< Imprimare >      ZIUA - SPORT - vineri, 22 octombrie 2004

"Briliantul" a aparut ieri in fata Comisiei de Disciplina a Federatiei Engleze

Mutu a pledat vinovat

Jucatorul roman si-a recunoscut greseala de a priza cocaina si a promis ca se va indrepta * Decizia privind o eventuala suspendare a "Briliantului" va fi anuntata luni

Adrian Mutu a aparut ieri dupa-amiaza in fata Comisiei de Disciplina a Federatiei Engleze de Fotbal, pentru a raspunde acuzatiilor de dopaj care i se aduc. Dupa ce a recunoscut, intr-o scrisoare adresata Ligii Fotbalistilor Profesionisti din Anglia ca a consumat cocaina, apreciind ca nu este necesara o contraexpertiza a primului test antidoping efectuat, internationalul roman a pledat ieri vinovat in fata oficialilor FA, tactica apararii fiind aceea ca a fost o greseala tinereasca, intr-un moment dificil, cauzat de divort, si care nu se va mai repeta in viitor. La iesirea de la audieri, Mutu si impresarii sai au evitat sa faca declaratii referitoare la discutii. Singurul care a vorbit cu presa a fost Victor Becali. "Adrian spera sa primeasca o suspendare de doar sase luni, timp in care sa nu fie platit de Chelsea. El va sustine luni o conferinta de presa", s-a marginit sa anunte Becali. Verdictul FA va fi dat de un juriu format dintr-un avocat, un judecator din Premiership si de un arbitru, de asemenea prim-divizionar, probabil luni. Un argument in favoarea lui Mutu este ca acesta a inceput deja consilierea psihologica, chiar cu un medic al federatiei, stabilind cu acesta sedinte saptamanale pentru urmatoarea perioada. Dupa cum decurg lucrurile, Mutu ar putea scapa doar cu o amenda si un impunerea unui program de reabilitare, care l-ar pastra in lotul lui Chelsea si care i-ar da posibilitatea sa joace si pentru nationala Romaniei. In ajutorul "Briliantului" a sarit, poate surprinzator, unul dintre concurentii sai la postul de atacant in primul unsprezece al lui Chelsea. Sarbul Mateja Kezman a incalcat regula tacerii impusa de clubul londonez in "cazul Mutu", declarand ca este alaturi de acesta. "Adrian este baiat bun si sper sa revina. Nu am vorbit cu el in ultimele zile, dar voi incerca sa-i acord tot sprijinul in acest moment greu al vietii lui. Este greu de spus ce va decide clubul, dar cred ca cel mai greu este pentru el. Daca te uiti la el, nu este nici o indoiala in privinta calitatilor lui si avem nevoie de un jucator ca el", a spus Kezman miercuri seara, la finalul meciului dintre Chelsea si TSKA Moscova. Si portarul Petr Cech, titular in nationala Cehiei, a spus ca "Mutu trebuie ajutat in aceste momente", cei doi glumind prin intermediul declaratiilor de presa inaintea meciului de la Praga.

Iordanescu: "Am nevoie de Mutu"

Selectionerul Anghel Iordanescu a spart ieri tacerea in "cazul Mutu". Dupa ce a afirmat in mai multe randuri ca se va pronunta doar dupa ce va avea o decizie oficiala a FA, "Generalul" si-a exprimat ieri parerea legata de acest scandal. "Mutu a facut o greseala. Multi jucatori tineri fac greseli si nu cred ca ar trebui desfiintat. Il astept sa revina in echipa nationala cat se poate de repede, locul lui este langa ceilalti tricolori. Echipa nationala are nevoie de Mutu, eu am nevoie de Mutu, colegii sai au nevoie de el", a declarat ieri Iordanescu. "Cand se va intoarce in echipa nationala, va fi adevaratul Mutu. Ceea ce a facut el a fost un simplu incident nefericit", a incheiat "Generalul". Tot ieri, in presa engleza au aparut si alte pareri ale selectionerului. "Este un jucator la care am tinut si pe care contam. Echipa nationala este intr-o situatie dificila acum, iar planurile mele sunt puse in pericol. Credeam ca Mutu este liderul echipei mele", a declarat Iordanescu. Selectionerul s-a referit si la pedeapsa care il asteapta pe Mutu. "Nu cred ca va fi o suspendare de scurta durata, pentru ca organismele internationale sunt extrem de dure in privinta drogurilor. Este un soc pentru fotbalul romanesc", a adaugat Iordanescu. Tot in presa de ieri din Marea Britanie, a aparut si o declaratie extrem de dura a lui Mircea Sandu, presedintele FRF, care ar fi spus despre Mutu: "Aceasta este problema cu aceste capete de p..., care castiga o multime de bani si cred ca pot face orice!" Cu siguranta, Mircea Sandu va dezminti aceasta afirmatie, insa urmatoarea pare sa fie genul sau: "Pierderea lui Mutu este o problema serioasa pentru echipa nationala, dar viata trebuie sa meraga mai departe". Tot pe un ton vehement s-a pronuntat si Ionel Ganea, partenerul din linia de atac a "tricolorilor"pe vremea cand era valid. "Ioan Becali trebuia sa-l bata pe Mutu. E tanar si pana acum nu si-a luat viata prea in serios. Mai bine bea cateva sticle de vin in fiecare seara decat sa consume cocaina. E o tragedie", a spus atacantul de la Wolverhampton.

Bogdan GHEORGHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=160635&data=2004-10-22