< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 30 martie 2004

Oamenii de afaceri asteapta lamuriri la impozitul lui Nastase

"Trebuie definit foarte clar ce inseamna avere care nu poate fi justificata", declara presedintele AOAR, Florin Pogonaru

Oamenii de afaceri afirma ca exista deocamdata multe neclaritati cu privire la initiativa de impozitare cu 90% a averilor care nu pot fi justificate. "Ar trebui definit foarte clar ce inseamna avere care nu poate fi justificata", ne-a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). "Se pun mai multe intrebari. Averi nejustificate in raport cu ce? Daca averea e nejustificabila inseamna ca e furata? Exista un nivel intermediar intre avere nejustificata si ilicita?", a apreciat Pogonaru. El a precizat ca in ultimul timp au aparut mai multe tendinte de a actiona in mod radical impotriva coruptiei. "O astfel de tendinta este Legea Blanculescu, care defineste crima fiscala, in timp ce o alta tendinta este aceea de a impune cu 90% averile nejustificate. Din setea de a arata o atitudine ferma impotriva coruptiei, se ajunge la introducerea unor notiuni si masuri noi care mai mult incurca, decat sa completeze cadrul legislativ deja existent", a aratat Pogonaru.

Se poate ajunge la constrangere politica si economica

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a afirmat, la randul sau, ca este firesc ca toti cei care realizeaza venituri sa le obtina corect, prin mecanisme ale economiei de piata. De asemenea, pentru aceste venituri trebuie sa se plateasca si impozit, a mai explicat Nicolescu. In caz contrar, potrivit presedintele CNIPMMR, trebuie luate masuri, iar propunerea primului-ministru de impunere cu 90% a averilor nejustificate reprezinta o una dintre variantele posibile. "Principial suntem de acord cu aceasta masura pentru ca introduce un element de normalitate, dar in conditiile in care se aplica in mod corect si unitar. O asemenea lege trebuie aplicata tutror cetatenilor, nu prin sondaj", a subliniat Nicolescu. El a mentionat ca pentru a evita abaterile de la litera legii, aplicarea acesteia ar trebui suprevizata de partenerii sociali. "Ori se aplica tuturor, ori numai anumitor categorii bine stabilite. Am in vedere in acest context, politicienii, reprezentantii administratiei centrale si locale, intreprinzatorii si aparatul judecatoresc", a apreciat Ovidiu Nicolescu. El a subliniat ca in cazul in care se va ajunge la o aplicare prin sodaj, exista pericolul sa se ajunga la abuzuri. "Un astfel de act normativ devine prin sondaj un instrument de constrangere politica si economica", a explicat presedintele CNIPMMR.

Raul generat de coruptie nu poate fi impozitat, trebuie platit in justitie

Stelian Dorobantu, directorul general al confederatiei patronale UGIR 1903, a precizat ca impunerea cu 90% a averilor care nu pot fi justificate trebuie completata cu o actiune juridica. "In discutie nu e numai cantitatea de bunuri obtinuta prin coruptie ci si prejudiciul asupra celorlalti agenti economici. Acesta este incomensurabil", a precizat Dorobantu. El a subliniat ca raul generat de coruptie asupra economiei nationale nu poate fi impozitat, ci trebuie platit din punct de vedere juridic. "Practic, in cea mai mare masura, prin coruptie este prejudiciata capacitatea de competitivitate a economiei nationale", a explicat Stelian Dorobantu. Directorul general al UGIR - 1903 a mentionat ca Romania a intrat intr-un stadiu de dezvoltare economico-sociala in care poate pierde sau nu sansa asigurarii nivelului de competitivitate cerut in Europa.

Legea ar trebui sa se aplice incepand cu primul-ministru

Pe de alta parte, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu, considera ca un astfel de act normativ ar trebui sa se aplice incepand de la primul-ministru si pana la ultimul functionar. "Aceasta lege ar trebui sa se refere la functionarii publici, si nu la oamenii de afaceri. Pentru acestia din urma exista destule organe de control si nu este nevoie de o verificare suplimentara decat daca actualii controlori nu au ce face. In aceste conditii, acest control suplimentar trebuie sa fie catalizat in exclusivitate spre functionarii publici, incepand cu primul-ministru si terminand cu ultimul angajat din structura institutiilor publice", a mentionat Ionescu. Secretarul general ANEIR a mai aratat ca oamenii de afaceri ar putea oferi chiar o lista de prioritati guvernantilor. "Daca le e greu sa inceapa cu toti functionarii odata le putem furniza noi o grila de prioritati: aparatul guvernamental, sistemul vamal, institutiile publice teritoriale", a precizat Ionescu.

Meda BORCESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=143291&data=2004-03-30