< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - sambata, 16 februarie 2002

Liderii filo-rusi ai Moldovei ii ameninta din ce in ce mai dur pe demonstranti

Guvernul "rosu" de la Chisinau se pregateste de riposta

Circulatia a fost din nou blocata de numarul masiv al protestatarilor * Crestin-democratii, amenintati cu excluderea din Parlament * Procurorul general al Republicii incearca sa ii intimideze pe elevii din Piata

Liderii Partidului Comunist din Moldova i-au amenintat, ieri, pe membrii grupului parlamentar al PPCD cu ridicarea mandatelor parlamentare, imputandu-le absentele la lucrarile Legislativului din Chisinau, informeaza surse din Capitala Basarabiei. Manifestatiile de protest au crescut ieri din nou in intensitate, mai mult de 30.000 de persoane initiind din nou un mars pe strazile Chisinaului. Autoritatile ar putea trece la masuri mult mai dure impotriva pro-romanilor decat cele de pana acum. Ministrul de Interne basarabean, Vasile Draganel, ar putea fi demis in urmatorele zile, reprosandu-i-se de catre premierul Vasile Tarlev lipsa de fermitate in relatia cu manifestantii. De asemenea, Procurorul General al Republicii Moldova, Vasile Rusu, a amenintat, joi sera, la postul de televiziune oficial din Basarabia, ca demonstrantii vor fi pedepsiti foarte repede. Dovedind din nou apucaturile dictatoriale specifice membrilor Partidului Comunist basarabean, Rusu a cerut parintilor si pedagogilor moldoveni sa interzica tinerilor sa participe la actiunile de protest stradale. Contrazicandu-se subit, Rusu a declarat ca liderii PPCD ar putea suporta sanctiuni dure din cauza faptului ca "antreneaza copii" in timpul demonstratiilor. Cu toate acestea, majoritatea demonstrantilor care au iesit in stada ieri, in Chisinau, sunt tineri care participa in mod benevol la manifestatii, ei declarand, de altfel, greva generala ca protest fata de rusificarea Basarabiei. Circulatia pe principalul bulevard al Chisinaului - Stefan cel Mare - a fost din nou blocata, ieri, de catre numarul deosebit de mare al protestatarilor pro-romani.

Tot mai multi elevi se solidarizeaza cu demonstrantii

Tot ieri, elevii unor licee cu predare in limba rusa, cum ar fi cei din Liceul "Gaudeamus", au refuzat sa intre la cursuri si s-au alaturat protestatarilor din Piata Marii Adunari Nationale. "Cunoastem prea bine istoria acestui neam, care e unul romanesc, si suntem constienti de necesitatea studierii limbii romane - limba etniei majoritare in Basarabia", au declarat reprezentantii elevilor, citati de agentia FLUX. De asemenea, demonstrantii au primit ieri sprijinul Asociatiei Micilor Intreprinzatori din Republica Moldova, ca si pe cel al Uniunii Importatorilor de Produse Petroliere, organizatie care insumeaza aproximativ 20.000 de persoane. Autoritatile Republicii Moldova ar putea organiza un referendum pe tema oportunitatii studierii limbii ruse si a introducerii disciplinei "Istoriei Moldovei" in locul "Istoriei Romaniei", a declarat liderul grupului parlamentar comunist, Victor Stepaniuc, citat de Mediafax.

Mircea Geoana: Istoria Moldovei - "Anti-istoria Romanilor"

Oficialii de la Bucuresti sunt ingrijorati de evolutiile evenimentelor de la Chisinau, "evolutii care ridica semne de intrebare cu privire la aplicarea democratiei in Basarabia", a afirmat, ieri, seful Diplomatiei romane, Mircea Geoana, intr-o conferinta de presa. In orice caz, Bucurestiul sustine integrarea in Uniunea Europeana a Republicii Moldova, a asigurat Geoana. El a precizat ca singura perspectiva moderna a unirii Basarabiei cu Romania este reprezentata de integrarea in organismele europene a celor doua state, "tarile noastre", dupa sintagma utilizata de ministrul roman de Externe. Astfel, interesul fundamental al Romaniei este de a contracara tendintele de indepartare de la normele democratice aplicate de regimul de la Chisinau, Bucurestiul dorind sa aiba siguranta ca Moldova se indreapta spre Europa, in opinia lui Geoana. Oficialul roman a avut o pozitie ferma referitor la ultima hotarare a guvernantilor comunisti de la Chisinau, prin care disciplina "Istoria Romaniei" a fost interzisa in institutiile de invatamant moldovenesti. "Anti-istoria Romanilor", a calificat Geoana ultimul pas facut de Cabinetul pro-rus aflat la Putere in Republica Moldova.

George COMAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=83608&data=2002-02-16