< Imprimare >      ZIUA - SPORT - miercuri, 31 decembrie 2003

Retrospectiva fotbalistica a anului 2003

Gigi Becali i-a incalecat pe toti

Ianuarie * Revenind din vacanta de sarbatori, fotbalul romanesc intra direct in scandal, subiectul fiind suspendarea pentru noua luni a lui Florin Prunea, dictata de Comisia de disciplina a LPF cu doua zile inainte de Craciun. Acuzat in calitate de vicepresedinte al sindicatului jucatorilor, fotbalistul Prunea a fost in centrul unei valtori a declaratiilor belicoase aproape toata luna, pana cand Comitetul executiv al FRF i-a ridicat suspendarea * Gigi Becali a lucrat si el cu folos, iar la sfarsitul lui ianuarie, dupa o lupta acerba cu fratii Paunescu, a devenit stapan in Ghencea * "Daca nu existam, trebuia sa ma inventeze cineva", pretindea Dumitru Dragomir, prefatand scandalul lunii urmatoare.

Februarie * George Copos, Gino Iorgulescu si Gheorghe Stefan incearca sa stranga in jurul lor o opozitie puternica, prin care sa-l demita pe Dragomir din fruntea LPF. Avand promisiunile a zece presedinti de club, cei trei convoaca Adunarea Generala a LPF, avand ca punct pe ordinea de zi schimbarea presedintelui, insa cinci dintre acestia sar in barca lui Mitica, iar "Corleone" cade din nou in picioare * Gica Popescu semneaza cu Hannover '96 si se roaga de Iordanescu sa-l cheme la Nationala pentru un amarat de amical in Cipru * Gigi Becali si Iordanescu au prima cearta, legata de neconvocarea lui Aliuta, dar si prima impacare, produsa cu pupaturi la aniversarea a 15 ani de la castigarea Supercupei Europei.

Martie * De Ziua Femeii incepe returul campionatului, cu Rapid in postura de lider, la zece puncte de Steaua

* In stilu-i caracteristic, Cornel Dinu, antrenorul lui Dinamo, sare la beregata vicepresedintelui Gigi Netoiu, fiind rapid pus la punct de presedintele Badea. Era inceputul sfarsitului pentru Procuror * Evenimentul lunii a avut loc pe 29 martie, cand Nationala a pierdut cu 2-5 meciul jucat pe plaja de pe "National" cu Danemarca. "Generalul" si-a facut numarul cu demisia, acuzatiile cu privire la starea terenului au curs garla, evident fara a fi gasit vreun vinovat, in afara lui Dumnezeu, care a tinut frigul toata luna de n-a dat iarba lui Oprisan.

Aprilie * Mitica debuteaza in forta, starnind un nou scandal in care i se cere demisia. Ii catalogheaza pe fotbalisti drept "oligofreni", intrand in conflict deschis cu Hagi, Lupescu si Ilie Dumitrescu. Mircea Sandu se repliaza rapid si nu este de partea nimanui, vizand doar sa-si pastreze scaunul, iar PNA incepe o ancheta a relelor din fotbal

* Steaua castiga in Giulesti derby-ul arbitrat de italianul Messina si relanseaza campionatul chiar in sambata Invierii.

Mai * Sorin Altmayer arbitreaza ultima sa partida la nivel inalt. Japca sa de la meciul de Cupa dintre Dinamo si Astra, care i-a trimis pe "caini" in finala, l-a scarbit pana si pe Grigorescu * Vasile Siman amana amanarea unei plati catre Steaua si este depunctata prin neprogramare, fapt care avea sa duca la retrogradarea Sportului in Divizia B * Giulestiul sarbatoreste castigarea celui de-al treilea titlu din istorie

* Brasovul si Bacau fac un blat mic, iar trupa lui Sechelariu scapa de un nou baraj costisitor in ultima etapa.

Iunie * Dinamo castiga Cupa Romaniei dupa 1-0 cu FC National * Nationala invinge Bosnia-Hertegovina cu 2-0, intr-o atmosfera senzationala la Craiova * Evolutia "tricolorilor" starneste mania lui Gigi Becali, care sare din nou la beregata lui Iordanescu * Nationala face egal in Norvegia, dupa un egal la Oslo, cu ajutorul arbitrului slovac Michel, iar Romania este tot mai departe de Euro 2004 * Hagi preia pe Bursaspor si ii aduce la echipa pe Vintila, Miu, Frasineanu si Ganea * Jucatorul camerunez Marc Vivien Foe moare pe teren in timpul meciului dintre nationala tarii sale si Columbia, la Cupa Confederatiilor.

Iulie * Hagi si Piturca se impaca dupa trei ani de razboi, evenimentul avand loc in Olanda, unde ambii antrenori si-au dus echipele in cantonament * Cristian Chivu se transfera de la Ajax la AS Roma pentru 18 milioane de euro * Petrolul si Astra au fuzionat, casnicie care nu s-a dovedit a fi una prea fericita.

August * Adrian Mutu reuseste cel mai scump transfer al unui fotbalist roman, ajungand de la Parma la Chelsea pentru 22,5 milioane de euro * Rapid paraseste Europa dupa infrangerea incredibila de la Bruxelles, 2-3 cu Anderlecht * Copos se pacaleste si la bani, pentru ca ii da drumul lui Bratu la Galatasaray pentru un milion si jumatate de dolari, dupa ce refuzase o oferta de 3,5 milioane * Steaua si Dinamo trec de adversari modesti in turul preliminar al Cupei UEFA * Iordanescu il ameninta pe Mircea Sandu ca, daca il demite, da "pe gusa" tot ce stie, iar "Pinalti" se fotografiaza cu clasamentul, care, dupa trei etape, este condus de Ceahlaul.

Septembrie * Evenimentul lunii ramane, fara indoiala, ratarea calificarii la Euro 2004 a Nationalei, dupa egalul din Danemarca, 2-2. Din nou arbitrii au fost de vina, dar de aceasta data Iordanescu nici nu s-a mai obosit sa-si dea demisia * Selectionerul s-a ratoit la Mircea Sandu, cerandu-i sa protesteze la UEFA impotriva arbitrilor, iar Nasul s-a conformat, amplificand antipatia pe care mai marii fotbalului european o nutreau fata de el. Mai mult, seful FRF ii ofera lui Iordanescu un nou contract, iar marele antrenor promite ca va analiza oferta. Nici pana azi n-a ajuns la vreo concluzie! * Inainte de imbarcarea in avionul de Southampton, Gigi Becali il acuza deschis pe Iordanescu de faptul ca face selectia la Nationala "pe spaga"l Steaua si Dinamo obtin rezultate excelente in turul intai al Cupei UEFA, ros-albastrii 1-1 in Anglia, iar Dinamo 2-0 acasa cu Sahtar Donetk.

Octombrie * Mitica sustine ca are surse la UEFA care il informeaza ca Mircea Sandu va fi chemat la judecata. Sursele noastre sustin ca Dragomir l-a "turnat" pe seful FRF la UEFA * Lucescu da lovitura cu Besiktas, castigand cu 2-0 la Londra, in fata lui Chelsea * Craiova da lovitura prin numirea lui Adrian Mititelu in functia de presedinte * Steaua si Dinamo se califica in turul al doilea al Cupei UEFA, dupa 1-0 cu Southampton, respectiv 3-2 cu Sahtar Donetk.

Noiembrie * Cele doua reprezentante ale fotbalului romanesc cedeaza in turul secund al Cupei UEFA, fiind eliminate de Liverpool, respectiv Spartak Moscova * Gica Hagi demisioneaza de la Bursaspor, invoncand lipsa de implicare a conducerii. Vintila, Miu, Frasineanu si Ganea raman singuri si pe locul 16 * Nationala pierde cu 0-1 amicalul disputat cu Italia la Ancona.

Decembrie * George Copos muta spectaculos la nivelul conducerii Rapidului. Ioan Becali este numit presedinte, iar acesta vine cu propriul "cabinet": Dan Petrescu. Mircea Rednic este nevoit sa-si caute alt serviciu si-si gaseste tocmai in Arabia Saudita, acolo unde semneaza cu Al Nasr * Craiova da o noua lovitura pe piata transferurilor, aducandu-l pe antrenorul Niccolo Napoli, in locul lui Pavel Badea, cel care dusese echipa pe locul patru si care este acum vicepresedinte. Mircea Sandu a fost amendat de UEFA cu 11.000 de euro, pentru declaratii defaimatoare, dar asta nu-l impiedica sa aiba un Revelion fericit. Si ca impreuna cu Mitica, sa ne pregateasca un An Nou la fel de palpitant ca cel care se incheie azi!

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=135716&data=2003-12-31