< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 26 septembrie 2001

Osama nu este singurul sponsor pentru Al-Queda

In '90, teroristul s-a implicat in agricultura si constructii * Departamentul de Stat al SUA il considera, in 1996, "unul dintre cei mai semnificativi sponsori ai activitatilor extremiste islamice din lume"

De la scurtele sejururi in hoteluri ieftine si platile cash, oamenii lui Osama ben Laden si-au schimbat modul de a opera chiar inainte de pregatirea atentatelor, trecand la camere in hoteluri scumpe si calatorii la business-class, se arata intr-un articol din "The Washington Post".

Atacurile de la World Trade Center si de la Pentagon au presupus folosirea mai multor bani decat in actiunile anterioare. Oamenii lui ben Laden au invatat sa-si acopere urmele. Adesea ei distribuiau bani gheata, sau transferau sumele prin sisteme subterane care au scapat multa vreme atentiei autoritatilor. Reteaua financiara pe care se sprijina Al-Queda ramane neclara, dar anumite detalii au devenit cunoscute, dupa marturiile unor persoane arestate pentru implicarea in atentatele precedente puse la cale de Osama ben Laden.

Expulzat de doua ori

In anii '90, Osama s-a implicat in afaceri din agricultura si constructii. In ultmii ani a ajutat financiar militiile talibane din Afganistan. Un raport al Departamentului de Stat din 1996 il numea "unul dintre cei mai semnificativi sponsori ai activitatilor extremiste islamice din lume". Averea sa este estimata de la cateva milioane de dolari la 300 de milioane de dolari. Dupa invadarea Afganistanului, in 1979, Osama ben Laden, fiul unui magnat saudit care a facut avere in constructii, a finantat timp de zece ani rezistenta afgana, sponsorizata si de CIA, organizand o retea vasta de donatori islamici. Dupa retragerea sovietica din Afganistan, ben Laden si-a mutat activitatile in Sudan, dar a stat o vreme si in Arabia Saudita, unde a lucrat la afacerea din constructii a familiei sale. Desi firma avea foarte multe contracte in regat, Osama a sprijinit opozitia islamica iar guvernul saudit l-a expuzat, in 1991. Ben Laden a plecat atunci in Sudan.

Oricare ar fi insa averea lui ben Laden, potrivit mai multor surse, ea nu este unica sursa din care Al-Queda se finanteaza. Intr-o marturie facuta anul acesta, la procesul celor patru barbati implicati in atentatele de la amabsadele SUA din Kenya si Tanzania, a fost descris modul in care membrii retelei lucrau pentru afacerile legale ale acesteia. Un fost colaborator al teroristului si-a amintit cum a primit 57.000 dolari si 17.000 riali sauditi pentru a inchiria case pentru oamenii sai care s-au mutat in Sudan. Mai tarziu, el a primit 250.000 dolari pentru a cumpara o ferma la nord de Kartoum. In Sudan, teroristul a investit in mai multe tipuri de afaceri, inclusiv constructii, agricultura si sectorul bancar. A construit poduri, un aeroport international si o sosea importanta. A cultivat alune, fructe, susan, porumb, floarea soarelui si grau. S-a ocupat de exporturi si importuri.

La presiunile SUA si Egiptului, Sudanul l-a expulzat in 1996. Organizatia sa a obtinut o mare cantitate de bani de la donatori islamici si de la grupuri caritabile. Dupa bombardarea celor doua Ambasade americane din Africa, in 1998, presedintele Clinton a semnat un ordin executiv prin care ingheta toate bunurile lui ben Laden din SUA, precum si cele a doi asociati ai sai si ale Al-Queda, dar nu au fost gasite nici un fel de bunuri.

Ioan Radu BUDEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=72638&data=2001-09-26