< Imprimare >      ZIUA - EXTERNE - miercuri, 17 decembrie 2003

La Chisinau s-au reluat manifestatiile anti-rusificare

Parlamentul comunist a votat o lege anti-romaneasca aberanta

Demonstrantii basarabeni au reluat luni la Chisinau manifestatiile anti-rusificare, transmite Rompres. Simpatizantii Opozitiei anti-comunsite au pichetat in mod pasnic sediul Parlamentului de la Chisinau. Partidul Popular Crestin Democrat a decis reluarea protestelor anti-rusificare in urma adoptarii, la sfarsitul saptamanii trecute, a proiectului de lege privind conceptia politicii nationale a Moldovei. "Membrii si simpatizantii PPCD au reluat in dimineata de luni actiunile de protest impotriva conceptiei politicii nationale de stat, promovata de presedintele Voronin", a declarat vicepresedintele crestin-democratilor, Stefan Secareanu.

Legea a fost votata la sfarsitul saptamanii trecute in regim de urgenta de catre majoritatea comunista din Parlamentul moldovean. Legea, conceputa de presedintele comunist al Moldovei, Vladimir Voronin, prevede inlocuirea disciplinei "Limba Romana" cu asa-numita "Limba moldoveneasca" si "Istoria Romanilor" cu "Istoria Moldovei". De asemenea, documentul prevede oficializarea limbii ruse si promovarea intensiva si agresiva a moldovenismului primitiv, motiv pentru care crestin-democratii au avertizat ca legea va genera instabilitate in Moldova. In urma adoptarii de Parlament a legii propuse de presedintele Voronin, Guvernul comunist poate continua in mod legal planul de rusificare a Basarabiei. De altfel, legea prevede clar "neutralizarea juridica si politica a tentativelor de demoldovenizare".

Aceasta prevedere reprezinta o amenintare clara la adresa initiativelor de pastrare a identitatii nationale a romanilor majoritari in Basarabia. De remarcat ca documentul sustine in mod eronat ca majoritatea locuitorilor din Basarabia sunt etnici moldoveni, iar romanii sunt considerati cea de-a sasea minoritate nationala.

PPCD a chemat toata populatia sa participe la manifestatiile anti-rusificare. La apelul PPCD a raspuns o alta formatiune de Opozitie din Basarabia, Alianta Moldova Noastra. Vicepresedintele PPCD Stefan Secareanu a declarat ca documentul votat de Parlament prezinta acelasi pericol ca si memorandumul de federalizare a Basarabiei propus de Rusia. Planul de federalizare a Moldovei a starnit luna trecuta demonstratii masive in Chisinau. In urma manifestatiilor la care au participat zeci de mii de persoane, presedintele Vladimir Voronin a decis sa renunte la federalizarea Moldovei.

George COMAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=134941&data=2003-12-17