< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - miercuri, 10 noiembrie 2004

Suspendatii de serviciu

Ovidiu BANCHES

Se face foarte mult caz, si pe buna dreptate, pe tema implicarii partizane a institutiilor statului in campania electorala. De notorietate este cazul Presedintiei, care in aceste zile se manifesta fatis ca agent PSD. In mega-posterele ce impanzesc Capitala, Iliescu strange mana lui Nastase patern si succesoral. Langa ei, pe stalp, sta lipita Corina Cretu, cu zambet larg si lant la gat, in timp ce alti consilieri prezidentiali au fost facuti afis in teritoriu. Altfel, Armata a pierdut un sef al Statului Major, iar PSD a castigat un candidat ,in persoana lui Mihai Popescu. Biserica Ortodoxa a interzis clerului manifestarile politice, insa preotul din Topoloveni a intrerupt Sfanta Liturghie taman cand suflarea pesedista a venit sa-si spuna ruga intru victoria in alegeri. Numitorul comun al celor trei institutii enumerate mai sus este increderea. Stau foarte bine la acest capitol. Iar populatia mai putin instruita, in momentul in care primeste un mesaj electoral din aceste directii, tinde sa-l transpuna orbeste in vot.

Nu se poate spune insa ca numai variabila "incredere" a avut rolul decisiv in determinarea comportamentului electoral post-decembrist. Hotaratoare au fost, deopotriva, cuvantul si fapta factorilor de putere de la nivel zonal, judetean. Prefectii si presedintii consiliilor judetene au facut, deseori, in perioadele electorale, adevarate demonstratii de forta. Amintiti-va numai de "banii vostri" care au stat "in varful pixului" pe vremea cand Mischie dicta in Gorj, iar Serac in Bihor. Intocmai au actionat multi dintre primarii sutelor de localitati nou infiintate in ultimii ani. Doar erau numiti de prefect, nu alesi de oameni. Sa nu uitam ca prefectul, dupa decembrie '89, a intrat in constiinta publica cu "toata stima si respectul" de care se bucura celebrul secretar de partid. Iar, in toti acesti ani, indiferent de guvernare, prefectii au actionat ca o mana lunga a puterii momentului. Mai aproape de centru, mai departe de cetateni, exceptie facand momentele electorale.

In aceste conditii, vestea difuzata in primavara acestui an, conform careia Guvernul pune la punct noi norme privind institutia prefectului, pietre de temelie pentru o "administratie fara influente politice", nu putea fi decat salutata. Mai ales ca prefectul, in expunerea de motive, juca rolul de "actor esential al schimbarii, care trebuie sa se angajeze in realizarea unui stat modern". Proiectul Executivului a "sarit" alegerile locale 2004, insa a devenit lege imediat dupa ce Parlamentul si-a dat in vara aprobarea. Dupa cum se poate observa urmarind stenograma sedintei din 29 iunie 2004 (pe www.cdep.ro), Legea prefectului a fost mosita rapid de Parlament, dupa un scurt travaliu supravegheat de presedintele responsabil, Valer Dorneanu. Sa vedem cel mai consistent extras din stenograma: "Obiectiuni? Votate in unanimitate. (Amuzament in Grupul PSD) Dorneanu: Colegii care au motive de amuzament sa ni le spuna si noua, ca sa ne veselim putin, sa putem parcurge textul mai repede. Petre Posea (din sala): E Sfantul Petru! Dorneanu: Merita sa facem o intrerupere, sa-i spunem Sfantului Petru "La multi ani!" si tuturor Petrilor si Pavelilor de astazi. La multi ani, cu toata caldura! (Aplauze in Grupul PSD) Articolul 28. Obiectiuni? Votat in unanimitate". Si asa mai departe. Nimeni nu a mai intervenit, semn ca era o lege buna. Iar in expunerea de motive se spunea, atat de frumos, ca "elementul esential al abordarii propuse de acest proiect vizeaza profesionalizarea institutiei prefectului, iar mijloacele de realizare sunt includerea prefectului in categoria functionarilor publici". In plus, legea stipuleaza crearea unui "Corp al prefectilor" - in care intra si persoane care au detinut aceasta functie - menit sa asigure stabilitate nivelelor superioare ale administratiei publice in momentul schimbarilor care intervin la nivel politic. Iar, potrivit legii, membrii Corpului prefectilor sunt datori sa se abtina de la orice acte sau fapte de natura sa compromita demnitatea lor in functie si societate, precum si de la participarea la actiuni politice.

Erau suficiente conditii pentru indelung asteptata depolitizare a institutiei prefectului. Dar ne-a adus cu picioarele pe pamant o "Hotarare privind constatarea suspendarii de drept din functie a unor prefecti", adoptata de Guvern chiar in prima zi de campanie. Actul amintit consfintea trecerea a mai mult de jumatate dintre prefectii Romaniei, din fruntea judetelor, in capul listelor PSD pentru alegerile parlamentare. Bine, bine, dar cum ramane cu "depolitizarea", "profesionalizarea" si celelalte planuri referitoare la prefecti? Cu amaraciune, trebuie sa mentionam ca legea tolereaza toate aceste cazuri pana la 1 ianuarie 2006. Asadar, momentul 2004 nu se pune. Prefectii deveniti candidati pot face astazi, bine-mersi, campanie electorala.

Asadar, in aceste zile care au mai ramas pana la fatidica zi de 28 noiembrie, daca tobosarul satului va strica somnul de dimineata chemandu-va in piata sau la caminul popular, sa stiti ca aveti sansa, poate unica, de a-l vedea in carne si oase pe prefect. Daca aveti ceva nemultumiri legate de retrocedarea caselor, pamanturilor sau padurilor, abtine-ti-va! Oricum, prefectul-suspendat-candidat va va transmite ca "Guvernul Adrian Nastase" a facut deja toate aceste lucruri si ceva in plus. Veti auzi, poate, ca in sat s-a construit o sala de sport (unde?, cum?, cand?), sau ca pruncii vostri s-au infruptat la scoala din "corn si lapte", nu din triunghiuri de branza topita si franzele mucegaite cum ati avut voi ocazia sa dati la porci. S-ar putea sa va atinga coarda sensibila cu cresterea economica de 25%, dar sa stiti ca nu se refera la banii trimisi de copiii vostri care muncesc in Spania, ci la cu totul altceva, imperceptibil.

In fine, cel mai bun lucru este sa aplaudati, pentru ca merita! Dupa ce prefectul, candidatul, suspendatul, sau cum s-o mai numi, va pleca in limuzina lui spre "judet", in urma lui raman micii perpeliti si berea rece. Pana la vot mai este.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=162089&data=2004-11-10