< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 20 martie 2004

Unul dintre "tunurile PSD de sfarsit de mandat"

CEC in pericol

Legea bancara a fost calcata in picioare dintr-o singura semnatura. Printr-o simpla Ordonanta de Urgenta, ocolind Parlamentul, Guvernul a autorizat Agentia Nationala pentru Locuinte sa contracteze credite la CEC pentru finantarea constructiei de locuinte pentru tineri. Mai precis, ANL se va putea imprumuta in suma de pana la 5000 de miliarde de lei de la CEC, cu scadenta de pana la 5 ani, pentru finantarea Programului de constructii de locuinte pentru tineri, destinate inchirierii. La randul sau, Compania Nationala de Investitii poate angaja credite de la CEC in limita a 1500 de miliarde de lei, cu acelasi termen de rambursare, pentru finantarea Programului national de constructie de sali de sport. Ordonanta completeaza si prevederile Legii 66/1996 privind reorganizarea CEC, stabilind ca, pentru programele de interes public derulate de unitatile aflate in subordinea ministerelor, institutia poate acorda credite in lei si in valuta. Articolul 5 al aceluiasi act normativ precizeaza ca imprumuturile vor fi acordate prin derogare de la prevederile legislatiei bancare. Legea bancara limiteaza valoarea imprumuturilor acordate unui beneficiar la cel mult 20% din fondurile proprii ale institutiei de credit. Practic, CEC va fi la ordinele si dispozitiile PSD, va finanta orice program social care i se nazare necesar partidului pentru castigarea alegerilor sau pentru a acoperi promisiunile electorale in intarziere. Si cum BCR este strict supravegheata, fiind in plina privatizare, ultima pusculita PSD ramane CEC. Astfel, antreprenorii clientelari vor fi serviti regeste pe ultima suta de metri.

Intre faliment si piata marilor afaceri

In timp ce partidele de opozitie afirma ca acesta este primul pas catre falimentul CEC, Teculescu, presedintele institutiei in cauza, arata ca prin aceasta masura CEC va intra pe piata marilor afaceri. Opozitia considera ca depunatorii de la CEC vor fi "viitorii pagubiti", trecand prin aceeasi situatie ca cei de la Bancorex (preluat falimentar de BCR), Caritas, SAFI si FNI (fond in care CEC a fost implicat, de voie, de nevoie pana la gat). Banca Nationala a Romaniei nu s-a pronunta in nici un fel asupra acestui subiect. Dincolo de ravagiile pe le va suporta populatia credula, din pozitia de contribuabil simplu, insusi sistemul bancar poate fi serios bulversat de falimentul unui colos ca CEC. Cat despre angajamentele fata de FMI, nici nu mai conteaza.

Pe urmele FNI

Unul dintre "tunurile PSD de sfarsit de mandat" este reprezentat de imprumuturile de la CEC pentru ANL si Compania Nationala de Investitii, ceea ce va avea drept consecinta falimentul CEC, a apreciat ieri intr-o delaratie Mediafax liderul PD, Traian Basescu. "Ceea ce face Guvernul cu CEC este exact ceea ce a facut tot Guvernul PSD cu Bancorex, cu Banca Agricola si cu Bankcoop, adica pregateste falimentul CEC, care va fi insa anuntat dupa alegeri. Banii vor intra in buzunarele PSD - politicieni si constructori - in campania electorala. Sunt tunuri de sfarsit de mandat", a aratat Basescu. El a explicat faptul ca Ordonanta de Urgenta emisa de Guvern, care reglementeaza aceste imprumuturi, este destinata alimentarii cu bani a "clientelei PSD", care a castigat licitatiile pentru constructiile de blocuri ANL si pentru sali de sport, la preturi mult mai mari decat cele reale. In opinia lui Basescu, depunatorii de la CEC vor fi "viitorii pagubiti", in urma acestui act normativ, urmand sa treaca prin aceeasi situatie ca si cei de la Caritas, SAFI si FNI. Basescu n-a fost surpins de prezenta in textul ordonantei a unui articol privitor la realizarea imprumutului ANL de la CEC prin derogarea de la legile in vigoare, avand in vedere ca acelasi lucru s-a intamplat si in cazul Ordonantelor de Urgenta 177 si 178 din 2001 referitoare la RAFO Onesti si, respectiv, Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR), care prevedeau derogari de la Legea Finantelor Publice. "Rezultatele celor doua exceptii le vedem acum si acelasi lucru se va intampla si in cazul CEC-ului", a adaugat Basescu.

Stolojan: "O inginerie financiara ieftina"

Ordonanta de Urgenta a Guvernului prin care este transformat CEC in principalul creditor al PSD este revoltatoare si ne arata amploarea faradelegilor pe care partidul de guvernamant le pregateste in acest an electoral, afirma liderul liberal Theodor Stolojan, intr-un comunicat de presa. Actul normativ elaborat de Executiv este definit de liderul liberal drept "o inginerie financiara ieftina, facuta departe de ochii opiniei publice, fara acordul Parlamentului, prin care se incearca eludarea acordurilor cu FMI in scopuri politice". In opinia presedintelui PNL, prin modificarea statutului Casei de Economii si Consemnatiuni, "statul reia practic politica de acordare a creditelor directionate folosita de catre Guvernul Nicolae Vacaroiu in dauna Bancorex si altor banci de stat de la acea vreme". Stolojan atentioneaza asupra faptului ca, pana acum, CEC nu putea sa acorde imprumuturi decat IMM si persoanelor fizice, iar - conform noii Ordonante - Casa de Economii si Consemnatiuni poate fi obligata de catre Guvern sa crediteze unitati aflate in subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea ministerelor. Cu alte cuvinte, arata liderul liberal, "CEC poate elibera acum bani fara nici un barem pentru orice proiect populist derulat de societatile cu capital de stat, ministere, agentii guvernamentale", ceea ce "implica riscul major de a creste gradului de expunere al CEC si poate conduce pe termn lung la un efect tip Bancorex".

FMI, inselat

Stolojan considera la fel de grav si faptul ca prin aceasta Ordonanta de Urgenta, Guvernul Adrian Nastase inseala pur si simplu Fondul Monetar International, explicand ca toate creditele Casei de Economii si Consemnatiuni sunt garantate de catre stat. El subliniaza ca, prin modificarea statutului CEC, Guvernul Adrian Nastase foloseste Casa de Economii si Consemnatiuni pentru a garanta indirect credite fara a depasi plafonul de garantii guvernamentale stabilit cu Fondul Monetar International. "PSD ne dovedeste astfel ca nu are nici o constrangere, interna sau internationala, in a folosi economiile cetatenilor pentru a-si onora promisiunile desantate facute in 2000 si deschide drumul pentru devalizarea institutionalizata a CEC", conchide Stolojan.

Liberalii solicita Executivului, printr-un comunicat de presa, sa abroge Ordonanta de Urgenta nr. 5/2004 si sa renunte la orice tentativa de subordonare a sistemul bancar.

Basescu a anticipat problema RAFO

Liderul PD a criticat insistent, anul trecut, prevederile Ordonantei de Urgenta 177/2001 privind unele masuri de redresare financiara pentru privatizarea Rafo Onesti, prin care aceasta societate a fost scutita de la plata a peste 2000 de miliarde de lei datorii si penalizari de intarziere catre Bugetul de Stat. Parlamentarii PD au solicitat prezentarea contractului de privatizare de la Rafo Onesti la Comisiile de specialitate, solicitarea nefiindu-le satisfacuta nici pana in ziua de azi. Basescu a acuzat in repetate randuri si Ordonanta de Urgenta 180/2001, prin care Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR) a beneficiat, la sfarsitul anului 2001, cand s-a privatizat, de esalonarea datoriilor de baza, in valoare de 1675 miliarde de lei si de scutirea de la plata a unor majorari de intarziere si penalitati de 1392 miliarde de lei.

Traian Basescu a reluat joi, intr-o conferinta de presa, acuzatiile la adresa liderilor PSD, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu si Corneliu Iacubov pe care i-a gasit responsabili de esecul privatizarii Rafinariei Rafo Onesti, in urma careia statul a pierdut 17.000 miliarde lei. Liderul PD a sustinut ca presedintele PSD, Adrian Nastase, este responsabil pentru pierderea acestei sume pentru ca el a fost cel care a semnat Ordonanta 177/2001 prin care s-a hotarat privatizarea rafinariei Rafo Onesti, sub gestionarea "escrocului Iacubov si in interesul unei clici PSD".

Anca HRIBAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=142373&data=2004-03-20