< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - luni, 22 noiembrie 1999

Magistratii au incheiat audierile in Cazul Brasov

Valutistii brasoveni spun ca Politia le-a cerut ajutorul impotriva bandelor din Noua

Ei mai sustin ca au purtat banderole albe la brat la recomandarea politistilor, pentru a nu fi arestati

Judecatoria Brasov a incheiat, vineri, audierea inculpatilor in primul dosar intocmit in urma evenimentelor de la sfarsitul lunii septembrie, cand doua bande rivale de traficanti de valuta din Brasov intentionau sa se confrunte in cartierul Noua. Instanta a audiat cinci membri ai grupului valutistilor, care au sustinut ca nu fac trafic de valuta. De asemenea, acestia spun ca nu li s-au cerut niciodata taxe de protectie. Valutistii au motivat prezenta lor, de la sfarsitul lunii septembrie, in parcarea de la Roman, la solicitarea politistilor brasoveni care le-au cerut sprijin in arestarea unor infractori turbulenti din Noua. Cei cinci inculpati sustin ca au fost informati ca unele cadre importante din Politie si chiar prefectul ii vor sprijini in aceasta actiune. Valutistii au spus ca Politia le-a cerut ajutorul pentru ca nu avea suficienti agenti in acea seara. Cei audiati au mai declarat ca in timpul evenimentelor au purtat banderole albe la recomandarea politistilor, pentru a nu fi arestati, in eventualitatea in care s-ar fi declansat un conflict intre cele doua bande.

La audierile de luni si de miercuri, cei din Noua au sustinut ca vinovati de cele intamplate in luna septembrie sunt politistii brasoveni care i-au instigat impotriva valutistilor. Primii 14 inculpati in acest proces au fost audiati saptamana aceasta. In urma evenimentelor din septembrie procurorii au intocmit doua dosare penale. In primul dosar au fost trimise in judecata 19 persoane, iar sapte din cei inculpati in cel de-al doilea dosar sunt dati in urmarire generala. Dintre acestia, unul a fost arestat si audiat vineri, pentru ca instanta a hotarat conexarea celor doua dosare. Arestatul face parte din grupul celor din Noua. Audierile vor continua miercuri, 24 noiembrie, cu audierea martorilor.

Aproximativ 200 de jandarmi si 100 de politisti au incercat, la sfarsitul lunii septembrie, sa tina sub control doua bande rivale din Brasov. Peste o suta de valutisti s-au strans in parcarea din fata uzinei Roman SA cu intentia de a-si face singuri dreptate. Ei vroiau sa se razbune pe banda lui Ilie Marius, care le-ar fi cerut acestora de mai multe luni, sa plateasca taxa de protectie. Aproximativ 200 din oamenii lui Ilie Marius erau pregatiti sa se apere in cartierul Noua. In urma acestor evenimente, Parchetul Curtii de Apel Brasov a emis, pana in prezent, 26 de mandate de arestare, pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice.

(A.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=34656&data=1999-11-22