< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - joi, 6 mai 2004

Revolutia studentilor in Adjaria

Mii de tineri au iesit pe strazile din Batumi pentru a cere demisia presedintelui filo-rus * Fortele de ordine ale presedintelui Aslan Abasidze au lansat tiruri de arma deasupra protestatarilor

"Liderul renegat al regiunii georgiene Adjaria incearca cu disperare sa pastreze puterea, in timp ce oponentii regimului sau au iesit pe strazi solicitand demisia sa, in scene care amintesc de revolutia care a avut loc recent in Georgia", a transmis ieri una din cele mai prestigioase agentii europene de presa, preluata de Yahoo News.

Cateva mii de tineri locuitori ai provinciei separatiste georgiene Adjaria, majoritatea studenti, au iesit in noaptea de marti spre ieri pe strazile Capitalei Batumi, solicitand demisia presedintelui Aslan Abasidze. Protestatarii au ramas in centrul orasului pe tot parcursul noptii, stabilindu-si "cartierul-general" in imediata apropiere a Universitatii din Batumi, si au declarat ca nu vor parasi acel loc decat dupa ce Abasidze se va retrage din functie. Liderul protestatarilor, Tamaz Diasanidze, a anuntat marti seara ca alte mii de persoane se indreptau catre Batumi. "Aslan Abasidze nu va ramane la putere", a afirmat el la televiziunea din Adjaria, preluata de BBC News. De altfel, televiziunea publica a trecut ieri de partea protestatarilor.

Pe timpul noptii, fortele de ordine mobilizate de autoritati au incercat sa ii disperseze pe manifestanti si au lansat focuri de arma pe deasupra capetelor demonstrantilor. Desi nici un student nu a fost ranit, incidente violente au fost inregistrate la marginea Capitalei.

Liderul regimului de la Batumi, Aslan Abasidze, conduce regiunea autonoma georgiana Adjaria de mai multe zeci de ani, fiind un fost protejat al ex-liderului georgian Eduard Sevardnadze. De asemenea, Aslan Abasidze este cunoscut pentru simpatiile sale fata de Rusia, si in ultimul timp a avut mai multe initiative pentru separarea completa a Adjariei de Georgia.

Un inalt oficial guvernamental georgian a dezvaluit ieri ca presedintele georgian Mihail Saakasvili negociaza cu liderul adjar Aslan Abasidze conditiile demisiei acestuia, la discutii participand si primarul Moscovei, Iuri Lujkov, relateaza Mediafax. Dezvaluirea a fost facuta de secretarul Consiliului de securitate nationala de la Tbilis, Vano Merabisvili. "Nu excludem ca Lujkov sa mearga in cursul acestei seri (ieri, n. red.) la Batumi", a adaugat sursa citata, subliniind ca Saakasvili participa la aceste discutii. "Este vorba despre garantii de securitate in cazul in care Abasidze ar demisiona. Aceasta problema va fi solutionata in cursul serii", a precizat Vano Merabisvili.

Reprezentantul Georgiei i-a oferit ieri dupa-amiaza lui Aslan Abasidze un ultimatum de maxim trei ore, timp in care liderul adjar ar trebui sa demisioneze. "Vreau sa ii avertizez pe toti cei care au arme si pe toti oficialii loiali lui Abasidze: orele acestui regim sunt numarate. Aslan Abasidze are doua sau cel mult trei ore sa renunte pentru a evita o posibila varsare de sange", a transmis responsabilul georgian.

Desi autoritatile georgiene i-au cerut liderului de la Batumi, Aslan Abasidze, sa se retraga din functie, acesta "nu intentioneaza sa demisioneze", a declarat ieri dupa-amiaza purtatorul sau de cuvant, Tamara Gudava.

George COMAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=146604&data=2004-05-06