< Imprimare >      ZIUA - SECRETELE_PSD - miercuri, 24 noiembrie 2004

Americanii astia care ne mai dau niste pareri

Sedinta Delegatiei Permanente a PSD, 2.02.2004

Serban Mihailescu informeaza despre stadiul racolarilor

Dl. Serban Mihailescu:

Domnule presedinte, la PD este o situatie cu totul speciala. Sambata, la Sibiu, am primit la PSD pe primarul comunei PD, un primar care de trei ani nu a vrut sa vina la noi si e cea mai mare comuna, e cea de langa aeroport, plina de fabrici, o comuna pricopsita, nu are nici o treaba. Si l-a intrebat direct, mai, zic, spune-mi si mie. Domnule, zice, la noi nu mai e nimic, vreau sa-mi spuna si mie cineva, se fac alegeri, nu se fac alegeri, ca eu castig singur, dar eu nu am unde sa ma duc in Sibiu sa mai intreb pe cineva. Tuluca ala, care ne face numai nenorociri, a fugit de la PD la PNL si e mare lider, iar PD nu exista. Si atunci ei se duc prin tara sa vada daca a mai ramas ceva si aici este si misiunea lor cu innoirea clasei politice, ca ei nu mai au clasa politica nici veche, nici buna. In realitate, nu mai conteaza la nivel local in multe judete. Va spun cu toata raspunderea.

Amintiri despre Ceausescu

Dl. Adrian Nastase

As vrea sa facem o declaratie, un comunicat in legatura cu chestiunea asta. Nu stiu cine poate sa faca. Vasile, poate te ocupi tu impreuna cu Dorina si cu Radu. Formula: avem o clasa politica depasita si nu stiu mai ce aduce aminte de formula lui Ceausescu: avem un popor minunat. Ceausescu nu spunea niciodata suntem un popor minunat, un popor creativ, avem noi, ci el si nu stiu, familia, avem un popor minunat. La fel si Basescu spune: avem o clasa politica. El nu spune suntem o clasa politica. In realitate, el ar trebui sa spuna: suntem o clasa politica distrusa... apartenenta la aceasta clasa politica. Sa spuna nu peste un an. El ce spune cand spune avem o clasa politica...: sa plece toti ceilalti si sa raman eu; sa se schimbe, primesc, dar sa nu fiu schimbat eu. De asta trebuie pusa intr-o... Domnule, daca esti atat de rau, simti chestia asta, da-ti demisia astazi. Dar tu vrei sa mai stai inca patru ani cu clasa asta politica la primarie? Daca lucrurile sunt chiar asa de rele, acuma retrage-te in munti, ocupa-te de fabricat inghetata.

Eu cred ca aceste lucruri trebuie spuse, nu trebuie lasate asa. Si, pe de alta parte, eu as vrea sa facem, Victor, o intalnire pe tara cu toti oamenii din partid sub 35 de ani care sunt in administratia locala, au functii, in Guvern si la Parlament, adica nu pe vorbe, adica prefecti, subprefecti, consilieri, tot ce gasim sub 35 de ani pe structurile astea. (...)

"Preluam ofensiva, controlam evenimentele"

Dl. Bogdan Niculescu Duvaz

Si in final cred ca e un lucru pe care iarasi nu l-am spus. Trebuie sa facem un inventar, foarte simplu de facut, ca PNL-PD au detinut, cei care sunt acuma, cam jumatate din functiile guvernamentale intreg 1996 si 2000 si nu cele mai putin importante, ci dimpotriva, cele mai importante functii. Ei sunt actualii lideri ai PNL-PD. Domnule, dv. ati guvernat, dv. fizic, nu dv. in general ca partide. Domnule Traian Basescu, domnule Tariceanu, domnule Stoica, domnule Berceanu ati fost ministrii acestei tari in aceasta guvernare despre care nu vreti sa mai auziti acuma, si anume 1996-2000.

Dl. Adrian Nastase

In comunicatul asta este bine sa introducem aceste lucruri, dar va repet, ceea ce stiti la fel de bine ca si mine, preluam ofensiva, controlam evenimentele. Facem o intalnire cu cei pana in 35 de ani, pe urma facem o intalnire cu cei intre 35 si 40 de ani, facem intalniri cu cei din agricultura ca sa discutam despre exploatatiile optime si integrarea europeana, probleme si nu stiu ce. Trebuie sa preluam temele si la partid, prin departamente, sa lansam diverse evenimente si la partid, dar si in afara partidului. Asta este ceea ce am discutat data trecuta cand am vorbit despre departamente si nu se intampla in continuare nimic la departamente, daca-mi dati voie sa va spun, sau prea putin. Si cred ca, in continuare, avem probleme cu departamentele si, Octav, te rog inca o data insistent da drumul la activitati nu doar aici, ca discuta intre ei diverse povesti baietii astia si beau cafele impreuna. E vorba de actiuni in afara acestei cladiri, care inseamna actiuni. A facut Serban la un moment dat povestea aia cu parcurile industriale si aia a fost tot. Pe urma, focul de paie s-a stins.

"Mai, nu se intampla nimic cu departamentele"

Dar noi nu putem sa facem o actiune la trei luni la departamente, cand avem... Nu stiu. Noi mai avem trei luni pana la alegerile locale, nu? Mai facem inca o actiune si gata? Nu e pacat? Mai, nu se intampla nimic cu departamentele si agenda publica, intotdeauna alearga dupa evenimente. Ieri n-a fost nici un eveniment si l-au luat pe Constantinescu. Daca noi organizam ceva ieri, atunci balansam. Asa, sigur ca nimeni nu-l ia in serios pe Constantinescu cu ce a spus, dar se creeaza... pe urma, cei care monitorizeaza se uita pe chestiunile astea de vizibilitate si asa mai departe. Constantinescu ce vrea sa faca? Sa ne enerveze ca sa reactionam si, in felul asta, sa creasca. Noi putem la chestiunea asta sa raspundem: il rugam pe domnul presedinte Constantinescu, care are mai mult timp acum sa citeasca - sa-si citeasca, vorba... - ziarele din perioada 1997-2000. Pentru a intelege ce s-a intamplat in timpul guvernarii sale, trebuie sa citeasca si dupa aceea, sigur, dupa ce termina aceasta lectura, mai vorbim despre celelalte chestiuni. Dar nu foarte mult, foarte putin trebuie. El are nevoie de reactii din partea noastra ca sa se certe cu noi si sa apara in presa si in televiziune. Asta este ceea ce a incercat sa faca cu Rus, a incercat sa faca cu altii, sa se agate de noi. Stiti foarte bine regulile din campaniile de imagine.

Raman cateva teme si au fost cateva discutii importante pe care le-am facut cu americanii astia care ne mai dau din cand in cand niste pareri. Foarte bune, o discutie de vreo patru ore am avut cu ei si e bine sa stiti lucrul asta. Ei se ocupa, practic, de cercetare. Cum sa spun, nu sunt buni pe altceva, sunt foarte buni pe cercetare, pe focus-grupuri, asta stiu ei sa faca, sa inteleaga unele dintre frustrari. Va trebui sa calibram putin mai bine mesajele noastre, pornind si de la aceste analize. Eu cred ca ar trebui sa aducem la un moment dat si celorlalti colegi unele dintre aceste concluzii, ca sa spunem cu totii acelasi lucru. In momentul in care intram - facem niste prezentari tot cu slite-uri, Viorel - le prezentam pentru cei din Delegatia Permanenta, pentru cei din conducere pe urma, pe etape, pentru ca eu am fost impresionat de prezentarea lor. Am vazut multe lucruri, am ascultat multe lucruri de-a lungul anilor. Mi s-a parut foarte seriosi in abordare. Cei care au participat la discutia asta cred ca pot spune ca au fost foarte interesante concluziile lor la acest stadiu. (...)

Relatiile cu PRM

Dl. Octav Cozmanca

La Hunedoara, domnule presedinte, pe langa ce cunoasteti, sigur, lucrurile vad ca evolueaza nu prea bine, a mai plecat un deputat, Nadejde Vlad, a plecat de la noi la PRM. Sandu stie mai bine ca...

Dl. Viorel Hrebenciuc

... si este o intelegere... si i-o fi spus cineva pe acolo ca nu mai e pe liste... chiar era tanar si era de perspectiva, nu aveam o problema cu el. Nu a vorbit cu mine, aici e defectul lor aici,... nu mi-au spus ce s-a intamplat, nu am stiut de treaba asta, e prima oara cand aud. Dar toata chestiunea pe fondul luptelor de acolo, manierei in care conduce...

Dl. Adrian Nastase

Eu cred ca noi incepem sa avem o problema in relatia cu PRM si cred ca ar fi important sa dam doua-trei lovituri in cateva zone, pe zonele PRM, pentru ca altfel aceasta hemoragie de la noi catre PRM nu face bine si ar trebui sa activam cateva zone, in asa fel incat si cei de la PRM sa inteleaga ca putem sa retaliem in masura in care ei accepta oameni de la noi. Ca vor sa plece e una, dar ar trebui sa vedem doua-trei...

Dl. Viorel Hrebenciuc

Nu as face...

Dl. Adrian Nastase

In momentul in care se consolideaza un anumit trend, e foarte periculos din punct de vedere al imaginii si de aceea trebuie... este foarte important sa amestecam putin mesajele cu migratia parlamentarilor. (...)

Dl. Octav Cozmanca

Am vorbit si eu cu el de cealalta chestiune.... ne-am trezit si noi cu... Asta e situatia la ei. Ce o sa faca...

Dl. Adrian Nastase

E normal ce a facut Vadim, ca a spus ca a luat 10 mii de dolari pe caz de adoptie Bejenariu sau Gabriela Coman?

Dl. Octav Cozmanca

Cand a spus?

Dl. Adrian Nastase

Duminica sau sambata sau vineri.

Dl. Octav Cozmanca

In conferinta de presa?

Dl. Adrian Nastase

Da.

D-na Dorina Mihailescu

Da, la conferinta de presa.

"Cartite" la Vadim

Dl. Adrian Nastase

Noi ii ajutam pe baietii astia cu diverse lucruri, nu pe Vadim, dar personal, pe Ciontu, pe astia pe care consideram ca... dar, pana la urma, descoperim ca nu au nici un fel de putere in partid si atunci poate le spunem, baieti, poate ne lasati o vreme si cand o sa reprezentati ceva in partid mai discutam, dar asa...

Dl. Octav Cozmanca

...

Dl. Adrian Nastase

Da.

Dl. Octav Cozmanca

Sa va spuna Viorel cu Anca Stanciu, cand aude de Vadim tremura, imediat, nu se vede pe liste si gata.

Dl. Viorel Hrebenciuc

...

Dl. Adrian Nastase

Ceea ce e foarte adevarat. Nu, dar poate il pui pe lista la Becali. Ar trebui totusi pe unii sa-i pui...

Dl. Viorel Hrebenciuc

Este o abordare noua acum...

Dl. Serban Mihailescu

....

Nastase, nemultumit de programul de la Teleorman

Dl. Adrian Nastase

(...) Si mergem pe toate, adica spunem ca mergem o jumatate de zi, dar mergem de fapt in 15 localitati si in 17 nu stiu ce ca sa rezolvam problemele colegilor de acolo. Rugamintea mea sa luati legatura si cu Sever Rocsin si programul, din punctul meu de vedere, il coordoneaza el, nu-l coordoneaza nici Dragnea, nici nimeni altcineva, ca sa le rezolvam lor smecheriile de blocare. Inca o data, Serban, si nu-mi faceti un program din asta cu 10 minute... Da mai, dar nu poti sa spui 10,30-10,40 intalnire cu primarul si locuitorii comunei. Nu poti sa spui 10,50-11,00 prezentarea investitiilor realizate la nivelul comunei. In alta... asta era Botoroaga. In Draganesti-Vlasca 10 minute, adica nu sunt serioase chestiile astea. Mergeti voi si faceti-le voi asa, dar nu ma duceti si sa ma tineti in tensiune o zi intreaga, ca nu reusesc sa fug dintr-un loc in altul. Asta nu e un program serios.

Dl. Serban Mihailescu

E propunerea lor.

Dl. Adrian Nastase

Propunerea lor este, pentru ca tu le-ai spus ca trebuie sa plecam la 9,00 si sa ajungem la 14,00 si s-a facut o chestie neserioasa, in asa fel incat in loc sa se termine la 14,00, sa se termine la cinci si asta este. Sunt satul de tras in piept, serban. Va rog sa faceti programe realiste, nu programe din astea care nu pot fi indeplinite. Si stau pe urma o zi intreaga numai ca sa-i rezolv lui Dragnea problemele in judet. Eu nu merg pentru Dragnea in judet. Si va rog foarte mult, cand faceti programele, sa tineti seama de asta.

Da, cele trei mesaje care ma intereseaza pe mine si intereseaza partidul la nivel central. Nu ne puneti 15 povesti cu intrarea in judet si pe urma si sucursala de petrol si Spitalul Orasenesc Videle si comuna nu stiu care si Alexandria si comuna Crangu si investitia nu stiu care si Turnu Magurele, doua fabrici de confectii si intalnire cu delegatia permanenta si conferinta de presa si toata povestea asta se termina la ora doua. Ori nu va pricepeti, ori va lasati trasi in piept de aia de acolo.

Dl. Serban Mihailescu

...

Dl. Adrian Nastase

Mi-a dat o hartie si ti-am interpretat-o.

Dl. Serban Mihailescu

...

Dl. Adrian Nastase

Sunt absolut de acord, dar nu putem sa-l dam decat daca ne organizam cum trebuie si ne organizam pe interesele noastre, nu pe interesele lor.

Dl. Serban Mihailescu

...

Dl. Adrian Nastase

De ce? Pentru ca ma uit si eu pe programele astea. Din acest motiv.

Dl. Serban Mihailescu

Da, dar acuma...

Dl. Adrian Nastase

Nu, nu, m-am uitat de fiecare data.

Dl. Octav Cozmanca

Va trebui de fiecare data...(...)

Strategia

in cazul Raportului Oostlander

Dl. Adrian Nastase

Dar nu au mai dat, au dat numai... Bun, mai departe. Stadiul negocierilor cu Uniunea Europeana. Povestea cu Uniunea Europeana si amendamente si nu stiu mai ce. Ce anume? Da, poate. Nu stiu daca e cazul deocamdata, trebuie vazut, insa, ceea ce am observat, Vasile Puscas si Sasa Farcas au disparut in peisaj si cel care s-a dus la Bruxelles, a discutat despre amendamente, a facut declaratii a fost Geoana. Ne place, nu ne place, asta a fost situatia, ca nu i-am vazut. A fost si Sasa Farcas la Sinaia, a venit cu frantuzoaica, a condus-o pe frantuzoaica, nu stiu ce i-a mai facut frantuzoaicei. E foarte bun, dar Sasa a fost doar paj. Da. Am rugat-o eu sa... Nu, nu, problema este daca ministrul Integrarii Europene, in momentul in care discutam despre integrarea europeana, despre amendamente si alte povesti, trebuie sa iasa si el in public sau sta doar la televizor si la fel si negociatorul sef. E o chestiune de principiu, daca la bataie ies si ministrii respectivi sau numai ministrul de Externe? Pentru ca, pana la urma...

Dl. Vasile Puscas

Imi pare rau, dar vineri am fost primul care am iesit. Am iesit de la bataie atata timp cat am fost cu doamna Lenoir (Noelle, ministru francez, "frantuzoaica" despre care se vorbeste in paragraful anterior - n.red.), atata tot. Pe urma, pana seara, am fost tot pe televiziuni, pe radiouri, pe agentii.

Dl. Adrian Nastase

Si Sasa Farcas?

Dl. Vasile Puscas

El a fost prins, intr-adevar, a fost prins pana seara cu...

Dl. Adrian Nastase

Trebuie iesit...

Dl. Vasile Puscas

Abia de-acuma se...

Dl. Adrian Nastase

Trebuie sa vedem foarte atent. E o batalie destul de complicata. Maine o sa mearga si Tiriac, se intalneste cu madame Nicholson, o sa-i trimit o scrisoare. Este o batalie foarte dura, pentru ca sunt diferite categorii de interese. Grupurile parlamentare sunt importante. Da, Viorel.

Dl. Viorel Hrebenciuc

Am vorbit vineri cu astia de la liberali si astazi ma intalnesc iar cu ei. Am vazut si iesirea lui Stolojan, dar cel cu care am vorbit a fost Tariceanu. Si o sa mai vorbesc azi si cu Vlad Popa. I-as trimite maine chiar acolo, daca maine este sedinta grupului parlamentar liberal si poate mai facem o actiune cum am mai facut o data. Eu nu as vrea sa iasa ca Ooslander o pune in numele grupului liberal, nu spune ca e a lui personala. Dv. l-ati primit pe Watson, ati facut niste gesturi fata de ei cand a fost Watson aici, deci ar putea s-o intoarca si ei acolo in grup, mai ales ca ei, de acuma o dau pe Justice... ori noi, in Comitetul parlamentar mixt, Romania-Uniunea Europeana am dezbatut subiectul asta. Chiar cei care au sustinut raportul au fost chiar cei de la liberali, le-am cerut lor sa sustina raportul in numele delegatiei romane. Recomandarile Comitetului parlamentar mixt le-a facut. Noi suntem acuma in Road-map pe termene, nu avem nici o actiune cu care sa fim in afara termenelor la acest capitol si ei acuma amesteca, pleaca de la adoptii si ajung la probleme interne.

Dl. Adrian Nastase

Si adoptiile nu mai sunt.

Dl. Viorel Hrebenciuc

Pai sigur ca da. Va arat subiect dezbatut care este pus in grafic si avem pana in iunie 2004. Noi suntem in grafic aici, nu avem o problema si asta trebuie s-o explice liberalii in...

Dl. Adrian Nastase

Acuma trebuie facuta si o scrisoare din partea negociatorului-sef, din partea ministrului Integrarii, trebuie sute de scrisori acum, care sa plece pe directia asta, catre grupul nu stiu care, catre grupul nu stiu unde, deci trebuie o informare permanenta. Nu putem sa stam doar sa asteptam ce fac ei acolo. Trebuie o actiune foarte dinamica acum pe zona Parlamentului. Pe zona Comisiei nu avem probleme deosebite, dar grupurile parlamentare si Comitetul mixt de la noi...

Dl. Viorel Hrebenciuc

Colegiul mixt... adica recomandarile la capitol sunt... nu am avut o problema si toti, si italienii si nemtii... Ei ies acuma...

Dl. Miron Mitrea

O sa va arat sa vedeti ce ne-a facut cu ISPA. Au zis patru puncte, patru am facut, am ajuns la 25, le facem pe astea 25, o sa ceara 50. Ei incearca sa... si are dreptate, daca stam, o luam.

Dl. Adrian Nastase

Corect.

Dl. Vasile Puscas

Domnule presedinte, Oslenberg (Oostlander - n.red.) vineri seara a depus amendamentul il aveti in fata.

Dl. Adrian Nastase

Da.

Dl. Vasile Puscas

Pana maine la 12,00 se mai depun amendamente, dar el a fost inregistrat. In dimineata asta am verificat si la Secretariatul Comisiei de Politica Externa.

"Demascarea" lui Oostlander

Dl. Adrian Nastase

Dar de ce nu spune nimeni ca el este de fapt raportor pentru Turcia? De ce nu explica nimeni ca de fapt interesul lui este de a bloca Romania pentru ca nu se poate face o discutie cu Turcia? De ce aceste lucruri pe care voi le stiti foarte bine nu le dati si pe astea la presa, ca presa sa aiba cu ce sa se joace, ca sa inteleaga jocul lui Oslander? Sa merg eu sa fac briefing-urile astea, sa le dau pe sub masa aceste informatii pe care le stiti si de la serviciile de informatii si de la Externe si de la voi si de la Comanescu? Stie cineva ca Ooslander de fapt este raportorul pentru Turcia si nu pentru Romania si ca de fapt acolo e o miza foarte importanta? Sunt niste lucruri pe care trebuie sa le discutati si cu tipii aia si date informatiile astea la presa, in asa fel incat sa se inteleaga de fapt miza acestor actiuni.

Dl. Viorel Hrebenciuc

Ar trebui...

Dl. Adrian Nastase

Exact. Nu, dar trebuie explicat, pentru ca opinia publica trebuie luata alaturi de noi.

Dl. Vasile Puscas

Da, vom face, domnule presedinte, insa cred eu ca in perioada asta care vine, pana pe 17-18, este vorba sa se devanseze reuniunea Comitetului de Relatii Externe. Pana atunci, totusi cred ca trebuie sa se lucreze la nivel de Comisie de Integrare, Comisie de Politica Externa, cu colegii din Parlament, pentru ca este o treaba parlamentara. Eu ma duc miercuri, vom fi acolo, se discuta, dar este una cand este executivul. Astazi termin un Progress raport pe capitole, le trimit la toti parlamentarii din Comisia de Politica Externa.

Dl. Adrian Nastase

In mod categoric, Comisia de Integrare trebuie sa lucreze acuma in fiecare ora.

Dl. Viorel Hrebenciuc

Comisia de Integrare acum este vazuta intr-un anumit fel. Ea are doua actiuni anuale, care sunt in Comisia mixta Romania-Uniunea Europeana. Recomandarile sunt perfecte. Nu am avut nici un fel de scandal, sunt vazute si de dv., nu am o problema la recomandari. Pasul urmator si acuma este bine ca este si discutia asta, noi, cei care eram la Bruxelles, nu suntem in aceeasi formula cum e la Consiliul Europei, domnule presedinte. Abia in acest an ne-am propus acest lucru si biroul permanent a fost de acord sa ne punem oamenii pe comisii, sa fim tot timpul la curent cu tot ce se intampla. Noi aici nu mergeam decat de doua ori, trei zile la Bruxelles si trei zile avem parlamentari europeni aici. In rest, noi nu mai avem nici o legatura cu Parlamentul European. Am luat aceasta decizie sa fim ca la Consiliul Europei, sa impartim lumea pe comisii ca, intr-adevar, sa fim informati.

Dl. Adrian Nastase

Bun, dar eu vorbesc acuma de altceva, de acest moment specific. Corespondentul grupurilor parlamentare nu este Guvernul, este Comisia mixta...

Dl. Viorel Hrebenciuc

Da, o sa actionez.

Dl. Adrian Nastase

De la care ar trebui trimise astazi cateva zeci de scrisori in care spuneti, domnule, uite, am facut astea, am luat Progress raport de la minister, am luat nu stiu ce de la ministerul nu stiu care, am trimis aici. Tu sau cine trebuie semneaza scrisorile astea...

Dl. Viorel Hrebenciuc

Da.

Dl. Adrian Nastase

Bun, dar este un moment...

DL. Viorel Hrebenciuc

Eu accept in prima faza ca prima problema, intr-adevar, este grupul liberal, asta e problema mea acuma.

Dl. Adrian Nastase

Nu mai e vorba de asta. Nu mai este, pentru ca amendamentul ca atare este inregistrat.

Dl. Vasile Puscas

Este inregistrat.

Dl. Adrian Nastase

In acest moment problema este...

Dl. Viorel Hrebenciuc

Pentru 19 era comisia lui Van der Broek (van den Broek, euro-parlamentaz olandez - n.red.), il stim bine, il stim toti, v-ati intalnit si dv. cu el. Eu ma duc acolo, nu am o problema sa fac lobby la toate... de politica externa.

Dl. Adrian Nastase

Este vorba de demersuri, este vorba de contacte personale, este vorba de tot ce inseamna. Oamenii astia trebuie luati prin capitale. Ministerul de Externe va trebui sa dea prin ambasadori pe parlamentarii respectivi.

Dl. Viorel Hrebenciuc

Domnule presedinte, am mai facut actiunea asta. O s-o fac, nu am o problema. (...)

Pascu: "Jocul este mai adanc"

Dl. Ioan Mircea Pascu

Si eu vreau sa verific numai daca intelegerea e corecta si chiar ar fi bine de verificat cu oamenii nostri de la servicii si asa mai departe. Am impresia ca totusi jocul e mult mai adanc. El nu este conjunctural. Aceasta chestiune vine si spune asa, domnule, daca noi cream probleme pe relatia cu Romania, putem sa motivam amanarea Turciei. Miza e Turcia. La sfarsitul acestui an, Uniunea Europeana trebuie sa ia o decizie definitiva cu Turcia, continua, ii baga in negocieri sau nu. E o decizie extrem de importanta si, ca atare, noi suntem alibiul pentru treaba asta. Cei doi au lansat aceasta chestiune stiind ca in anul electoral in Romania, inevitabil, se va crea o mare problema interna pe aceasta chestiune.

Eu cred ca ar fi nevoie pe plan intern de o discutie la cel mai inalt nivel - si asta esti tu - cu sefii de partide, adica, domnule, cu Stolojan, cu cine mai este, daca reprezinta el Alianta, cu cativa sefi de partide si spus, fratilor, vedeti la ce anchiesati ca, pana la urma, faceti un joc al altora impotriva noastra.

Dl. Adrian Nastase

Puiu, o discutie acuma cu Stolojan este absolut inutila, pentru ca ea va crea...

Dl. Ioan Mircea Pascu

Dupa parerea mea, ar trebui totusi ca acest avertisment...

Dl. Adrian Nastase

Aia e altceva.

Dl. Ioan Mircea Pascu

Sa nu se asocieze la un asemenea joc care e daunator pentru noi...

Dl. Adrian Nastase

Au inceput sa inteleaga, asa lasa impresia liberalii, unii dintre ei, dar sunt unii care sigur ca nu au aceasta viziune.

Dl. Ioan Mircea Pascu

Constantinescu a sarit la atac.

Dl. Adrian Nastase

La ce a sarit Constantinescu?

Dl. Ioan Mircea Pascu

A doua chestiune. Dupa parerea mea, cred ca ar fi nevoie de o discutie totusi transanta si strategica cu liderii mai mari din Uniunea Europeana, adica, domnule, nu se poate face un joc prin care lasa, sacrificam Romania, vedem ce iese cu Romania ca sa scapam de Turcia. Cred ca un asemenea joc n-ar...

Dl. Adrian Nastase

Puiu, sunt doua dimensiuni diferite. Nu discutam aici despre Comisie si despre zona executiva. Suntem pe zona parlamentara, unde sunt jocurile complexe din fiecare tara si din grupurile parlamentare. Verheugen a spus foarte clar niste lucruri, deci din punctul de vedere al Comisiei noi nu avem ce sa discutam acuma si asta este unul dintre argumentele noastre in relatia cu parlamentarii si Vasile stie foarte bine sa marcheze aceste chestiuni in materialele care se vor face.

Dl.

...

Dl. Adrian Nastase

Da.

Dl.

... ei isi... parlamentarii...

Berlusconi contra Nicholson

Dl. Adrian Nastase

Berlusconi ar fi cel mai bun, pentru ca a vrut s-o schimbe pe madame Nicholson din postul de vicepresedinte de la Comisie.

Dl. Ioan Mircea Pascu

Ideea este ca, chiar daca ne descurcam noi cu Romania, dar utilizam acuma Romania pentru chestia cu Turcia si pe urma ne descurcam noi cu Romania. Ei, nu e asa de simplu.

Dl. Adrian Nastase

Lucrurile sunt foarte complicate, pentru ca sunt si pe o baza personala. De ce s-a suparat madame Nicholson pentru adoptiile cu Italia si nu pentru adoptiile cu Spania, de exemplu? De ce, pentru ca Berlusconi a vrut sa puna pe cineva in locul ei si este o batalie pentru postul de vicepresedinte. In plus, sunt foarte multi cei care stiu ca nu vor mai fi - la fel ca la noi - pe listele pentru Parlamentul European si incearca sa se legitimeze acum (la alegerile europene din vara, Emma Nicholson a fost realeasa ca euro-parlamentar - n.red.). Nici Ooslander nu va mai fi pe liste, nici Velzer, nu mai sunt candidati. Sunt niste chestiuni foarte delicate pe care nu ai cum sa le explici foarte bine si in plan intern, dar povestea cu Turcia poate fi explicata, cum sa spun, nu de mine, dar sunt o multime de alti tipi de la noi care ar putea sa stie lucrurile astea si sa le transmita la presa, sa-si foloseasca totusi cunostintele pe aceasta perioada. Eu cred ca este foarte important. Da. (...)

Diversiune contra PNL

Dl. Adrian Nastase

(...) Trebuie spus ca e demn de PRM, deci asa trebuie sa spunem, PNL, in campania electorala se apropie foarte mult de limbajul PRM...

Dl. Viorel Hrebenciuc

Care nici nu-l mai are macar...

Dl. Adrian Nastase

S-ar putea sa se schimbe pana la urma, PRM sa ia locul PNL si PNL in locul PRM.

Dl. Miron Mitrea

PNL se grabeste sa ocupe locul PRM.

Dl. Adrian Nastase

Da, si asta se poate spune, absolut. Bogdan, o sarcina foarte buna. Asa. (...)

Stanoiu, "ingrijorata"

de Scheele

D-na Rodica Stanoiu

(...)

Nu stiu daca dv. ati vazut si nu ati dat importanta cuvenita, eu am vazut, eram in Statele Unite, ultima interventie a lui Scheele pe chestiunea alegerilor. Mie mi s-a parut de o gravitate absolut extraordinara ce a declarat Scheele. Poate nu ati vazut declaratia in punctele astea sau poate ca nu i-ati dat importanta.

Dl. Adrian Nastase

Nu stiu, a spus niste lucruri. Eu l-am antamat pe o chestiune pe care a spus-o, mi-a spus-o intr-un alt mod, mi-a si multumit dupa aceea ca l-am aparat public, ca nu suntem de parti diferite ale baricadei si ca...

D-na Rodica Stanoiu

Nu, dar asta nu a fost anterioara acestei ultime declaratii? In ultima lui declaratie a spus ca romanii au la indemana votul, sa-si exprime votul. Eu as vrea sa vedeti aceasta declaratie a lui Scheele. Cereti-o si uitati-va cu atentie. Da, uitati-va cu foarte mare atentie la aceasta declaratie. Pe ultima declaratie a lui Shceele in care vorbeste, intr-un context in care e aproape mai evident ce vrea sa spuna...

Dl. Adrian Nastase

Haide cand o sa vedem declaratia si s-o comentam dupa aceea, da? (...)

Nou atac liberal. Pe tema pensiilor

Dl. Adrian Nastase

(...) In legatura cu liberalii si cu pensiile, ar trebui totusi spus, Bogdan, astazi ca este foarte interesant ca strategia electorala a unui partid liberal in Romania este aceea de crestere a pensiilor. Asta ne arata ca proiectele...

D-na Dorina Mihailescu

Pe care nu le-au facut atunci...

Dl. Adrian Nastase

Pe care nu le-au facut atunci cand erau la putere. Trebuie spus lucrul asta. Iar in ceea ce priveste formulele demagogice ale lor, care nu aduc surse financiare, nu explica decat, eventual, ca resurse banii care nu exista din diferite zone - stii toata povestea, poate iti da Mihai rapid - ca ei platesc din datoriile de la RAFO si de nu stiu unde, deci banii aia. Ar trebui aici...

Dl. Bogdan Niculescu Duvaz

Daca vorbesc de banii de la RAFO, putem sa vorbim de PETROMIDIA?

Dl. Adrian Nastase

Sigur ca da. Si unele, si altele.

Dl. Bogdan Niculescu Duvaz

Am mai spus o data, dar foarte aluziv, asa, ca nu stiam...

Dl. Adrian Nastase

Da, mai, dar trebuie spus. Dar poate si datoriile astea...

Dl. Miron Mitrea

...

Dl. Adrian Nastase

Da, asa este, inainte de 2000.

Dl. Miron Mitrea

... Stolojan...

Dl. Bogdan Niculescu Duvaz

Ideea asta este, ca Stolojan, in lipsa de alte formule, desi era considerat un redutabil gestionar economic, a trecut pe varianta Robingo si nu stiu ce.

Dl. Adrian Nastase

Varianta lui Constantinescu inainte de alegeri. Este trist, in orice caz, ca astea sunt singurele solutii pe care le pot aduce liberalii pentru economia romaneasca, solutii pentru cresterea pensiilor. Asa-zise solutii. (...)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=163314&data=2004-11-24