< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - marti, 7 decembrie 1999

Pedofilul sucevean este inca liber

IGP a trimis la Suceava ofiteri specializati in prinderea criminalilor in serie

Cei doi supravietuitori nu au reusit sa dea date suficiente pentru constituirea unui portret robot al faptasului * Politia a verificat ieri sectia de psihiatrie

din cartierul Burdujeni * Sucevenii sunt nemultumiti de rezultatele Politiei

In cursul zilei de ieri, corpul neinsufletit al lui Dragos Mihai Bolohan, a treia victima a pedofilului, a fost ridicat de la morga, urmand ca miercuri, 8 decembrie, sa fie inmormantat. Desi zilele trec si nici o alta victima nu a fost descoperita iar politistii au impanzit Suceava, locuitorii cartierului Burdujeni sunt plini de teama si neincrezatori in actiunile politistilor. Cu toate acestea, Inspectoratul General de Politie a detasat un grup de ofiteri specializati in astfel de cazuri, care sa dea o mana de ajutor criminalistilor suceveni.

Politistii din cadrul IPJ Suceava au cercetat ieri registrele Sectiei de Psihiatrie din cartierul Burdujeni. Acolo se afla internati zeci de pacienti cu probleme psihice, dintre care cativa ar putea fi capabili de asemenea atrocitati. Seful sectiei, doctorul George Despina, a declarat reporterilor ZIUA: "Teoretic, este posibil ca un bolnav sa iasa, sa ucida si sa se intoarca in spital, dar personal i-am verificat pe toti cei care se potrivesc cu profilul psihologic al criminalului. Am cateva banuieli, pe baza unui triaj preliminar, vreo doi-trei bolnavi care intrunesc acele conditii, dar nu se potrivesc cu schita facuta de politisti si mai ales cu varsta mentionata de victime. Cand politistii vor veni cu noi elemente, le voi pune la dispozitie datele pe care le detinem noi". Ieri, la orele 13.15, colonelul Spataru din cadrul IPJ Suceava s-a deplasat la Sectia de psihiatrie unde a consultat datele din fisele bolnavilor, orele de parasire a clinicii si profilul psihologic al bolnavilor suspecti. Doctorul Despina ne-a relatat la scurt timp dupa incheierea cercetarilor politistilor: "Nu s-a conturat pana acum nimic clar. Exista un singur suspect care a ramas pe lista, dar probabilitatea ca el sa fie este de unu la mie. Sunt familiarizat cu astfel de cazuri deoarece la cazul "Ramaru" eram in Bucuresti, la stagiatura si am vazut cat de greu a fost si cat de multi oameni au lucrat la acel caz". In paralel cu demersurile ofiterilor criminalisti, zeci de politisti suceveni au cercetat ieri toate barurile din cartier, dar mai ales pe cele situate in zona Garii. Mai mult de 20 de suspecti au fost interogati la sediile de politie si sute de clienti ai barurilor au fost legitimati, dar, din pacate pana acum, organele statului nu au inregistrat vreun rezultat pozitiv.

Portretul robot al pedofilului nu poate fi executat

Conform declaratiilor politistilor, cel de al doilea baietel care a supravietuit atacului pedofilului, V.B., elev, in varsta de 13 ani, ar putea fi externat in curand din spital, starea lui fiind in continua ameliorare. Cu toate ca exista doi supravietuitori si un martor, politistii sunt circumspecti cu privire la posibilitatea realizarii exacte a unui portret robot al pedofilului. Purtatorul de cuvant al IPJ Suceava, capitan Viorica Uhliuc a declarat: "Inca se lucreaza la portretul robot al faptasului dar nu sunt sanse sa fie intocmit". Copiii, singurii care au putut sa vada fata pedofilului, nu au putut sa aduca noi date care sa completeze schita deja existenta, asa ca aceasta pista va trebui in curand abandonata in cazul in care nu se vor inregistra alte date.

M.D. o femeie de 50 de ani, vecina de bloc cu doua dintre cele patru victime ale pedofilului, ne-a declarat ca in mod cert, criminalul este familiarizat cu acel cartier: "Noi stam la baza cartierului Burdujeni. Nenorocitul cunoaste foarte bine zona noastra pentru ca nu a lovit decat aici si nu in zona Garii sau in deal. La noi in cartier sunt adunati toti hotii de buzunare din Suceava si toti batausii, dar nu cred ca dintre ei sa fie. Stau de peste 25 de ani aici si am ajuns sa-i cunosc pe toti. Copilul asta care a fost omorat, (n.r. Dragos Bolohan) era un copil foarte cuminte, dar aici la noi obisnuim sa-i mai rugam sa se mai duca dupa una sau dupa alta si poate asa l-o fi ademenit. Cat despre Politie, trebuie sa faca ceva pentru ca sunt sute de copii la scoala asta si oricand poate sa fie omorati". Referitor la actiunile politiei, mai multi locuitori ai cartierului au afirmat: "Ce sa faca dom'le, stau acum pe strazi dar nu prea credem ca o sa-l prinda asa curand". Locuitorii cartierului Burdujeni sunt nelinistiti, fiindu-le in continuare teama sa-si lase copii pe afara, la joaca, iar cei mai multi dintre parinti fac cu schimbul pentru a insoti grupurile de copii la scoala 11 din cartier.

Elena TOMULESCU

Petre NITEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=35287&data=1999-12-07