< Imprimare >      ZIUA - EDITORIAL - luni, 29 septembrie 2003

Mutantii politici

Dan PAVEL

Democratia noastra este caricatura democratiilor occidentale. De ce? Din pricina preponderentei factorilor personali asupra celor institutionali. Conteaza mai mult liderii decat organizatiile. Mai mult charisma decat legile. Smecheriile castiga fata de norme si proceduri. Politica nu poate fi democratica din moment ce nu este facuta de autentici democrati. La noi, politica a incaput pe mana mutantilor. Mutantul politic Nr. 1 a fost chiar Iliescu. El si-a selectat oamenii atat de bine incat nu doar partidul de guvernamant este condus de cadrele provenite din clientela fesenista, ci si cele trei partide ale opozitiei parlamentare - PRM, PNL, PD. insa Stolojan si Basescu reprezinta exemplele pozitive ale transformismului politic. Pana la proba contrarie, cand vor ajunge la guvernare, prin votul cetatenilor, nu prin desemnare, ca pana acum. Chiar si Iliescu a evoluat pozitiv, dupa alegerile din 2000. Mai ingrijoratori sunt mutantii negativi.

George Pruteanu merita un studiu de caz. Este intruchiparea rinocerizarii. Mutantul este cetateanul cu instincte democratice care ajunge sa voteze cu forte antidemocratice. Mutantul negativ este acel cetatean care peste noapte isi schimba culoarea politica, dar nu din cauza unei schimbari la fata sau convingeri morale, ci din oportunism. Un retrograd se transforma brusc in democrat liberal. Mai grava este transformarea in retrograd, in extremist, rinocerizarea. Daca asistam pasivi la rinocerizarea unor reprezentanti ai elitelor, dar si a unei parti a electoratului, suntem cel putin complici. A trecut mai putin de un deceniu de cand Gabriel Liiceanu scria despre "arheul Pruteanu" in revista 22. Timp suficient pentru ca fostul intelectual critic sa intre in politica, ca Senator PNTCD, apoi ca "tradator" fata de cei care l-au bagat in Parlament trecand la PDSR/ PSD, iar in cele din urma in ograda unui partid extremist, considerat in Occident rusinea Romaniei, PRM. Au mai fost si altii care au trecut de la PNTCD la PRM (de la Leonida Lari la Alexandru Ciocalteu), dar nimeni nu a mai avut performanta de a trece intre timp si pe la PSD. Rinocerizarea lui Pruteanu a inceput de cand lupta pentru a subminarea relatiilor dintre romani si maghiari. Sunt o multime de importanti scriitori romani pe care nu i-a preocupat pericolul degradarii limbii natale, pentru ca ea supravietuieste si se imbogateste prin creatie si prin viata libera a vorbitorilor. Doar Pruteanu s-a preocupat sa conceapa o lege absurda de protejare a limbii romane, sustinuta de pesedisti din loialitate fata de intelectualul care intrase in partidul. Cu certitudine, PSD-ul va renunta sa mai sustina aberatia legislativa a lui Pruteanu. Dogmatismul nationalist al lui Pruteanu l-a impiedicat sa priceapa o boaba din democratizarea prin care au trecut formatiunile care l-au trimis in Parlament cand acestea au inteles ca prin drepturile acordate minoritatilor nationale Romania si-a castigat locul in UE si stabilitatea interna. Precum fostul coleg Adrian Paunescu (pe cand va trece si acesta acolo unde ii este locul, la PRM?), Pruteanu nu intelege dreptul altor etnii decat cea majoritara care locuiesc in aceasta tara de a-si apara identitatea culturala, istorica, lingvistica. De aceea, vor sa-i impiedice a-si folosi limba natala in justitie sau de a inalta statui revolutionarilor de la 1848.

In galeria cu mutanti politici intra si Cozmin Gusa. Are dreptate Actiunea Populara cand trece in revista atacurile date de fostul Secretar General al PSD impotriva liderilor si fortelor democratice, a oricui nu era pe linia stabilita de partidul de guvernamant. Pentru Gusa, Adevarul Absolut nu putea veni decat de la Partidul Social Democrat si de la liderul suprem al acestuia, Adrian Nastase. Acum, acelasi Gusa afirma despre manifestarile fostului sau sef si ale partidului pe care cu onoare l-au condus impreuna ca ar fi mostre ale unei gandiri tributare unui stat totalitar. Sunt lideri si forte politice din Romania care si-au construit carierele luptand impotriva a ceea ce reprezenta FSN-PDSR-PSD. Unii au ajuns presedinti de tara, premieri, ministri, etc. Acum, povestea se repeta cu alianta PNL-PD. Dar Gusa nu are credibilitate, indiferent ce dezvaluiri ar face despre PSD. Dupa ce l-a atacat pe primarul Basescu in limbajul "baietilor de cartier," acum Gusa se arata dispus sa lucreze cu fostul adversar. Nici pe Basescu nu pare a-l deranja ideea colaborarii cu Gusa, semn ca politica mioritica nu se face pe criterii democratice si morale.

Nici Pruteanu, nici Gusa nu s-au schimbat prin iesirea din PSD. Scapati insa din disciplina de partid, ei si-au exprimat liber personalitatea. inca o multime de tipi ca ei vor ramane in partid. Acolo se simt bine pentru ca indiferent de ceea ce fac sunt tolerati. Cazurile Beuran si Puwak sint scandaloase doar pentru cei care nu inteleg care au fost resorturile morale ale celor care au venit de-a lungul anilor alaturi de Iliescu. Istoria actualului partid de guvernamant este plina de capitole nebuloase din perspectiva standardelor democratice, legale, morale. Nu inteleg de ce se mira unii pentru lipsa de reactie a pesedistilor in raport cu gravele derapaje comise de Beuran si Puwak. Diferiti ziaristi erau socati de incapacitatea intelectuala a secretarei de stat Daciana Sirbu (fiica de baron) de a intelege practicile nedemocratice din propriul partid. Indiferent de generatia din care fac parte, majoritatea liderilor PSD au probleme serioase pentru a intelege esenta statului de drept si a democratiei. PSD-ul s-a schimbat la fata in masura in care cativa lideri aflati in pozitii de decizie au inteles ca trebuie sa isi schimbe in mod fundamental conceptiile si actiunile politice, pentru a deveni eurocompatibili sau acceptabili democratic. Partidele democratice aflate acum in opozitie au inteles ceva mai repede care este drumul integrarii. Exista insa mutantii, pe care nici integrarea in NATO si UE, nici democratizarea tarii, nici raspandirea capitalismului, nici globalizarea, nu ii poate schimba: ei vor simpatiza mereu cu fortele reactiunii sau se vor comporta imoral, se vor supune deciziilor luate de sefi, oricat de aberante sau nedemocratice ar fi acelea, si vor incalca principiile, oricat de morale ar fi acelea.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=128636&data=2003-09-29