< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - vineri, 5 decembrie 2003

Profesorul Mihai Lucan acuzat de trafic de organe

Ziarul suedez "Dagens Nyheter" a publicat o ancheta plecand de la afirmatiile unui roman care se dadea drept intermediar de organe pentru transplant * Constantin Saisui pretindea ca lucreaza cu renumitul urolog clujean si le-a cerut suedezilor 11.000 de euro * Dr. Mihai Lucan neaga acuzatiile si sustine ca atacul este provocat de invidia din lumea medicala * El a dat in judecata ziarul suedez si a depus o plangere la Politia Cluj, impreuna cu corespondenta purtata prin e-mail cu ziaristul

O ampla ancheta a cotidianului suedez "Dagens Nyheter" leaga numele renumitului urolog clujean Mihai Lucan de o retea internationala de traficanti de organe pentru transplant, insa acesta a sesizat Politia Cluj, considerandu-se "hartuit". Scandalul a izbucnit dupa operatia de transplant cu numarul 500 efectuata de profesorul Mihai Lucan si dupa anuntul facut de seful clinicii de Urologie si Transplant Renal Cluj, care a declarat ca, pentru a combate traficul cu organe, nu mai accepta transplanturi de rinichi de la donatori vii decat in cazul in care donatorul si primitorul sunt rude sau prieteni vechi. Ziaristii de la cotidianul suedez au gasit in Romania un intermediar de organe pentru transplant, care sustine ca lucreaza cu chirurgul clujean Mihai Lucan.

Jurnalistul suedez si-a inceput documentarea afisand un mesaj pe un forum de discutii pe Internet. El s-a dat drept "Knut Andersson, fiul unui bolnav de rinichi in varsta de 57 de ani, care face dializa si are nevoie de un transplant". El se arata dispus sa plateasca bani multi unui donator de rinichi. Dupa mai multe mesaje descurajatoare, in care i se atragea atentia ca vanzarea organelor umane este ilegala, o saptamana mai tarziu a venit o oferta: 85.000 de dolari contra unui rinichi si a operatiei de transplant. Intermediarul, care se ascundea in spatele unei adrese de Internet si al unui nume fals, promitea un serviciu medical "extrem de profesional", prestat de chirurgi care "aplica cele mai noi metode americane" si utilizeaza cele mai noi tratamente. Pentru a-si incuraja "pacientul", intermediarul i-a scris ca cei ce urmau sa efectueze operatia au la activ 60 de transplanturi, toate reusite. Pacientii erau, sustinea el, din Anglia, Germania, Canada, Japonia, Coreea si America. Traficantul, care semna Mitch Michaelson, pretindea ca este reprezentantul companiei Magnificent Liberal Inc. si cerea un avans de 50.000 de dolari la prima intalnire, restul urmand sa fie platiti la internarea pentru operatie. Reporterul a descoperit ca firma respectiva nu exista si ca numele Mitch Michaelson este fictiv, in spatele lui ascunzandu-se mai multe persoane.

Constantin Saisui, intermediarul din Romania

O alta oferta primita de reporterul cotidianului suedez a venit din partea unui anume David Dodge, din Paris, in numele organizatiei Liverpool. La o cercetare amanuntita, numarul de telefon s-a dovedit a fi din Maroc, iar la adresa lasata de intermediar nimeni nu cunostea vreun David Dodge. Ancheta cotidianului suedez a continuat in Israel, unde transplantul de organe este interzis. "Cumparatorul", reporterul sub acoperire, a plecat in cautarea unui rinichi in Africa de Sud si in Turcia. O alta pista a fost oculistul Schmuel Friedland din Tel Aviv, care povesteste ca a auzit ca, in Germania, un pacient a reusit sa cumpere un rinichi. Reporterul consemneaza faptul ca dr. Friedland era extrem de prudent cand a fost sunat acasa, a spus ca nu poate ajuta cu nimic, dar a facut aluzie la Europa de Est si i-a sugerat sa mai caute pe Internet. Cateva zile mai tarziu, reporterul sub acoperire a primit o alta propunere. Un anume Constantin Saisui din Cluj se prezenta drept fondatorul organizatiei "A doua sansa", din Romania, care are dreptul sa doneze rinichi "fara interes material". Romanul afirma ca a "ajutat" deja la 28 de transplanturi, pacientii fiind din Italia, Germania, Grecia, Anglia, Franta si Belgia. Saisui oferea operatii "complete si de succes" pentru 11.000 de euro (aproximativ 440 de milioane de lei), din care donatorul primeste circa 5000 de euro (putin peste 200 de milioane de lei).

Potrivit "ofertei" lui Constantin Saisui, operatia ar fi urmat sa aiba loc intr-o clinica din Cluj, iar medicul ar fi fost faimosul profesor clujean Mihai Lucan. Potrivit Mediafax, intrebat de reporter cum este posibila o astfel de interventie chirurgicala in conditiile in care vanzarea rinichilor este ilegala in Romania, Saisui a explicat ca profesorul Lucan, care vorbeste foarte bine engleza, fabrica acte din care sa reiasa ca donatorul e ruda. El i-a spus reporterului suedez ca munceste in Coreea de Sud si se intoarce in tara pe data de 20 decembrie, data dupa care va organiza o intalnire cu Lucan la clinica unde urmeaza sa aiba loc operatia. El i-a cerut "cumparatorului" sa aduca analizele tatalui sau. Intermediarul i-a mai recomandat reporterului numele unui hotel unde sa se cazeze si i-a atras atentia ca ceilalti pacienti operati au avut nevoie de cinci saptamani de convalescenta, motiv pentru care s-a oferit sa inchirieze un apartament pentru "cumparator si familia lui". Reporterul a decis sa nu mai astepte intoarcerea lui Constantin Saisui in Romania si l-a contactat pe Mihai Lucan. Cand a aflat ca presupusul "client" a luat legatura cu clinica, intermediarul a devenit suspicios si i-a scris: "Nu te pot ajuta. La revedere".

Lucan neaga toate acuzatiile

Profesorul Mihai Lucan a declarat ca a fost contactat de un suedez care i-a cerut sa transplanteze un rinichi cumparat, dar a precizat ca l-a refuzat categoric si ca, mai mult, a sesizat Politia si a actionat in judecata cotidianul suedez. "Timp de doua luni am primit pe e-mail mesaje de la un suedez, care imi spunea ca tatal lui este grav bolnav si ca a gasit un donator roman. I-am explicat ca la noi in tara este interzis sa efectuam transplanturi in aceste conditii, dar mi-a promis ca romanul va da declaratii in fata notarului, daca este nevoie. L-am refuzat, in repetate randuri", spune Lucan, care a facut publica si corespondenta e-mail cu suedezul.

"Draga Domnule Anderson, va multumesc pentru telefoane si e-mailuri. Nu stiu de unde aveti adresa si numarul meu de telefon, dar as dori sa va informez urmatoarele: 1. Transplantul unui rinichi de la un roman la un strain este interzis de legile romanesti si ale Comunitatii Europene. 2. Daca credeti ca organizatia "A doua sansa" (despre care nu am auzit) va va ajuta, asta e problema dumneavoastra. 3. Daca gasiti o persoana care accepta sa-i doneze tatalui dumneavoastra un rinichi, aceasta trebuie sa dovedeasca in fata legii ca donatia nu are nici o componenta financiara si ca persoana va cunoaste pe dumneavoastra si pe tatal dumneavoastra de o perioada suficient de lunga pentru a fi considerat prieten. Ma tem ca nu este cazul. In ceea ce priveste standardele medicale ale Insitutului de Transplant, ele nu sunt o problema in aceasta situatie. Numai bine, Prof. Dr. Mihai Lucan", a scris profesorul clujean.

"O magarie" instrumentata de dusmanii din Bucuresti

In momentul in care a fost contactat de reporterii ZIUA, profesorul Lucan se afla in operatie. Cu telefonul la ureche, el ne-a declarat ca in spatele acestei povesti se ascund invidia medicala si dusmanii din Bucuresti. "Vor sa distruga tot ce am cladit eu prin munca. Toata treaba este o magarie care trebuie probata. Noi avem o pozitie prioritara in acest domeniu, pozitie care deranjeaza si tocmai de aceea se vrea discreditarea mea si a Institutului", afirma cunoscutul urolog. El a depus plangere la Politia Cluj unde a prezentat e-mail-urile primite si asteapta ca politistii sa ia masuri. Seful Serviciului de Crima Organizata si Antidrog Cluj, Ioan Otel, a declarat ca plangerea profesorului Lucan a fost trimisa la Bucuresti, la SRI si Ministerul de Interne, intrucat procedura in acest caz este complicata, fiind implicate persoane din strainatate.

Pentru a combate traficul cu organe, conducerea Institutului de Urologie si Transplant Renal din Cluj a instituit restrictii, a mai declarat profesorul Mihai Lucan, amintind ca medicii clujeni nu mai accepta sa transplanteze rinichi de la donatori vii decat in cazul in care donatorul si primitorul sunt rude sau prieteni vechi. Mai mult, pacientilor li se cere sa semneze in fata unui notar o declaratie prin care sa certifice ca donatorul nu a primit bani in schimbul organului. Procedura se incheie, a explicat Lucan, cu o declaratie in fata Comisiei de Etica a Institutului de Transplant. "Exista permanent anunturi la mica publicitate in care diferite persoane se arata dispuse sa renunte la rinichi in schimbul unor sume cuprinse intre 5000 si 7500 de euro. Uneori se organizeaza adevarate licitatii pe Internet", a declarat Lucan. Motivul pentru care piata neagra a donatorilor este in continua expansiune il constituie faptul ca exista foarte multe cereri de organe, iar donatorii sunt putini. "Nu exista o balanta echilibrata intre aceste doua categorii", a mai explicat profesorul Mihai Lucan.

Bogdan GALCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=134095&data=2003-12-05