< Imprimare >      ZIUA - DEZVALUIRI - duminica, 3 octombrie 1999

Un escroc international vaneaza Petromidia

Miliardarul rus Mihail Hodorkovski - denuntat de CIA

Alaturi de Berezovski, Smolenski si Potanin, Hodorkovski este unul dintre cei patru "bancheri banditi" care stau in spatele lui Eltin * Hodorkovski si-a inceput afacerile cu trafic de carne vie * El este fondatorul bancii Menatep, catalogata de CIA drept "cea mai corupta banca din lume" * Hodorkovski a cumparat pe mai nimic mega-compania petroliera "Yukos"

Unul dintre investitorii strategici ai Mafiei ruse, aparut peste noapte in Romania, interesat de Petromidia - si caruia i s-au facut traditionalele noastre "temenele" - este Mihail Hodorkovski, unul dintre asa-numitii "baby-miliardari" ai Kremlinului. Potrivit mass-media internationala, el face parte dintre cei patru "bancheri banditi" (robber-barons) care stau in spatele tronului "tarului Boris": Berezovski, Smolenski, Potanin si Hodorkovski, denuntati in Rusia si SUA pentru masivele transferuri clandestine de valuta catre diverse "paradisuri fiscale". Dupa ce a achizitionat mega-compania petrolifera "Yukos" la un pret de nimic, dupa ce a pus ghearele pe banca "Menatep", Hodorkovski a devenit si patronul unui adevarat imperiu mass-media in Rusia. In "New York Times" din 17 iunie 1998, James Billington scria: "Guvernatorii si primarii (din Rusia, n.n.) au gasit cai ingenioase de a face bani si de a oferi servicii, care nu au nici o legatura cu legea si puterea centrala". De regula, lui Hodorkovski ii place sa se compare in public cu John D. Rockefeller si Andrew Carnegie. Dar Rockefeller a construit, numai intre 1880 si 1882, o conducta petroliera de 1.012 mile iar Carnegie - regele mondial al otelului in 1901 - a donat, la vremea sa, 350 de milioane de dolari pentru activitati umanitare, intre care si finantarea a 2.800 de biblioteci publice, pe intreg teritoriul SUA. In timp ce "baronii-banditi" ai Rusiei au sustras uriase sume in valuta, pe care au avut grija sa le plaseze in banci si conturi secrete. Hodorkovski, unul dintre cei mai tineri "bancheri-banditi" ai Rusiei contemporane, are o biografie exemplara la acest capitol si care poate fi sintetizata de paradigma: KGB - Eltin - Oligarhia Rusa.

"Oligarhia" rusa, o mafie kaghebista adaptata timpurilor

Expresia "bancher-bandit" a fost lansata, pentru prima data, de E.L. Godkin in 1867, dar ea se potriveste de minune grupului de mafioti care s-au impus in Rusia dupa 1991, parveniti peste noapte din "mantia" PCUS si KGB. Prin jefuirea bugetului de stat, toti acesti miliardari de carton, cu trecut kaghebist, au "achizitionat" la preturi de nimic proprietati uriase prin sistemul de protectie politica al Kremlinului, pe care le-au valorificat apoi acumuland averi incredibile intr-un timp record. Dar, daca pana la crahul din august 1998 din Rusia, mass-media internationala a tacut, evenimentele ulterioare au adus in centrul atentiei manevrele financiar-politice ale "bandei celor patru", supranumiti si "bancherii flamboyanti" ai clanului Eltin. Din acest punct de vedere, Hodorkovski este un exemplu tipic.

Hodorkovski si-a inceput afacerile "livrand" top-modeluri komsomoliste pe piata New-York-ului

"Sunday Times" din 30 august 1998 constata, cu stupoare, ca 35% dintre cele 3000 de iahturi de lux de pe Riviera franceza erau achizitionate de mafiotii rusi, care plateau, de regula, intre 50.000 si 150.000 de dolari cash pentru cumpararea lor. "Sunday Times" constata ca urmatorul dictator rus va trebui, probabil, sa trimita un comando special pe Riviera pentru a recupera bogatia furata din Rusia de acesti "bancheri-banditi", care haladuiesc pe Coasta de Azur in Rolls-Royce, dupa ce devalizeaza Rusia de sute de miliarde de dolari. Hodorkovski nu face exceptie in aceasta privinta. Fost secretar al Komsomolului din Moscova, Mihail Hodorkovski a debutat in afaceri inca din 1989, pe timpul raposatei URSS, cand a format un "joint-venture" cu un american, Richard Hughes. Sub regimul Gorbaciov, komsomolistul sef Hodorkovski urma sa plaseze, cu ajutorul americanului, "top-modele" kaghebiste pe piata New York-ului". In magazinul "New York", din august 1998, Hughes a dezvaluit ca primul top-model sovietic expediat de komsomolistul Hodorkovski la New York a fost o "Miss URSS", de 17 ani, Iulia Suhanova. "De fiecare data cand incercam sa obtin o viza pentru Suhanova, ma loveam de rezistenta autoritatilor", marturisea candid Hughes. Asta pana cand a intrat in combinatie komsomolistul-sef Hodorkovski, omul KGB-ului. "Pana la urma, cu ajutorul lui Hodorkovski, am primit imediat viza pentru fata, dar el si cu mine urma sa o insotim in avion". Pe scurt, omul KGB-ului trebuia sa ajunga la New York, cu "miss URSS" in dinti.

Conform publicatiei moscovite "Soverseno sekretno" (strict secret), un soi de "Academia Catavencu" a rusilor, mai multe fete-komsomoliste - livrate de Hodorkovski in SUA ca "top-models" - l-au dat in judecata. Astfel, Inna Misane (27 de ani) l-a acuzat pe Hodorkovski de "exploatare sexuala", timp de un an, in America si, in urma procesului intentat la New York, ea a castigat 495.753 de dolari de la fostul komsomolist-sef, devenit proxenet-sef, Hodorkovski.

Conform CIA, banca "Menatep"este cea mai corupta din lume

De la proxenetism pe piata new-yorkeza, Hodorkovski a facut pasul logic in afaceri: cu banii din comertul cu "carne vie" a fondat Banca "Menatep", in 1990. Aproape imediat, "Menatep" a devenit un simbol al coruptiei si escrocheriei financiare. "Cel putin pentru o jumatate de deceniu, a fost pur si simplu ilegal pentru o banca americana sa faca vreo afacere cu Menatep", constata Jim Ledbetter, in "The Village Voice". Aceeasi publicatie mai dezvaluia: "Un raport CIA din 1995 identifica "Menatep" drept cea mai corupta banca din lume". (The Village Voice, 7 sept. 1998)

Averea lui Hodorkovski se ridica la 2,2 miliarde de dolari

Tot in 1995, Hodorkovski a achizitionat si mega-compania petroliera "Yukos", cea de-a doua ca marime din Rusia. El a "inhatat-o" printr-o "privatizare", la pretul de chilipir de doar 168 de milioane de dolari. Iata-l asadar, pe fostul komsomolist-sef si negustor de carne vie pe piata New Yorkului in fruntea bancii "Menatep" si a mega-companiei "Yukos". In numai trei ani, cu ajutorul maharilor politici de la Kremlin, Hodorkovski a adunat, pe langa "Yukos", alte cateva companii, "privatizate" similar, asa ca toata afacerea se cifra la circa 3 miliarde de dolari. Revista "Forbes" estima averea personala a lui Hodorkovski la 2,2 miliarde de dolari.

Cu fonduri deturnate, Hodorkovski "vaneaza" companiile "slabe"

Conform publicatiei "Novaya Gazeta", Hodorkovski si "Yukos" au un anumit sistem de "achizitionare". Prin fonduri deturnate cu sprijin politic, "Yukos" incearca, cu predilectie, sa puna mana pe companii mai slabe ori nerentabile, la preturi de nimic. "Novaya Gazeta" descria cum, in regiunea Volgograd de pilda, zeci de milioane de dolari - care constituiau initial bani publici pentru constructia de scoli, poduri ori proiecte de infrastructura - au intrat in "buzunarele" lui "Yukos", care si-a construit, in schimb, benzinarii proprii si vile-bordeluri pentru autoritatile locale. (Novaya Gazeta, 1 februarie 1998)

Hodorkovski "cumpara" presa independenta

Ca orice mare oligarh, Hodorkovski a inteles repede ca o presa "prietenoasa" il poate ajuta considerabil in afaceri. In 1996, sub acoperirea bancii "Menatep", el a achizitionat 10% din actiunile trustului "Independent Media", care editeaza influentele "The Moscow Times" si "St. Petersburg Times", rasfoite predilect de oamenii de afaceri straini, precum si de corespondentii americani de presa. In Rusia, lui Mihail Hodorkovski - ca si lui Vladimir Potanin, alt "bancher bandit" - i se aplica porecla "baby-miliardarul", fiind considerat printre cei mai tineri "hoti in cadrul legii", din sistemul mafiot rus. Ochii lui Hodorkovski se indreapta acum spre tarile invecinate Rusiei, acolo pe unde ar putea curge curand petrolul caspic si de unde s-ar "scurge", in schimb, miliarde de dolari in "buzunarul" propriu. Adica in conturile secrete din "paradisurile fiscale".

Vladimir ALEXE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=32101&data=1999-10-03