< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 23 februarie 2002

Operatiunea "Brambura la Moscova"

Gen. Toma Zaharia s-a plimbat in Rusia pe banii contribuabililor fara nici o "tinta" * Misiunea sa a fost una de "acoperire" a unor impasuri din conversatia romano-rusa

Delegatia condusa de premierul Adrian Nastase in capitala Rusiei a cuprins pe lista si cateva persoane care n-au avut nici o treaba in preajma Kremlinului, dar si-au clatit ochii, pe banii contribuabililor, pentru o zi. Printre acestia, hodoronc-tronc, gen. Toma Zaharia, prim-loctiitor al ministrului de Interne Ioan Rus. Surse confidentiale ne-au dezvaluit ca generalul a fost luat pentru a fi acolo, in cazul vreunei abateri de la ordinea de zi a discutiilor stabilite intre oficialii romani si rusi, pe tema vizelor si a problemelor transnationale. Cert este, insa, ca gen. Toma Zaharia n-a avut in agenda decat ora plecarii avionului si ora aproximativa a revenirii pe Otopeni. In rest, totul a decurs ca intr-o excursie intrerupta doar de intalnirea cu premierul rus Mihail Kasianov, unde n-a facut altceva decat sa asculte si sa-si roteasca ochii in stanga si-n dreapta. Ce-i drept, pe acolo, filierele de anhidrida nu au surclasat retelele cu armament. Generalul a fost linistit. Avea si de ce.

"Faptuitori neidentificati" in dosarul SINTOFARM

Ieri, procurorul general a subliniat, intr-o conferinta de presa, ca in dosarul SINTOFARM s-a inceput urmarirea penala. Fapt imbucurator. Col. Ioan Slavoiu, de la Sectia Parchetelor Militare, a umbrit informatia, adaugand ca s-o fi inceput urmarirea, "dar fara faptuitori identificati". Conform celor declarate de col. Slavoiu, procurorii militari au purces deja la audierea politistilor, inclusiv a celor eliminati din schema MI de gen. Toma Zaharia. Politistii cu pricina habar n-aveau c-au si fost audiati. Cert este, insa, ca prima persoana care ar fi trebuit chemata la interogatoriu, sotia generalului Toma Zaharia, n-a fost nici pana azi invitata la Sectia Parchetelor Militare pentru a da lamuriri despre comenzile de anhidrida acetica directionate cu "manuta ei" la diverse SRL-uri. Cat despre promenada prin Piata Rosie a generalului Toma Zaharia, credem ca mai potrivita ar fi fost una pe malurile Bosforului, acolo unde kurzii au stocat o gramada de anhidrida numa' buna de rafinat heroina.

Adina ANGHELESCU

Gabi MOROIANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=84174&data=2002-02-23