< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - miercuri, 2 august 2000

Fiul inginerului care l-a acuzat pe Ceausescu de crima si care a fost ucis apoi in puscarie a aflat de la ZIUA vestea pe care o astepta de zece ani

S-a gasit jurnalul anticomunistului Ursu

Date ca disparute din arhivele fostei Securitati, cele 811 pagini confiscate in 1985 figureaza la U.M. 0289 a SRI * Andrei Ursu considera ca gasirea jurnalului reprezinta o schimbare de atitudine si un preambul la trimiterea in judecata a asasinilor morali ai tatalui sau

Conform unor file care fac parte din Registrul de Evidenta a documentelor secrete nr.290/.02.90, apartinand unei unitati militare a Serviciului Roman de Informatii, jurnalul inginerului Gheorghe Ursu, ucis in puscarie de catre "exterminatorul" Marian Clita, a fost depistat, in sfarsit, dupa zece ani de cautari disperate. Surse confidentiale din Ministerul Justitiei confirma primirea acestor documente. Ele probeaza ca cele 811 pagini de jurnal au fost trimise la unitatea nr. 5083 in luna martie a anului 1990, dupa care au fost restituite, trei luni mai tarziu, unitatii SRI de unde fusesera transmise spre analiza. Unitatea are indicativul 0289.

Fiul lui Gheorghe Ursu, Andrei, care se afla la Chicago, a fost surprins de vestea pe care ZIUA i-a dat-o ieri, prin telefon. Acesta ne-a facut, fericit, o declaratie, in exclusivitate, din care reies toate sentimentele sale fata de tatal de exceptie pe care l-a avut: "Nu-mi vine sa cred. Pentru mine, acest jurnal are o valoare personala inestimabila si face parte din amintirile mele foarte dragi. Jurnalul a reprezentat o parte din dosarul de urmarire informativa la care tatal meu fusese supus, pana in 1985, de multi ani. Mi-ati dat o veste nemaipomenita. Imi pierdusem speranta. Pe de alta parte, sa va spun drept, cel mai mult ma gandesc acum la rezolvarea cazului privind uciderea tatalui meu. Faptul ca jurnalul a fost gasit arata o schimbare de atitudine si un preambul la trimiterea in judecata a asasinilor morali ai tatalui meu. Ei sunt, am spus-o si o sustin in continuare, fostul major Marin Parvulescu de la Directia a VI-a a DSS si seful Directiei a VI-a, col. Vasile Gheorghe".

Mentionam ca Gheorghe Ursu, inginer la Institutul de Proiectari in Constructii ISMGC Bucuresti, a fost anchetat sase luni in libertate de catre organele Securitatii, dupa care a fost arestat la data de 21 septembrie 1985 si omorat in inchisoare la data de 17 noiembrie a aceluiasi an. El a fost semnatarul mai multor scrisori la "Europa libera", in care il acuza pe Ceausescu de crima, pe motiv ca a sistat lucrarile la blocurile avariate de cutremurul din 1977.

Adina ANGHELESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=48049&data=2000-08-02