< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 18 aprilie 2002

De maine va incepe sa emita cel de-al patrulea canal al Societatii Romane de Televiziune

TVR Cultural se lanseaza o data cu premiera nationala a piesei "D'ale Carnavalului"

"Vrem sa fim interfata pentru intelectualitate" si-a propus colectivul redactional

Incepand de maine Romania se va numara printre putinele tari care vor avea un canal public de televiziune integral dedicat Culturii - TVRomania Cultural. Lansarea propriu-zisa va avea loc maine, intre orele 18.00-24.00 printr-o emisiune-dezbatere, cu tema "Televiziunea si cultura", care se va desfasura in platourile TVR. Printre surprizele rezervate telespectorilor, de catre colectivul redactional, se numara difuzarea, in premiera nationala, a celei mai recente productii a Teatrului National de Televiziune - "D'ale Carnavalului" dupa Caragiale. Scenariul si regia artistica ii apartin lui Dominic Dembinski, iar distributia ii reuneste pe actorii: Horatiu Malaele, Claudiu Bleont, Mihai Constantin, Emilia Popescu, Catalina Mustata, Alexandru Bindea, George Ivascu, Ion Chelaru, Constantin Draganescu, Alexandru Jitea. De sambata, TVR Cultural va emite zilnic, intre orele 12.00-24.00.

In mare parte prezent la intalnirea de ieri cu reprezentantii presei, gazduita de Galeria Hanul cu Tei din Capitala, colectivul TVR Cultural, printre care s-a numarat Beatrice Comanescu, director, Catalin Tirlea, producator delegat, Marilena Rotaru, Silvia Ciurascu, George Banu a afirmat ca-si doreste ca noul post TV sa "devina interfata pentru intelectualitate", tinerilor fiindu-le acordata o atentie speciala. Centrele de greutate ale grilei de program sunt filmele TV romanesti, documentarele de arhiva si de actualitate, muzica - jazz si clasica - emisiunile cu caracter educativ si dezbaterile pe teme de actualitate culturala. Un aspect, de asemenea, important este existenta programului zilnic de stiri culturale, in regim de actualitati.

"Info cultural", buletinul de stiri

Emisiunea de stiri, "Info cultural", va avea trei editii zilnice (orele 12.00, 18.00 si 22.15). Jurnalul de la miezul zilei va avea o durata de cinci minute si va cuprinde stiri din ziua precedenta, precum si o scurta agenda a zilei in curs. Editia de la orele 18.00 va avea aceeasi durata, dar si prezentator - Claudia Nicolau si Cezar Rizea - , iar la orele 22.15 se va difuza editia principala, cu o durata de 15 minute.

Dezbateri la "arena" deschisa

Un alt segment important este rezervat dezbaterilor legate de artele spectacolului, patrimoniu si memorie culturala, dilemele istoriei, stiinta, invatamant, promovarea tinerelor talente.

"Arena artelor" este un talkshow in care realizatorii propun o abordare a fenomenului cultural romanesc cu cat mai multe puncte de vedere, rolul moderatorului revenindu-i lui Adrian Pintea. Timp de 90 de minute, in fiecare luni seara de la orele 20.30, este programata o dezbatere interactiva. "Didactica Magna" este o emisiune interactiva, in care intrebarile pe teme de invatamant pot fi puse in direct, in fiecare marti, de la orele 20.30, iar realizatoarea Daniela Zeca Buzura se va ingriji ca raspunsurile sa fie prompte. Radu George Serafim se ocupa de "Valori perene" din "lada de zestre" a tarii care poate intre in UE, "insa cu o singura conditie: ca fiecare dintre noi sa fim constienti de aceasta si mai ales sa ne comportam ca atare". Emisiunea "Aurul cenusiu" si echipa ei de realizatori - Ion Gostin, Dorina Chitescu si Dan Cadar - impreuna cu moderatorul Alexandru Mironov va invita in lumea stiintei si tehnologiei. Muzica, dans, arte plastice, teatru, moda, film, literatura intr-un dialog liber, presarat cu surprize si intalniri neasteptate in "Studio deschis!". In fiecare editie, doi tineri creatori vor fi protagonistii, in prezenta lui Leonard Miron, unei succesiuni de rubrici: Biografii la vedere; Idoli sau modele; In top; Intalnire de gradul III; Apel in asteptare, Mix-Art.

De patru ori documentar

"Documentar" - lunea, miercurea si vinerea (orele 18.05) si sambata de la orele 17.15, TVRomania Cultural propune un tronson de film documentar realizat de o echipa din care fac parte, printre altii, Ruxandra Garofeanu, Marilena Rotaru, Mihaela Cristea, Ioan Puiu Stoicescu, Andra Gubernu, Radu Gaina sau Mariana Badan. Acestea vor investiga zone diverse ale spatiului cultural.

"EuroArt" este un magazin saptamanal de actualitate culturala europeana, gestionat de Ioana Dragan. In cadrul magazinului vor fi prezentate si informatii despre activitatea centrelor de cultura romanesti din strainatate. "Identitati" va promova valorilor culturale ale grupurilor etnice minoritare si familiarizarea publicului majoritar cu aceste valori, formatul emisiunii fiind acela de talkshow in care invitatul va fi o personalitate culturala apartinand unei etnii sau chiar majoritatii. Din cand in cand, realizatorul Cristian Voinea va renunta la acest format pentru a poposi cu camera "acasa" la minoritari. Realizatorii emisiunii "Dilemele istoriei" isi propun o noua abordare a problemelor controversate de istorie romaneasca si universala, plecand de la adevarul istoric, atat cat poate sa fie el cunoscut acum. Prima editie propune ca tema istoria - intre stiinta si instrument politic in anii comunismului si va fi un duplex Bucuresti-Iasi. Ivona Cristescu va provoca "Confesiunea de duminica" a unor interpreti instrumentisti, artisti lirici, tineri care se afla la inceput de cariera, compozitori, regizori, dirijori.

Sambata, de la orele 18.15, sunteti asteptati de catre Silvia Ciurescu si Sevil Baubec in "Lumea dansului". Timp de o ora, vi se va arata totul despre dansul romanesc. "Colectionarii" este un documentar artistic in serial care povesteste istoria marilor colectionari de arta din Bucuresti, realizator Georges Boisnard.

Despre "Spiritualitate" telespectatorii vor fi informati lunea, miercurea si vinerea de la orele 18.35. "Axios" este un segment de documentar care se va raporta continuu la valorile perene, la dimensiunile de ordin axiologic ale spiritualitatii romanesti. "Triptic" este un magazin de spiritualitate religioasa, compus din trei elemente publicistice, despartite de prezentator. Documentare privind experienta religioasa a omului in efortul sau de apropiere de Dumnezeu pe "Via sacra".

Muzica si cuvinte

"Viva la musica!" este un caleidoscop sonor care va incerca sa raspunda nevoii de cultura muzicala a tuturor, dar, prin caracterul divers si actual, va avea un scop educativ si informational. Luminita Constantinescu va va adresa cate o "Invitatie la opera" - un ciclu pentru melomanii care indragesc acest gen. Gheata va fi sparta de o productie romaneasca - filmul cu opera "Cenusareasa" de Rossini, realizat in castelele Bran si Peles.

Eugenia Taralunga va cauta "Cuvinte potrivite" timp de 30 de minute, saptamanal, despre limba romana, iar "Cartea cea de toate zilele" va va fi prezentata luni, miercuri si vineri, timp de cinci minute, de catre Daniela Mitache, cu ajutorul poetei Gratiela Popescu.

Luana DUSCHKA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=88553&data=2002-04-18