< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 28 septembrie 2002

Ion Iliescu si Adrian Nastase vorbesc degeaba pe la seminarii despre libertatea de exprimare

Jurnalisti condamnati penal

Lia Lucia Epure si Mariana Dineica au fost condamnate de Judecatoria Sannicolau Mare la o amenda penala de 5 milioane de lei si daune morale catre senatorul PSD Viorel Matei, in valoare de 500 de milioane de lei * Sannicolau Mare e fieful parlamentarului pesedist * Ziaristii au fost gasiti vinovati pentru ca au scris despre afacerile lui Viorel Matei * Alesul partidului de guvernamant s-a suparat asa de tare incat a solicitat despagubiri de 2,7 miliarde de lei * Parlamentarii de Timis si sefii ziarelor locale si-au exprimat ingrijorarea fata de decizia instantei * Ziaristii au atacat sentinta cu recurs la Tribunalul Timis

Devenit unic in Romania prin disparitia misterioasa a unui jurnalist, Timisul continua sa fie scena unor grave atentate la adresa libertatii de exprimare. Intreaga zona de vest a judetului, cu centrul la Sannicolau Mare, este fieful senatorului PSD Viorel Matei. Aici, Justitia a emis o decizie unica in tara: Lia Lucia Epure, director al publicatiilor Ziua de Vest si Focus Vest din Timisoara, impreuna cu redactorul Mariana Dineica, au fost condamnate de catre Judecatoria Sannicolau Mare, la plata unei amenzi penale de cate 5 milioane de lei si plata in solidar a 500 de milioane de lei daune morale, in urma unui proces in care reclamant este senatorul PSD. Jurnalistii timisoreni au publicat, in urma cu un an, in Focus Vest si Academia Catavencu, o ancheta despre afacerile senatorului Matei. Initial, reclamantul a solicitat despagubiri in valoare de 2,7 miliarde de lei. Sentinta a fost atacata, recursul urmand a fi judecat la Tribunalul Timis. Avocatul Virgil Popa, aparatorul jurnalistilor, a declarat ca nu a mai pomenit asa o sentinta "draconica": "De obicei, se da o sanctiune administrativa. S-a dat amenda penala si suma aceasta imensa. Astept redactarea motivatiei pentru a vedea argumentele judecatorului".

Lia Lucia Epure este cunoscuta in Timisoara pentru anchete publicate in mijlocul anilor 90, investigatii care au vizat afacerile dubioase ale cunoscutilor Mujea Marcelini si Zaher Iskandarani. In urma acelor articole, jurnalistul a fost tarat intr-un proces similar de catre Petre Petrisor, la acea vreme presedintele Tribunalului Timis. Lia Lucia Epure a castigat procesul impotriva lui Petrisor.

"Un gest incalificabil!"

Mona Musca, deputat PNL, membru al Comisiei pentru Cultura, Arta si Mijloace de Informare in masa a Camerei Deputatilor spune ca este inadmisibila atitudinea persoanelor care profita de imperfectiunile din Codul Penal pentru a pune la zid jurnalistii: "Intotdeauna am sustinut ca, din punct de vedere al calomniei, Codul Penal ar trebui modificat, cu atat mai mult cu cat exista persoane care profita de formularea actuala pentru a se razbuna pe jurnalisti. Persoanele publice trebuie sa suporte mult mai usor critica publicului. S-au situat in postura de persoane publice de buna voie. Atat viata cat si afacerile lor trebuie sa fie mult mai transparente si trebuie sa suporte cu stoicism criticile. Este de-a dreptul incalificabil gestul celor care profita de Codul Penal pentru a pune la zid jurnalistii care nu fac altceva decat sa-si faca meseria si sa atraga atentia asupra a ceea ce este eventual incorect".

Parlamentarii timiseni sunt indignati

Deputatul PNL de Timis Ovidiu Draganescu, presedinte al filialei timisene a partidului, a declarat ca nu cunoaste dosarul, dar ca i se pare exagerata suma pe care un jurnalist ar trebui sa o plateasca drept despagubiri morale. Draganescu a mentionat ca si el a fost implicat intr-un proces de calomnie pe care i l-a intentat unui politician local, dar ca despagubirile pe care i le-a acordat Justitia au fost mult mai mici. Ceea ce s-a intamplat acum, &Ntilde;arata cat de nedreapta e uneori Justitia", a spus deputatul liberal. Acesta considera, insa, ca Lia Lucia Epure va castiga procesul daca va face recurs, deoarece sunt rare cazurile cand jurnalistii sunt condamnati si, mai ales, obligati sa plateasca sume atat de mari. Draganescu a mai mentionat ca, totusi, se vede ca presiunile politice sunt inca foarte puternice in Justitie, mai ales ca procesul s-a desfasurat la Sannicolau Mare, in zona de influenta a senatorului Viorel Matei. Colegul de partid al reclamantului, deputatul PSD Ovidiu Brinzan, a declarat ca nu stia nici macar ca s-a pronuntat sentinta si ca nu cunoaste ceea ce s-a intamplat in acest dosar, nici motivele care au facut sa se ajunga in instanta. Brinzan a mai mentionat ca, daca Lia Lucia Epure se considera nedreptatita sau considera ca a fost un abuz, este dispus sa ajute si sa inainteze personal ministrului Justitiei un memoriu in aceasta problema. Deputatul UDMR Toro Tibor a calificat condamnarea ca fiind "periculoasa din punct de vedere al libertatii de exprimare". Tibor a mai spus ca politicienii trebuie sa accepte criticile, pentru ca atunci cand aleg sa fie persoane publice aleg si riscul de a fi criticati: "Ar trebui sa existe o relatie corecta intre politicieni si jurnalisti. Politicienii trebuie sa inteleaga ca atunci cand aleg acest drum exista chiar si riscul de a fi criticati pe nedrept. Nu cred ca solutia sunt procesele. Nu se poate obliga un jurnalist sa plateasca o suma asa de mare". Ludovic Mardari, deputat PRM de Timis considera ca valoarea despagubirilor stabilite de judecator este mult prea mare si ca se poate vorbi de un atentat la libertatea de exprimare: "Este ceva enorm, era suficienta o amenda penala, daca chiar jurnalistul ar fi gresit. inclin sa cred ca s-a gresit in cazul doamnei Lia Lucia Epure. Sanctiunea este totusi prea mare".

"Puterea incearca sa ne puna botnita"

Am consemnat si opinia unor conducatori din media timisoreana. La unison, acestia opineaza ca astfel de pedepse sunt exagerate.

Vartiade Stefan (Renasterea Banateana): "Nu stiu speta in cauza, nu este primul caz de condamnare a unui ziarist, dar nu e bine ce se intampla. Puterea incearca sa ne puna botnita. Si noi am avut colegi cu astfel de probleme. Presa are si ea mijloacele sale, dar Puterea nu prea tine cont de ele. Cred, totusi, ca se va trage un semnal de alarma si, pana la urma, dreptatea va fi de partea noastra".

Zoltan Kovacs (Agenda): "Desigur, ca om care lucreaza in presa, nu poate decat sa ma intristeze o astfel de condamnare a unor colegi de breasla, in urma unor articole scrise la adresa unui politician. Pe de alta parte, nu cunosc in amanunt dosarul, si nu-mi permit sa trag anumite concluzii la adresa celor care au semnat aceasta sentinta, deloc incurajatoare pentru ziaristii din Timisoara".

Oscar Berger (Timisoara): "In principiu, calomnia si insulta trebuie pedepsite, dar in nici un caz cu puscaria. In primul si in primul rand, trebuie insa sa fie mie in suta adevarata, intemeiata. Si in acest caz, sumele trebuie sa fie rezonabile, trebuie sa existe niste proportii, corelate cu salariul. Aceasta suma este mult exagerata".

O strategie a politicianului roman

Mircea Mihaies (Orizont): "In principiu, ideea de a-i condamna pe jurnalisti tine de o strategie mai larga a politicianului roman, care se considera intangibil. Pe de alta parte, inalta valorizare materiala a domnului senator denota o excelenta parere despre sine, parere pe care nu sunt sigur ca o impartasesc toti cei care au votat pentru trimiterea sa in Parlament".

Maria Petrescu

Ovidiu Forai

Malin Bot

ZIUA de Vest

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=101106&data=2002-09-28