< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - duminica, 19 decembrie 1999

17 decembrie, zi de doliu la Timisoara

Regele i-a cinstit pe eroii din decembrie '89 alaturi de timisoreni

Cenusa celor 43 de timisoreni ale caror trupuri au fost furate de la morga spitalului Judetean a fost depusa la subsolul Bisericii Martirilor Seful Statului a fost tintuit de criza guvernamentala in Bucuresti

Ieri a fost zi de doliu la Timisoara. Urmasii celor cazuti in decembrie '89 ii plang pe cei disparuti, cu regretul ca nici macar nu stiu adevarul acelor zile. La Catedrala Mitropolitana a fost oficiata, ieri dimineata, o slujba de pomenire a celor morti in decembrie '89, la care au participat Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana, IPS Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, alaturi de reprezentanti ai tuturor cultelor, confesiunilor si religiilor din Timisoara. La slujba au asistat si rudele eroilor ucisi in decembrie 1989 si cateva zeci de cetateni ai Timisoarei care inca n-au uitat de evenimentele tragice petrecute cu un deceniu in urma. IPS Nicolae Corneanu a spus ca avem cu totii datoria de a nu uita niciodata ceea ce s-a intamplat in decembrie 1989, dar, in acelasi timp, trebuie sa nu-i uitam nici pe cei ce au infaptuit masacrele din acele zile insangerate. "Asteptam si astazi, nu razbunare, ci dreptate", a explicat mitropolitul Banatului. In ciuda tonului relativ pesimist, Inalt Prea Sfintia Sa crede ca "odata cu revolutia de la Timisoara, Dumnezeu si-a intors fata catre noi, catre cei care traim in aceasta tara". Regina Ana s-a indreptat apoi catre Biserica Martirilor, construita in Calea Girocului, unul din cartierele unde s-a tras in decembrie 1989, in timp ce Regele a participat la depunerea de coroane la Cimitirul Eroilor si la cel al Saracilor. Si aici a fost oficiata o slujba de pomenire a eroilor Timisoarei. La subsolul Bisericii Martirilor a fost depusa cenusa celor 43 de timisoreni ale caror trupuri au fost furate de la morga spitalului Judetean din Timisoara si incinerate la Crematoriul "Cenusa" din Bucuresti, cu scopul de a se pierde orice urma a crimelor savarsite in acele zile. Cenusa a fost luata acum sase ani, in mod simbolic, dintr-un canal, unde se presupune ca au fost aruncate ramasitele celor 43 de timisoreni.

Monumente pentru morti

Programul actiunilor comemorative a continuat cu dezvelirea monumentului "Piet&aacute;", al sculptorului Petru Jecza, cel de-a doisprezecelea monument pe care timisorenii l-au ridicat in amintirea celor morti. La Domul din Piata Unirii a fost organizat, dupa-amiaza, un concert de muzica sacra, iar seara zilei de 17 decembrie s-a incheiat cu un concert "In memoriam", la Opera Romana din Timisoara, cu participarea extraordinara a sopranei Mariana Nicolesco, a pianistului Valentin Gheorghiu, precum si a baritonului Gheorghe Petean si a pianistului Matei Varga. Programul manifestarilor comemorative vor continua la Timisoara si in perioada 18-20 decembrie. Majestatile Lor Regele Mihai I si Regina Ana au parasit aseara orasul, indreptandu-se spre Bucuresti, nu inainte, insa, de a vizita Azilul de Batrani din strada Samuil Micu-Klein.

Constantinescu n-a putut sa ajunga la Timisoara, dar l-a trimis pe Dorin Marian

Presedintele Emil Constantinescu nu s-a deplasat la Timisoara pentru a participa la manifestarile comemorative dedicate implinirii a 10 ani de la Revolutia Anticomunista din Decembrie 1989, asa cum anuntase initial, fiind retinut la Bucuresti de actuala criza guvernamentala. Prezent, ieri, la Timisoara, consilierul prezidential Dorin Marian a explicat motivele absentei presedintelui de la programul comemorativ al timisorenilor: "Presedintele a sperat tot timpul ca aceasta criza care s-a ivit, oarecum pe neasteptate, va fi rezolvata in timp util, dar aseara, la ora 19.00, dupa o ultima discutie cu liderii coalitiei, s-a luat hotararea sa se continue in forta negocierile pentru formarea unui nou Guvern, ca si pentru noul program de guvernare. Din din aceasta cauza presedintele nu a putut sa fie fizic alaturi de timisoreni, astazi. In schimb, este permanent alaturi de ei si se uita intotdeauna spre Timisoara si spre timisoreni cu respect, admiratie si dragoste".(Lacramioara SOVAR, Dan RADOSAV)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=35864&data=1999-12-19