< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - sambata, 23 martie 2002

Corespondenta de la trimisul nostru special la Ruse, Doru Dragomir

Trei variante in prezent privind extinderea NATO

Potrivit lui Ioan Mircea Pascu, cel mai important curent este cel al largirii Aliantei pe ambele flancuri, sudic si nordic

Ieri, Ioan Mircea Pascu, ministrul Apararii Nationale, a avut, la Ruse, in Bulgaria, o intrevedere cu omologul sau bulgar, Nikolai Svinarov. In cadrul discutiilor cei doi demnitari au abordat aspecte legate de problematica securitatii si stabilitatii in sud-estul Europei, stadiul pregatirii Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la structurile de securitate europene si euroatlantice, contributiile la operatiunile de pace din Balcani si din Afganistan. Ministrii Pascu si Svinarov au discutat, de asemenea, despre nivelul si perspectivele de dezvoltare a relatiilor militare bilaterale.

Potrivit lui Ioan Mircea Pascu, in randul tarilor membre NATO s-au format trei curente privind extinderea Aliantei: un grup de tari doreste extinderea NATO spre flancul nordic, un altul spre flancul sudic si o a treia categorie, considerata cea mai importanta de ministrul roman al Apararii, care ia in calcul o largire spre ambele flancuri. Pascu a adaugat insa ca cei care sustin extinderea spre nordul Aliantei nu se opun variantei extinderii si spre sud. Cei doi ministri ai Apararii spera ca initiativa Greciei si Turciei de a sprijini eforturile Romaniei si Bulgariei de integrare in NATO va fi urmata si de alte state din Alianta. In acest sens, pe 18 aprilie a.c., la Atena, va avea loc o intalnire a ministrilor Apararii din Grecia, Turcia, Bulgaria si Romania.

In urma discutiilor de ieri, cei doi ministri ai Apararii vor depune toate eforturile pentru a forma un curent de opinie favorabil care sa conduca la integrarea ambelor state in NATO. Acest lucru se va face atat prin realizarea individuala a angajametelor luate de fiecare stat fata de Alianta cat si prin consultari bilaterale ori de cate ori va fi nevoie pana la summitul de la Praga.

Ministrul bulgar al Apararii a recunoscut faptul ca exista unele probleme la nivelul corpului subofiterilor in privinta cunostintelor de limba engleza in armata bulgara, dar se fac eforturi pentru depasirea acestui aspect. Pe de alta parte, in urma cu cateva zile, generalul Joseph Ralston, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, in timpul unei vizite efectuate in Bulgaria, atragea atentia asupra problemelor privind restructurarea armatei Bulgariei si reducerilor de personal care trebuiesc efectuate pentru a avea o piramida cu generali la varf si soldati la baza.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=86516&data=2002-03-23