< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - miercuri, 2 august 2000

La sfarsitul saptamanii se deschide arhiva din Vilnius a politiei politice sovietice

Tradatorii Lituaniei pot marturisi pana sambata colaborarea cu KGB

Statul le asigura spionilor pocaiti disparitia irevocabila a dosarului * Tradatorii care refuza confesiunea risca publicarea dosarelor

Ultimele patru zile de lustratie pentru oamenii Moscovei

Fostii colaboratori lituanieni ai politiei politice sovietice, KGB, mai au la dispozitie patru zile pentru a se confesa, in particular, autoritatilor de la Vilnius. Un departament special "top-secret" al seviciilor de informatii din Lituania ii asteapta, zilele acestea, pe cei peste 10.000 de fosti agenti KGB cunoscuti, oferindu-le "ultima sansa pentru a-si purifica reputatia prin marturisirea activitatii lor de spionaj", relateaza agentia DPA. Acestia vor beneficia si de clementa in aplicarea legii ce le interzice ocuparea de functii publice, atat in sectorul public cat si in cel privat, in domenii cum ar fi asigurarile, energia, transporturile sau in sistemul bancar. Odata confesati, "pocaitii" nu vor mai putea fi santajati de fostii tovarasi de spionaj si, in cazul in care vor fi acuzati de acestia din urma, vor beneficia de o dezmintire oficiala din partea statului.

"Pocaitii" pot marturisi in parc, ca in vremurile bune

"Este o lectie, cea a clementei, pe care am invatat-o de la Biserica Catolica", a comentat Kestutis Maciulis, consilier al premierului lituanian Andrius Kubilius. Biroul de "confesiuni" a fost deschis in februarie, la cererea conducerii bisericii lituaniene si cu aprobarea Seimului, Parlamentul de la Vilnius. In ultimele saptamani au fost inregistrate 300 de marturisiri, a declarat Algis Kaseta, adjunctul directorului serviciilor secrete, convins ca pana sambata numarul acestora va creste substantial. Cei ce vor marturisi pana sambata isi pot completa confesiunile ulterior, oriunde vor dori - "chiar si intr-un tete-a-tete derulat in parc, in cazul in care doresc sa retraiasca atmosfera anilor de spionaj", a comentat Kaseta. O buna parte din dosare au luat calea Moscovei, in cele cinci decenii de ocupatie sovietica, astfel ca autoritatile mizeaza si pe faptul ca multi dintre agentii si colaboratorii necunoscuti se vor auto-demasca de teama.

Autoritatile, acuzate de "santaj"

Cei ce refuza compromisul oferit de oficialii de la Vilnius risca sa sufere oprobiul public, dupa ce arhiva KGB, recuperata, in parte, in haosul starnit in timpul revolutiei anti-sovietice din 1991, va fi oferita spre publicare. Dosarele nu contin doar numele si rapoartele de activitate ale colaboratorilor KGB, ci si date despre viata particulara a acestora. Din acest moment, deschiderea urmaririi penale ramane la latitudinea prietenilor si colegilor tradati, au explicat autoritatile.

Procesul de lustratie a declansat reactii contradictorii. Pentru a linisti spiritele, oficialii de la Vilnius au amintit populatiei, in repetate randuri, ca multi dintre agenti si-au inceput cariera ca urmare a unor santaje orchestrate de KGB, si nu de buna voie. Multi au acuzat statul ca a ales, la randul sau, varianta "santajului". Numeroase semne de intrebare planeaza asupra soartei celor ce se fac vinovati de omoruri sau complicitate la omor. Operatiunea are, insa, darul de a linisti spiritele in "societatea lituaniana neurotica", cum a explicat Maciulis aversiunea compatriotilor sai fata de cei ce au tradat tara in favoarea Kremlinului.

Cristian STEFANESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=48052&data=2000-08-02