< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 24 decembrie 2003

APAPS a vandut Faur si Rodipet

Autoritatea pentru privatizare a luat ieri pe sapte societati peste 25 de milioane de euro * Pachetul societatii de distributie a presei a fost preluat de firma Magnar System Com SRL Otopeni * Faur a fost luat de un consortiu format din Laminate Bucuresti, Relco Bucuresti, Rafinaria Astra Romana Ploiesti si Begacom Bucuresti, in cadrul unei tranzactii in valoare de 3,5 milioane de euro * Printre societatile privatizate se afla UCM Resita

Ultimele contracte de privatizare semnate in acest an au parafat vanzarea a sapte societati din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare, valoarea totala a tranzactiilor depasind 25 de milioane de euro. Cele sapte societati sunt UCM Resita, Rodipet Bucuresti, Faur si Omega Bucuresti, Hart Miercurea-Ciuc, Premagro Oradea, Tremag Tulcea si Turism si Agrement Oltul SA din Sfantu Gheorghe.

Cea mai importanta tranzactie este cea de vanzare a pachetului majoritar de actiuni detinut de stat la producatorul de echipamente pentru producerea si utilizarea energiei mecanice UCM Resita. Societatea a fost preluata de un consortiu format din firma elvetiana INET si Asociatia Salariatilor UCMR. Pentru actiunile societatii, investitiile de dezvoltare, de mediu si in capitalul de lucru al firmei din Resita, cumparatorul s-a angajat sa achite 13,1 milioane de euro. Potrivit ministrului Privatizarii, Ovidiu Musetescu, UCM are datorii istorice si comerciale semnificative. Firma a inregistrat, in primele zece luni ale anului, pierderi de 74 de miliarde de lei. Din cei peste 4400 de angajati ai societatii vor fi mentinuti 3648 de angajati.

Firma Magnar System Com SRL Otopeni a preluat pachetul integral de actiuni al societatii de distributie a presei Rodipet Bucuresti, in cadrul unei tranzactii cu o valoare de sase milioane de euro. Suma include pretul pachetului de actiuni si investitiile pentru modernizarea societatii. Cumparatorul a preluat, de asemenea, datorii ale Rodipet in valoare de 4,8 milioane de euro catre ziare si edituri, efortul investitional asumat de firma din Otopeni ridicandu-se la aproximativ 11 milioane de euro. Magnar Com s-a obligat, prin contractul de privatizare, sa asigure un tratament nediscriminatoriu in distributia tuturor produselor editoriale si sa fie neutra in raport cu societatile care desfasoara activitati de editare de presa, a anuntat Ovidiu Musetescu. Cei peste 3100 de angajati ai Rodipet isi vor pastra locurile de munca in societate pentru o perioada de cel putin 5 ani. Potrivit documentului semnat ieri, Rodipet nu va fi dizolvata sau lichidata in urmatorii cinci ani. Un reprezentant al Clubului Roman de Presa va face parte din Consiliul de Administratie al Rodipet. Firma din Otopeni nu va mai putea sa desfasoare activitati de editare de presa si nu va deveni actionar la societati care deruleaza astfel de operatiuni. Administrarea Rodipet nu va putea fi preluata de o societate de editare a presei fara acordul scris al Clubului Roman de Presa. Vor fi mentinute, de asemenea, numarul si destinatia punctelor de vanzare ale societatii. Magnar Systems Com a fost infiintata in 1996, iar activitatea principala declarata este comertul cu amanuntul in magazine nespecializate. Rodipet a inregistrat, in 2002, o cifra de afaceri de 999,1 miliarde de lei si o pierdere neta de 58,5 miliarde de lei. Rodipet administreaza o retea nationala formata din peste 1500 de puncte de vanzare.

Constructorul de material rulant Faur Bucuresti a fost preluat de un consortiu format din firmele Laminate Bucuresti, Relco Bucuresti, Rafinaria Astra Romana Ploiesti si Begacom Bucuresti, in cadrul unei tranzactii in valoare de 3,5 milioane de euro. Acelasi consortiu a achizitionat si societatea de cercetare si dezvoltare in stiinte fizice si naturale Omega Bucuresti, pentru 420.000 euro, si s-a angajat sa realizeze un parc industrial pe platforma Faur. "Acesta este cel mai bun proiect de parc industrial care a fost ofertat pana in prezent", a apreciat Musetescu. Presedintele APAPS a fost angajat al societatii Faur in perioada 1974-1981.

Bela Karoly a cumparat o fabrica de tractoare

Pachetul majoritar de actiuni al producatorului de tractoare Hart Miercurea Ciuc a fost achizitionat de grupul de persoane fizice si juridice Bela Karoly (fostul antrenor al echipei nationale de gimnastica a Romaniei), Ferenczy, Kurko Janos Gyorgy si societatea Tristar Exim SRL Brasov. Efortul investitional asumat de cumparator se ridica la 3,5 milioane de euro, cea mai mare parte a sumei (2,6 milioane de euro) vizand plata actiunilor, realizarea unor investitii tehnologice, de mediu si pentru capitalul de lucru al Hart. Societatea Tremag Tulcea a fost preluata de firma Compro Ltd din Slovacia, in cadrul unei tranzactii de 1,9 milioane de euro. Societatea din Tulcea fabrica produse din ceramica. Pentru 1,2 milioane de euro, firma Des Alpes Import xport SRL Bucuresti a cumparat producatorul de produse metalice Premagro Oradea. Ultima societate din sectorul turismului aflata in portofoliul APAPS - SC Turism si Agrement Oltul SA Sfantu Gheorghe - a fost preluata, pentru 626.000 euro, de firma brasoveana Prescon Piatra Mare.

O singura oferta pentru SNTR

In ceea ce priveste Societatea Nationala Tutunul Romanesc (SNTR), singurul investitor interesat este un consortiu format dintr-o firma italiana si una din Luxemburg. Consortiul Tabacco 2003 UE este format din firmele Galaxy Energy International si firma CTS SRL Italia. Despre aceste companii Musetescu a aratat ca nu detine prea multe informatii, datele urmand sa-i parvina la inceputul lunii ianuarie. Termenul de prezentare a ofertelor pentru SNTR a expirat ieri. Autoritatea pentru Privatizare a lansat la vanzare pachetul majoritar de actiuni detinut la producatorul de tigarete la inceputul lunii decembrie. Una dintre conditiile impuse potentialilor investitori a fost obtinerea unui cifre de afaceri de peste un miliard de dolari la sfarsitul anului 2002. Fostul actionar majoritar al societatii, grupul Interagro, a anuntat, in luna aprilie, ca doreste sa vanda actiunile SNTR in cadrul aceleiasi tranzactii prin care statul va transfera pachetul majoritar unui alt investitor.

Privatizarile au adus 4200 miliarde de lei la buget

Vanzarile societatilor comerciale din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare au adus in acest an Bugetului de stat aproximativ 4200 de miliarde de lei, a anuntat, ieri, ministrul de resort, Ovidiu Musetescu, citat de Mediafax. "Este o suma rezonabila intr-un an in care privatizarea se apropie de sfarsit si in conditiile in care o parte dintre sumele acestor privatizari se vor incasa in 2004", a apreciat Musetescu. Potrivit acestuia, programele PSAL I si PSAL II, convenite de autoritati cu Banca Mondiala, vor fi incheiate pana la jumatatea anului viitor. (A.G.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=135486&data=2003-12-24