nastase reuseste sa castige alegerile, in pofida logicii erodarii politice pe care orice formatiune de guvernamant o exerseaza in mod inevitabil.

Diferenta favorabila castigatorilor este insa foarte mica si, de ce nu, cat se poate de discutabila. Cele 36,2 procente acreditate Uniunii Nationale PSD+PUR, fata de cele 31,5 procente ale Aliantei PNL-PD (rezultate partiale, facute publice de catre BEC luni seara la ora 17.00), consfintesc un avantaj de numai 4,7 procente. Un avantaj supus insa unor grave si indreptatite suspiciuni legate de o posibila frauda electorala care, atentie, se cantoneaza - asa cum arata Asociatia Pro-Democratia - intr-o marja de maximum cinci procente! Diferenta aproximativa dintre primul si al doilea clasat!

Pe acest fond, Ambasada SUA la Bucuresti a afirmat acum doua zile, fiind citata de un cotidian central, ca observatorii sai la alegeri au constatat "anumite nereguli, similare cu cele descrise de mass-media", presa internationala a reactionat la unison cu media autohtone, scotand in evidenta gravele suspiciuni de frauda electorala cauzate de turismul electoral - pastorit de PSD - iar Biroul Electoral Central a admis cererea Aliantei DA de a avea acces la listele permanente si la cele suplimentare cu votanti, in vederea verificarii posibilitatii de frauda electorala de tip "turistic" (alegatori care, in mod organizat, au votat in mai multe locuri)! Vom vedea care va fi deznodamantul acestor evenimente. Ca lucrurile sunt, insa, cat se poate de serioase demonstreaza si refuzul Asociatiei Pro-Democratia de a participa cu observatori la turul doi al alegerilor prezidentiale! Devine suficient de evident pentru oricine ca democratia autohtona a fost (pentru a cata oara, cel putin, in ultimii patru ani?) provocata de originalitatea guvernarii pesediste.

Dincolo insa de aceste nereguli, acuzatii si dezbateri, un lucru ramane cat se poate de clar: romanii nu au optat decisiv pentru schimbare! Sau, altfel spus, Opozitia nu a reusit sa coaguleze energiile romanilor, nu a putut sa incinga imaginatia cetateanului de rand pana acolo unde intentiile de vot sa dea, fara echivoc, castig de cauza orizontului de asteptare creionat de Alianta DA Chiar daca PNL-PD s-a apropiat consistent si meritat de PSD, Opozitia pare sa demonstreze ca nu poate, inca, extrage Romania din zodia stangii! Si, in ceea ce ma priveste, Opozitia insasi se cantoneaza fatalmente in aceasta zodie prin chiar formula politica oferita spre alegere cetateanului roman, oferta ce i-a diminuat drastic sansele de a invinge.

Romanii au avut, practic, de optat intre o formula social-democrata cu radacini comuniste (PSD), altoita cu un simulacru de tip popular cu veleitati crestin-democrate (PUR), pe de o parte, si o formula liberala (PNL) amestecata cu o social-democratie cu radacini, sa nu uitam, pedeseriste (PD), pe de alta. Cu alte cuvinte, electoratul a fost pus in situatia paradoxala de a opta intre doua tipuri de... stanga! In lipsa unei credibile si autentice oferte politice de dreapta, absenteismul celor care nu se identifica, in vreun fel, cu cele doua variante de stanga a adus scrutinul din 28 noiembrie in fata unei realitati romanesti care, chiar daca ar fi consfintit victoria Aliantei DA, nu pare sa fi avut datele necesare scoaterii Romaniei din zodia stangii! Acesta ar putea fi si motivul pentru care votul a conservat la guvernare PSD. La rigoare, putem identifica mult mai multe afinitati doctrinare si de filosofie politica intre PNL si PUR decat intre PNL si PD, la fel cum putem identifica aceleasi afinitati doctrinare si filosofice mult mai pregnante intre PSD si PD. Dar este evident ca Romania traieste intr-o realitate a paradoxurilor.

Alegatorii au optat, la limita, pentru o stanga declarata, identificabila, acceptabila si cunoscuta, in detrimentul unei stangi social-liberale (?) greu de definit si de identificat si, tocmai de aceea, greu de inteles, mai ales pentru electoratul de baza al Romaniei care este cel rural!

Cu alte cuvinte, ramanem in zodia stangii.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=163824&data=2004-12-01