< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - luni, 29 septembrie 2003

De la corespondentul nostru la Moscova, Laurentiu Constantiniu

Roman Abramovici o sterge englezeste din Rusia

Patronul cunoscutei echipe de fotbal "Chelsea" isi pregateste retragerea in Anglia, pe fondul presiunilor exercitate de Kremlin asupra magnatilor rusi

"Multe nereguli si chiar infractiuni au fost savarsite in procesul de privatizare, insa acestea nu pot fi folosite ca baza pentru o reverificare la nivel general a privatizarii", a declarat molcom Evgheni Primakov, actualul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Rusiei, la o intrunire a oamenilor de afaceri si parlamentarilor rusi, care a avut loc la Clubul Mercur, din Moscova. Afirmatia fostului veteran al spionajului rus si specialist in politica economica pare, in actuala situatie creata in relatia dintre putere si oligarhi, un apel la calm si o tentativa de a mai linisti apele prea agitate. Presedintele Putin se pare ca a inteles mesajul pentru ca ieri, 26 septembrie, la o intalnire pe care a avut-o cu studentii Universitatii Columbia, a declarat raspicat ca nu poate fi vorba de o reverificarea procesului de privatizare, chiar daca, in unele cazuri, ea s-a desfasurat pe cai nu tocmai ortodoxe.

Abramovici isi vinde activele din Rusia

Daca a vorbit sau nu cu Primakov sau cu presedintele Putin nu putem sti, insa e clar ca pentru Roman Abramovici si afacerile sale, Rusia nu mai reprezinta un loc sigur. El ar vrea sa se stabileasca definitiv la Londra. Cele ce pe 22 septembrie erau calificate de presa rusa drept "zvonuri" aveau sa devina realitate doua zile mai tarziu, cand aproape toate cotidianele rusesti au anuntat pe prima pagina stirea zilei: Roman Abramovici isi vinde cele 50 la suta din actiunile detinute la Combinatul de producere a aluminiului "Russkii aliuminii", a caror valoare se ridica la 2,5-3 miliarde de dolari. Zvonurile privind aceasta afacere au aparut inca din vara, imediat dupa arestarea omului de afaceri Platon Lebedev, analistii facand, atunci, imediat legatura intre presiunile exercitate de putere asupra magnatilor rusi. Nesimtindu-se in siguranta acasa, Abramovici a decis sa-si vanda toate activele detinute in Rusia si sa se puna la adapost in Occident.

Grupul "celor vechi" si presiunile "petersburghezilor"

Urmarile afacerii Yukos pot reprezenta tot atatea indicii cu privire la tendintele existente la nivel inalt, in cadrul mediului de afaceri rus. Asa cum afirma analistul companiei Burnswick UBS, Fedor Tregubenko, "in Rusia trebuie sa privesti atent la afacere si la inaltele esaloane ale puterii. Activele peste hotare sunt mai putin vulnerabile din punct de vedere politic". Teama lui Abramovici are la origine apartenenta sa la grupul "celor vechi", care acum este supus unor puternice presiuni din partea "puternicilor petersburghezi". Sentimentul de insecuritate al oligarhilor rusi, in aceasta perioada, este acutizat si de apropierea campaniei prezidentiale, care "ascute lupta" intre cele doua tabere, existente in cadrul echipei prezindentiale, iar postura de jertfa a jocurilor politice nu e una tocmai de dorit.

In ceea ce-l priveste pe Abramovici, se pare ca dorinta de a investi in sport a crescut, dupa "episodul Chelsea" aparand zvonuri referitoare la o posibila achizitie a unui club de hochei din Liga americana (NHL). Sau ar putea trai linistit Londra. Sau - de ce nu? - ar putea sa se tranforme intr-un George Soros in varianta ruseasca! Macar in acest mod ar putea sa-si exprime recunostinta pentru tara care l-a propulsat in randul celor mai bogati oameni din lume.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=128654&data=2003-09-29