< Imprimare >      ZIUA - ZIUA_TURCIEI - vineri, 29 octombrie 2004

George Bush a pledat la Istanbul

Locul Turciei este in UE

In vara aceasta, Istanbulul, oras cu aura de legenda, a fost, la sfarsitul lunii iunie, centrul Planetei. Istanbulul a gazduit, in perioada 28-29 iunie, primul summit NATO in formula extinsa, dupa cooptarea, la 1 aprilie, a sapte noi membri, printre care si Romania. Jacques Chirac, presedintele Frantei, care, in calitate de cel mai vechi sef de stat prezent, a sustinut cuvantul in deschiderea reuniunii, a pledat in favoarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, asigurand, totodata, ca si alte tari vor urma Bulgaria si Romania, "in conformitate cu angajamentele asumate". N-a fost greu pentru nimeni sa-si dea seama ca se referea la Turcia.

O alta voce puternica, cea a presedintelui american George W. Bush, a reafirmat, la Istanbul ca "Turcia are locul sau in Uniunea Europeana".

"Statele Unite cred ca in calitate de putere europeana locul Turciei este in UE", a asigurat Bush, intr-un discurs sustinut in fata studentilor de la Universitatea Galatasaray Istanbul.

"Integrarea Turciei in Uniunea Europeana va demonstra ca Europa nu este un club cu o singura religie", a subliniat Bush.

Cu ocazia vizitei in Turcia, Bush si-a reiterat decizia de a sustine candidatura acestei tari la UE. (I.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=161211&data=2004-10-29