< Imprimare >      ZIUA - FINANCIAR - vineri, 22 octombrie 2004

PSD vinde pe ultima suta

Prin vanzarea a cinci companii energetice, in buget intra o suma egala cu 4,42% din PIB

"Prin privatizarea a cinci companii din domeniul energetic, in Romania intra 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta 33,2% din rezerva valutara a tarii la 31 decembrie 2003 sau 4,42% din produsul intern brut", a declarat, ieri, Dorin Mucea, seful Oficiul pentru Privatizare in Industrie (OPSPI). La Palatul Victoria s-a semnat ieri, in prezenta premierului Adrian Nastase si a ministrului Economiei, Dan Ioan Popescu, contractul de privatizare a Distrigaz Nord, cea de-a cincea companie din sectorul energetic trecuta in proprietate privata in acest an. Compania Ruhrgas, parte a grupului german E.ON, va plati 125 milioane euro pentru 30% din actiunile Distrigaz Nord si va aloca 179 milioane euro pentru majorarea de capital in urma careia participatia sa va ajunge la 51%. Oferta Ruhrgas evalueaza Distrigaz Nord la 416 milioane de euro pentru 100% capital propriu, luand in considerare faptul ca, la 30 aprilie 2004, societatea avea o datorie financiara neta de 13 milioane de euro. Autoritatile apreciaza ca tranzactia (plata pretului pentru actiunile cumparate, majorarea capitalului social si transferul de actiuni) va fi finalizata in trimestrul patru al acestui an. Pana la finalizare, reprezentantii Ruhrgas vor avea acces si vor lua parte activa la toate deciziile strategice majore luate de Distrigaz.

La inceputul acestei saptamani, Gaz de France a semnat acordul de preluare a Distrigaz Sud, cealalta companie de distributie a gazelor naturale din Romania, printr-o tranzactie in valoare totala de 311 milioane euro. Si in acest caz, cumparatorul va deveni actionar majoritar dupa ce va achita pretul pentru 30% din actiuni si va subscrie la o crestere de capital. Consultantul pentru privatizarea ambelor distributii a fost condus de Credit Suisse First Boston International, iar din echipa au mai facut parte Linklaters Miculitii si Asociatii, Fondul de Investitii Romano-american, EA Technology si Ernst and Young. Consultantii primesc un onorariu fix, platit dintr-un credit nerambursabil Phare si un onorariu de succes, reprezentand 1,58% din totalul tranzactiei (4,8 milioane euro pentru Distrigaz Nord si 4,9 milioane euro pentru Distrigaz Sud).

In luna iulie, OMV a semnat contractul de privatizare a celei mai mari companii romanesti, SNP Petrom, grupul austriac urmand sa achite 669 milioane de euro pentru 33,34% din actiunile Petrom, suma pentru majorarea de capital pana la 51% din actiuni urmand sa fie stabilita intre 723 de milioane de euro si 860 de milioane de euro. De asemenea, in luna iulie, Enel a semnat contractul prin care preia direct 24,62% din actiunile distributiilor de energie electrica Electrica Banat si Electrica Dobrogea (pentru care plateste 35,1 milioane euro), urmand ca, printr-o majorare de capital, sa-si asigure pachetul majoritar de 51% (pentru care va face o infuzie de capital de 76,7 milioane de euro). Ceea ce inseamna ca pentru toate aceste companii in tara intra 2,6 miliarde de euro (2,67 miliarde de dolari).

Gabi MOROIANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=160604&data=2004-10-22