< Imprimare >      ZIUA - LITERARA - luni, 20 octombrie 2003

diligenta cu luneta

* Sebastian SIFT (Cluj-Napoca): Un e-mail fara sens; se-ntelege ca poti suna, copil mic!

* Florian Felix JIANU (com. Patulele, Mehedinti): "...Intimplator am citit de la un vecin ziarul Dvs., este foarte interesant, si am gasit pagina literara. Facind eu in timpul liber mai multe poezii de satira si umor, la indemnul verisorului meu Nicu Petria, care a insistat sa incerc un debut de poezie de traire interioara, le trimit catre Dvs., neavind situatia financiara sa pot publica o carte." - Bine ca n-aveti situatia financiara... Draga domnule Jianu, a fi dodat cu un verisor care te indeamna sa scrii poezie de traire interioara, in loc sa bei, sa te faci "manga" la discoteca, este destul pentru o viata de poet, credeti-ma. Deci, din capul locului, salutari dlui Nicu Petria. Cele patru texte trimise au darul sa ne puna (totusi) pe ginduri. De ce numai patru? Au nu cumva le-ati expediat prea repede, sa va ramina destul timp, si pentru "manga", si pentru discoteca?

* Ioan VISTEA (Tirgoviste): Ii transmit criticului BAS cele spuse. Idem "dragului de Grosan". Prozatorul confirma o descindere iminenta in Cetatea-de-scaun. Salutari si lui gege, si lui Mirel Lazar, cu al carui volum in manuscris stau pe masa, il rasfoiesc din cind in cind si nu vad cum sa-l "prind". E atit de subtil intelectualizat discursul lui Mirel, atit de uns cu toate fineturile artei poetice, ca textul, vai de capul lui, se dez-obiectiveaza, se resoarbe pe masura derularii, ca o fumigatie mistica progresiva, suferind din jena de pregnanta! La urma, ramii cu gustul citorva fire de cenusa, doua-trei. Carne, singe, nimic. Poezia crapa, famelica. Intr-o fereastra, cind se va ivi, vom pune niste poeme din cele ce dau iluzia rezistentei, sa le citim impreuna, daca nu le-ati citit deja prin cel cenaclu. Servus!

* NOP (Bucuresti): "... descarnare, curgerea carnii de pe oase, leganarea oscioarelor in adierea vintului fara sa-mi fie frig; se vede tot sufletul...". O descriere mai exacta a starii lectorului de poezie, nici ca se poate. Gutui coapte in jar n-am mai gustat din copilarie. Ca tot va placu Dana Fodor din ale sale "amintiri cu miros de teracota incinsa/ pe care doarme o gutuie deznadajduita". La fel ziceti de Jurebie, de Sift. Opriti-l pe Ion Maria, eu trebuie sa merg la Craiova, sa-i string mina pentru poemele publicate in Z.l.

* Emil TUDORACHE (Iasi): Nu v-am uitat neam, cum nici pe "parizianca" din trei prenume: Ioana Maria Ileana. Poeme, vesti nou-noute?

* Ovidiu GLIGU (Resita): Ca tot vorbi de o corespondenta delasata. Am primit preafrumosul volum codul de bare aparut la Marineasa in 2002. In 2002?! Cartea este de un gust tipo-grafic pentru care il admiram vesnic, pentru a cita oara, pe Marineasa. In ce priveste continutul, urmariti cronicile lui BAS, sunteti la mina criticului. Mai multe veti fi inteles, sper, printre rinduri, in timp (daca ne veti fi citit!).

* Daniel VALEANU (Alunu, Vilcea): V-am raspuns in numarul 70 si v-am trimis la primar, sa-i cereti masina de scris, ca poet al comunei. Cind colo, primesc acelasi scris de mina, ca ilizibil. Daca nu va luati "de piept" cu puterea locala pentru instrumentul muncii, cum sa va obtineti dreptul la statuie, in centrul Alunului?! Au, nu pentru asta scriem, barde?

* Olga RADU (Bourg en Bresse, Franta): Sper ca dl doctor Radu sa citeasca opiniile tinarului BAS in numarul viitor. Va tin pumnii, cu BAS nu e de glumit, taie si spinzura in voiosie, dupa bunul sau plac. Asta e institutia criticului (tinar), n-are mama, n-are tata, iar scriitorul ii este un fel de "ruda saraca", de departe. Cind distinsul Dvs. sot s-a apucat de scris si mai ales de publicat, a stiut ce riscuri isi asuma. Mai mult decit a com-patimi, o higienica onestitate profesionala ma impiedica sa fac. Domnul doctor cunoaste. Sanatate si spor!

* Dana FODOR (Bucuresti), mesaj pe e-mail: "Acum vin ele. Apoi apar si eu." Astfel, precedata de versuri, cu o gratie suverana, si-a facut intrarea-n Campineanu nr. 4, vineri la pranz, poeta Dana Fodor. Interesant cum arata! "Genul", intre Magda Carneci si Mariana Marin - de acum 15-20 de ani - daca va amintiti. Daca nu, luati de visati. Dana si poezia ei seamana ca doua picaturi, intregi, normale. Una mai intreaga, mai normala decat cealalta. Care, nu stiu!... Poezie normala? Ma rog, poezie adevarata, tisnita dintr-un instinct-beton, ce n-ar avea nevoie decit de ceva timp, liniste, lecturi, bai de cenaclu, sa-si lepede inocenta stilistica si sa produca. Poetica ei, acum, este una a recuperarii existentei, singura dupa care, lunetistic vorbind, ne prapadim. Iata un poem "de suflet", definitoriu pentru scrisul Danei Fodor in momentul de fata!

Cu motanul pe piept

In dimineta aceea de iunie

Soarele rinjea ca fierea pe buzele mele.

Erai un cosmar dulce

Plin de licurici, cu barba si plete.

Dragostea ta auzea cum nezimbitoarea femeie respira in

asternuturi albastre

Dar nu se ivea pe nicaieri.

Lava ucigasa, nisip intrat in sandale.

Ca o tigara stinsa in carne,

Murisei, inca o data

cu motanul auriu pe piept.

Nu miorlaia,

nu dadea din coada si nici nu dorea sa-i mai reciti poezii in ruseste.

Privea sticlos spre bucuriile tale ramase fara mine.

In venele blocului Dunarea poposise moartea

Intercontinentalul, cit era el de mare,

intrase pe fereastra ta

si trebuia sa ma desfac in doua ca sa fug!

(lunetistul de Z.l.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=130330&data=2003-10-20