< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - luni, 29 septembrie 2003

Blair aspira la al treilea mandat

Jumatate dintre britanici vor demisia premierului

Primul ministru britanic, Tony Blair, a confirmat ca doreste sa candideze pentru cel de-al treilea mandat de sef al Executivului, in cadrul alegerilor generale ce se vor desfasura in 2006, relateaza saptamanalul londonez The Observer. "Desigur, atunci cand detii aceasta pozitie vrei sa continui. Tot timpul am sustinut ca vreau sa continui, sa duc munca pe care am inceput-o pana la capat", a declarat Blair.

La ora actuala, pe fondul controverselor legate de problema irakiana si, in special, al scandalului politic generat de presupusa sinucidere a expertului guvernamental in armament, David Kelly, premierul laburist se confrunta cu o vizibila cadere de popularitate. Conform unui sondaj de opinie publicat in numarul de sambata al cotidianului Financial Times, 50 la suta dintre britanici considera ca "a venit vremea ca Tony Blair sa demisioneze si sa lase altuia locul"; 39 la suta nu cred acest lucru, iar 11 la suta nu s-au pronuntat.

Procentul celor nemultumiti de prestatia lui Blair la conducerea guvernului este de 64 la suta.

Mai mult, studiul indica faptul ca Partidul Laburist care are in prezent un avans de noua puncte in preferintele electoratului, fata de Partidul Conservator, de opozitie, si-ar putea ridica avantajul la 15 puncte, in ipoteza unei schimbari la conducerea formatiunii. Mai concret, prin tecerea carmei partidului din mainile lui Tony Blair in cele ale ministru de Finante, Gordon Brown. (I.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=128666&data=2003-09-29