< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 18 aprilie 2002

Furnicile argentiniene au construit o supercolonie care se intinde pe 6000 de kilometri, din Italia pana la Oceanul Atlantic

Razboiul furnicilor

Supercolonia este alcatuita din milioane de cuiburi, in care traiesc miliarde de indivizi * Aceasta specie a ajuns accidental in Europa, in urma cu 80 de ani * Cele 20 de specii autohtone au fost impinse in nordul continentului

O specie de furnica argentiniana introdusa in Europa in urma cu 80 de ani a construit cea mai mare supercolonie cunoscuta vreodata, transmite BBC. Ea se intinde pe distanta de aproximativ 6000 de kilometri, din nordul Italiei, prin sudul Frantei si Spaniei, pana pe coasta Oceanului Atlantic si se presupune ca este locuita de miliarde de furnici inrudite intre ele, care locuiesc in cateva milioane de cuiburi.

Desi, in mod normal, furnicile din musuroaie diferite se lupta intre ele pe viata si pe moarte, furnicile din aceasta supercolonie au abilitatea de a se recunoaste una pe cealalta si de a coopera, chiar daca provin din cuiburi aflate la capete opuse ale coloniei. Potrivit oamenilor de stiinta, furnicile argentiniene (Linepithema humile) au ajuns accidental in Europa, cel mai probabil in plantele importate. Fiind foarte prolifice si rezistente, ele au reusit sa impinga spre nord cele aproximativ 20 de specii de furnici europene.

Cercetatorii nu sunt insa siguri din ce cauza a aparut aceasta supercolonie. Se presupune doar ca, datorita faptului ca erau o specie invadatoare, pentru a supravietui atacurilor din partea furnicilor autohtone, au inceput sa coopereze si, in cele din urma s-a ajuns la o crestere a densitatii musuroaielor. In acest fel, specia a evoluat, deoarece, in loc sa isi consume energia pe lupte interne, s-a concentrat mai mult pe dezvoltare si pe eliminarea inamicilor. "Este interesant sa observi ca schimbarea habitatului a dus la schimbarea comportamentului si a organizarii sociale", a declarat profesorul Laurent Keller de la Universitatea din Lousane, unul dintre oamenii de stiinta care a descoperit supercolonia.

Colonia va disparea

Cercetatorii cred ca, in cele din urma, colonia va disparea. Mai devreme sau mai tarziu, vor aparea rivalitati intre grupurile distincte din punct de vedere genetic, ceea ce va duce la razboaie intre musuroaie. De asemenea, supercolonia are deja un rival, un grup mai mic de furnici argentiniene care ocupa un teritoriu in Catalania, Spania. Si, potrivit oamenilor de stiinta, aceste furnici sunt dornice sa porneasca o ofensiva.

Studiul asupra celor doua grupuri de furnici a fost publicat de cercetatorii elvetieni, francezi si danezi in revista "The Proceedings" a Academiei Nationale de Stiinte. Profesorul Jurgen Heinze, un expert in furnici de la Universitatea Erlangen, Germania, a declarat ca este foarte impresionat de rezultatele studiului. El considera ca supercolonia s-a format datorita unor importante similaritati genetice.

In momentul in care se intalneste cu un alt individ, o furnica trebuie sa isi dea seama daca acesta face sau nu parte din aceeasi colonie. Modul de recunoastere este mirosul special emanat de exoscheletul furnicii. In urma variatiilor genetice, mirosul se schimba din ce in ce mai mult. Dar, daca nu apar mutatii, pana la urma, furnicile incep sa miroasa la fel si nu se mai poate face diferenta dintre furnicile unui cuib inrudit si unul strain. (M.A.B.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=88565&data=2002-04-18