< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - miercuri, 14 aprilie 2004

Stiri pe scurt

Lapte Sapard

Prin Programul SAPARD vor fi finantate 34 de proiecte care vizeaza colectarea si prelucrarea laptelui, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Valoarea totala a proiectelor este de 25 milioane de euro. Pana acum, au fost incheiate 33 de contracte, in valoare de 23 milioane de euro. Cele mai multe contracte, 10 proiecte de 9 milioane de euro, au fost incheiate in regiunea nord-est a tarii, zona care include judetele Botosani, Suceava, Iasi, Neamt, Bacau si Vaslui. In regiunile nord-vest Satu Mare (judetele Bihor, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures si Satu Mare) si centru Alba Iulia (judetele Sibiu, Mures, Harghita, Covasna, Brasov si Alba) au fost contractate cate 7 proiecte. In celelalte regiuni au fost depuse cate 3 proiecte. (L.M.)

Salariu minim mai mare

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sustine un nivel al salariului minim pe economie de 3 milioane de lei, incepand cu 1 iulie, informeaza un comunicat de presa. Potrivit comunicatului un salariu minim pe economie de 3 milioane de lei ar putea asigura un trai decent pentru un numar mai mare de salariati, ar impulsiona cererea interna, care a stagnat in ultimii cinci ani, si ar putea reprezenta un pas mai mate catre un salariu minim acceptabil pentru UE in 2007, probabil de cel putin 200 de euro. De asemenea, aceasta suma ar putea duce la cresterea motivarii fortei de munca. "Desi aceasta majorare a salariului minim determina o crestere a cheltuielilor angajatorilor cu forta de munca, Consiliul National a acceptat-o intrucat o apreciaza ca utila realizarii obiectivelor economice si sociale nationale pentru anul 2004", se precizeaza in comunicat. (M.C.B.)

Burse in Peru si Tunisia

Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate (ONBSS) anunta prin biroul de presa al Ministerului Educatiei si Cercetarii organizarea concursurilor pentru obtinerea unor burse de studii in Peru si Tunisia. Astfel, incepand cu anul universitar 2004-2005, sunt oferite in Peru doua burse pentru studii universitare complete sau studii postuniversitare complete. Termenul limita de depunere a dosarelor este 30 aprilie la Registratura Ministerului Educatiei si Cercetarii. Totodata, Academia Internationala de Drept Constitutional din Tunisia organizeaza in perioada 10-24 iulie 2004 cursul cu tema "Constitutia si principiul egalitatii." Informatii suplimentare pot fi obtinute la www.aidac.org.tn. (M.J.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=144599&data=2004-04-14