< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - miercuri, 14 aprilie 2004

Tanasescu cu jalba la Washington

Ministrul Finantelor va participa la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale unde va discuta despre un nou acord cu Fondul

Ministrul Finantelor, Mihai Tanasescu, va discuta, la Washington, cu reprezentantii Fondului Monetar International termenii noului acord cu institutia financiara internationala. Potrivit unor surse guvernamentale, ministrul va participa, in capitala Statelor Unite, la reuniunea de primavara a FMI si Bancii Mondiale, care se va desfasura in perioada 24 - 25 aprilie 2004. Principala problema pentru incheierea acordului de supraveghere preventiva cu Fondul Monetar o reprezinta deficitul bugetar pe anul in curs, in conditiile in care finantistii romani vor sa pastreze in afara bugetului o serie de cheltuieli aferente unor proiecte de investitii realizate in parteneriat public-privat, in timp ce specialistii Fondului doresc includerea acestor cheltuieli in bugetul de stat. Ministrul Finantelor arata, recent, ca nivelul deficitului va fi sub cel prognozat in Legea bugetului, de 3% din PIB, in principal datorita majorarii incasarilor bugetare. O decizie cu privire la viitorul aranjament este asteptata in mai, o data cu discutarea, la nivelul conducerii FMI, a scrisorii de intentie in acest sens. Acordul urmeaza sa se deruleze pe o perioada de doi ani.

Pe de alta parte, Consiliul directorilor FMI a analizat, ieri noapte, cu o intarziere de aproximativ doua saptamani, acordurile incheiate cu Romania dupa 1990. Potrivit surselor citate, evaluarea conducerii institutiei financiare internationale este pozitiva si cuprinde recomandari privind un nou acord. (A.G.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=144597&data=2004-04-14