< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - luni, 25 august 2003

Corespondenta din Italia, de la Claudia STANILA

Berlusconi si Schr&ouml;der, in orasul indragostitilor

Relatiile italo-germane "au fost intotdeauna excelente"

Intalnirea premierului italian, Silvio Berlusconi, cu omologul sau german, Gerhard Schr&ouml;der, desfasurata, sambata, la sediul prefecturii Verona, a reusit sa capteze interesul opiniei publice, presei si analistilor politici, desi a avut loc la finele unei saptamani marcate, la nivel international, de evenimente extrem de grave. Subiectele discutate au vizat relatiile bilaterale, probleme europene, indeosebi cea a viitoarei Constitutii europene, si probleme internationale de interes actual, precum situatia din Afganistan, din Irak si din Orientul Mijlociu. In conferinta de presa comuna sustinuta dupa intrevederea de aproximativ o ora, seful cancelariei berlineze a calificat intalnirea drept "foarte amicala". Gerhard Schr&ouml;der a tinut sa mentioneze relatiile foarte bune ale Germaniei cu "minunata" Italie, in domeniile economiei, stiintei, culturii comunicarii interumane. La randul sau, amfitrionul, Silvio Berlusconi, a declarat: "Nu se poate vorbi despre o ameliorare a relatiilor dintre cele doua tari pentru nu a existat niciodata o deteriorare a lor; relatiile dintre tarile noastre au fost intotdeauna excelente".

Declaratiile celor doi au fost insotite de zambete joviale, iar traditionala strangere oficiala de mana s-a prelungit putin peste uzante, pentru a fi mai convingatoare.

Se stie ca, in ultima perioada, relatiile italo-germane au fost supuse unor mici incercari. La preluarea presedintiei rotative a UE, Silvio Berlusconi l-a comparat pe europarlamentarul social-democrat german Martin Schulz, cu un "kapo" dintr-un lagar nazist. La scurt timp, un responsabil guvernamental italian a formulat aprecieri mai mult decat caustice la adresa turistilor germani. In replica, Schr&ouml;der a anuntat ca renunta la proiectul de a-si petrece vacanta in Italia.

Cu o seara inaintea intalnirii cu Berlusconi, Schroder asistase la spectacolul cu opera Carmen de Bizet, la arena din Verona, in compania presedintelui Comisiei Europene, Romano Prodi, cel care l-a invitat pe cancelarul german in Italia. Desi Berlusconi nu a facut parte din public (dupa cum a explicat ulterior, pentru a nu creea ocazia unor eventuale manifestatii "antidemocratice"), iar manifestarea a avut un caracter absolut privat, in deschiderea spectacolului, orchestra a intonat imnurile celor doua tari.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=125853&data=2003-08-25