< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 26 septembrie 2001

Talibanii vor avea de luptat cu cei mai profesionisti militari din lume

Comandourile aliatilor

Cei mai indicati pentru capturarea lui ben Laden sunt militarii din Delta Force * Army Rangers au dat chix in Somalia * Beretele Verzi sunt specializate in colaborarea cu localnicii * Trupele SEALS ar putea fi folosite pentru distrugerea obiectivelor si capturare * Comandourile Air Force se vor ocupa cu infiltrarea si alimentarea grupurilor de la sol * Pentru prima oara dupa 56 de ani, in afara Germaniei va actiona "Kommando Spezialkrafte" * Patru plutoane KSK au fost deja parasutate in Afganistan * Ele vor face legatura cu SAS si SEALS * SAS este cea mai veche unitate de comando din lume si prima care a patruns pe teritoriul talibanilor

Militarii din trupele speciale sunt cei mai buni in cazul unei interventii terestre pentru localizarea lui Osama ben Laden si a altor lideri talibani. Ei actioneaza excelent in echipe foarte mici si pot indeplini misiuni de comando si recunoastere in tipuri variate de teren, pentru perioade indelungate de timp. Un factor cheie in reusita operatiunilor speciale il constituie detinerea unor informatii cat mai exacte despre tinte si terenul in care acestea isi desfasoara activitatea. De asemenea, militarii trebuie sa cunoasca limbile pashtu, dari (n.r.-dialect persan vorbit in Afganistan) si araba.

Avand in vedere ca in regiune se asteapta venirea iernii, militarii din cadrul trupelor speciale vor avea probleme in ceea ce priveste ascunderea urmelor lasate in zapada, in timp ce se apropie de obiectivele vizate. Insa, in ciuda acestui neajuns, au un avantaj in fata fortelor adverse: poseda echipa de camuflaj pentru orice tip de teren si pentru orice anotimp. Ca sa nu mai amintim si de faptul ca sunt inzestrati cu tehnologie de ultima ora, care permite localizarea amprentelor termice ale luptatorilor inamici. Un alt avantaj conferit de sosirea anotimpului rece este si durata mare a noptii, perioada propice pentru atacuri surpriza.

US Army - Delta Force

Detasamentul 1 Operational al Fortelor Speciale (SFOD-Delta) este una dintre principale unitati ale SUA specializate in lupta impotriva terorismului. Membrii Delta sunt specialisti in anti-terorism, actioneaza in subunitati foarte mici si folosesc tehnici de infiltrare in spatele liniilor inamice. Multi dintre ei provin din batalioanele de Army Rangers sau Green Berets si au fost catalogati drept "militari de profesie care urasc Armata". Militarii Delta Force sunt foarte independenti si le place sa actioneze in grupe. Este foarte probabil ca ei vor fi folositi in eventuala capturare a lui ben Laden.

US Army - Army Rangers

Sunt experti in deplasarea in terenul advers, in echipe mici. Pot fi folositi si in misiuni de recunoastere sau pentru stabilirea unor posturi de observatie fixe. Avand in vedere ca, in Somalia, au avut parte numai de esecuri, nu este exclus ca, in Afganistan sa dea dovada de exces de zel si sa obtina rezultate deosebite.

US Army - Green Berets (Beretele Verzi)

Si-au castigat renumele in razboiul din Vietnam, fiind specialisti in colaborarea cu populatia locala. Rolul lor ar putea fi crucial in obtinerea unor informatii decisive despre inamic. Subunitati ale Green Berets se afla in prezent in Afganistan, in teritoriile controlate de Alianta Nordica, pregatind eventualele atacuri in zona talibanilor.

US Navy

"Naval Special Warfare Development Group" (DEVGRU, "Dev Group" sau SEAL Team 6) este echivalentul Delta Force. SEAL sunt folositi in general in operatiuni anti-teroriste lansate dinspre mare. Desi Afganistanul nu are iesire la mare, nu ar fi exclus ca militarii DEVGRU sa fie folositi in misiuni de distrugere a anumitor obiective teroriste. Cea mai recenta actiune la care au participat a avut loc in Bosnia, pentru capturarea criminalilor de razboi.

US Air Force

"Air Force Special Operations Command" (AFSOC). AFSOC este folosit, in special, pentru actiuni de sprijin si transport ale comandourilor. Ajuta la infiltrarea si extragerea si alimentarea comandourilor, precum si la operatiuni de cautare si salvare.

Nemtii in aceleasi transee cu britanicii si americanii

Conducerea Germaniei a primit dreptul si a autorizat, dupa 56 de ani, deplasarea unor contingente militare in afara granitelor sale.

Ca urmare a deciziei luate la cel mai inalt nivel al NATO, duminica noaptea, patru plutoane ale fortelor speciale germane - KSK - au fost parasutate in Afganistan. Parasutistii germani ce fac parte din "Kommando Spezialkrafte" sau KSK, au facut jonctiunea cu trupele SAS si SEALS din nord estul Afganistanului. Militarii germani sunt echipati cu arme automate MP5SD3 si cu pistoale H&amp;K Soccom, echipament pentru vedere pe timp de noapte, grenade ofensive si pusti cu luneta.

KSK-ul este o unitate de lupta de sine statatoare formata in anul 1995. Cele patru plutoane care constituie KSK sunt echivalente ca echipament si antrenament comandourilor celorlalte tari NATO. Primul pluton este specializat in infiltrari la sol, cel de al doilea in operatii aeropurtate, al treilea in operatii amfibii, iar cel de al patrulea in actiuni in regiuni muntoase sau arctice.

Comandourile Majestatii Sale: "Special Air Service"

"Special Air Service" sau SAS este renumitul comando britanic specializat in actiuni militare riscante la mii de kilometri de Marea Britanie. Din SAS fac parte mai multe detasamente, dar cel mai important si periculos este "Air Troop". Obiectivul militar al acestora este desantul in spatele liniilor inamice. Luptatorii SAS sunt echipati cu aparatura pentru vedere pe timp de noapte, iar in timpul parasutarilor militarii stau cu degetul pe tragaciul armelor gata de a deschide focul din aer. Sunt cei mai silentiosi parasutisti din lume.

Trupele SAS dispun de multe autovehicule, dar cel mai folosit este de tip Land Rover 110s modificat. Sunt inarmati cu mitraliere Browning 50, aruncatoare de grenade Mk-19 de 40mm si numeroase arme antitanc.

Dar cele mai "iubite" echipamente sunt motocicletele Honda de 250 cc. cele mai multe dintre informatiile vitale cu privire la amplasarea trupelor inamice sunt aduse de motociclistii SAS.

Instruiti sa lupte in conditii extreme, caliti in misiuni pe tot cuprinsul globului, SAS, cea mai veche unitate de comando din lume este de departe cel mai redutabil inamic al oricarei armate regulate din lume.

Marius BATCA

Petre NITEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=72629&data=2001-09-26