< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - vineri, 4 octombrie 2002

Zece milioane de romani sunt vulnerabili la gripa

Specialistii recomanda vaccinarea ca singura metoda de prevenire a gripei

Vaccinarea antigripala ramane cea mai eficienta metoda de protectie impotriva gripei, o boala grava, comparabila ca impact cu tuberculoza si SIDA, este concluzia primului simpozion "Vaccinarea antigripala: eficacitate, cost, beneficii", organizat de catre Aventis Pasteur - Romania. Concluzia apartine specialistilor, personalitati ale lumii medicale din Franta si Romania, care au evidentiat necesitatea vaccinarii antigripale a persoanelor din grupele de risc, dar si a persoanelor fara probleme de sanatate. Vaccinarea a doar o zecime dintre romanii care fac parte din grupele de risc (aproximativ zece milioane de persoane) ar putea duce, in Romania, la economii de pana la 100 de miliarde de lei.

Potrivit celor mai recente studii, vaccinarea antigripala facuta nu doar persoanelor din grupele de risc (copiii, persoanele cu afectiuni cronice si cele de peste 65 de ani, chiar si cele mai tinere daca sunt fumatoare, femeile insarcinate, potrivit reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii), ci si persoanelor care lucreaza in colectivitati largi, reduce ferm pierderile economice cauzate de absenta de la locul de munca.

Iarna, in regiunile cu clima temperata, cum este si cea a Romaniei, gripa evolueaza epidemic, afectand intre 1 si 5% din populatie. In Romania, unde este vaccinata antigripal 4 la suta din populatie, OMS apreciaza la aproximativ zece milioane de persoane numarul celor considerati a prezenta factori de risc si recomanda vaccinarea a unui numar optim de cinci milioane de persoane, a spus directorul Centrului National de Referinta pentru Gripa, Viorel Alexandrescu, care este si reprezentantul in Romania al organizatiei internationale.

Cu ocazia acestui simpozion a fost prezentat si vaccinul antigripal Vaxigrip, produs al Aventis Pasteur, folosit in 98 de tari.

Mihaela JITEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=101535&data=2002-10-04